Internet - jaki?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nollie
Początkujący użytkownik forum

Internet - jaki?

Post autor: Nollie »

Witam wszystkich forumowiczów.

Zapewne wybrałem zły dział, jeśli tak to sory, ale naprawdę mi się śpieszy, bo nie za często mam dostęp do internetu.

Mój problem jest następujący:
Mieszkam w okolicach Gorzowa Wielkopolskiego ( Lubuskie ). Niedawno neostrada wypowiedziała mi umowę na telefon i internet, ponieważ nie ma możliwości podłączenia u mnie go :/ (przeprowadzałem się ) . Sam dokładnie nie wiem czemu, to są chyba kablowe, a za doprowadzenie pewnie musze bulić :/. Mniejsza z tym - chcę się dowiedzieć jaki internet mi polecacie? Grunt żeby był dostępny przez cały czas, bez żadnych hec typu burza - net off.

Sprawdzałem UPC, wydawało się dobrze, przystępna cena, pakiet internet + telefon + tv = 150 zł. Przy cenie z neo, gdzie było płacone ~130zł, wychodzi świetnie, zważywszy na to, że internet 25x szybszy :zdziwko:
No ale co do czego - z mapki na ich stronie wynika, że upc nie ma możliwości podłączenia w CAŁYM WOJEWÓDZTWIE LUBUSKIM!

Stąd pytanie - czy znacie może jakąś firmę, która by oferowała podłączenie neta za przystępną cenę? Konia z rzędem temu, kto zna jakaś firmę która oferuje ww pakiety internet + telewizja ( ew jeszcze telefon, choć nie koniecznie ). Należy dodać, że zależy mi też na braku limitów
Prędkość internetu ~5mb/s +
Ew niższe też możecie podać, lecz proszę nie schodzić poniżej 1mb/s :D

Z góry dziękuję i jeszcze raz przepraszam za nie znajomość regulaminu :/
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Internet - jaki?

Post autor: sp6huk »

Możesz powiedzieć w jakim mieszkasz budynku. To jest blok, dom jednorodzinny ? Przydałaby się też ulica, przy której mieszkasz, chyba, że to wieś.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Czy w Twojej miejscowosci jest jakis operator TV kablowej?
Jezeli nie, to pozostaje chyba tylko CDMA lub WiMax.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

sp6huk pisze:Przydałaby się też ulica, przy której mieszkasz, chyba, że to wieś.
http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s ... 08647&z=12
BliSki pisze:Jezeli nie, to pozostaje chyba tylko CDMA lub WiMax.
Ewentualnie może z Gorzowa 3G dolatywać.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

No to w Baczynie jest WiFi od GeCon'u. Mają oni tam swoją stację bazową. http://www.gecon.com.pl/
marens pisze:Ewentualnie może z Gorzowa 3G dolatywać.
W Baczynie nie powinno być problemu z 3G Ery. Jak dobrze pamiętam, to anteny UMTS Ery wiszą na kominie "Ursus". Na 3G od Orange i Plusa też jest szansa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jak kolega mówi o braku limitów i stabilnym działaniu to tylko WiMax od Ery zostaje. Niestety tylko 1Mb/s, ale z reguły cały czas ten 1Mb/s.
Niestety telefon stacjonarny to zostaje np. Era stacjonarna. Co do TV to satelita pewnie.

[ Dodano: 2010-07-04, 15:44 ]
I WiMax będzie latał bo widzę po wykazie pozwoleń, że nawet koło Baczyny zaraz jest stacja WiMax Ery. :)
Mniej więcej w tym miejscu gdzie znacznik.
http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s ... 17245&z=14

Ta sama stacja co UMTS i GSM wisi. Jakieś 1920m od środka miejscowości.
Nollie

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Mieszkam co prawda na wsi, ale to nawet duża wieś ;s.
os. Sportowe - domek jednorodzinny

Sąsiedzi naokoło mają przeważnie PLAY, ale to chyba limity.
A co do tej Ery - Jest bez limitów?
Dobra widzę, że ta Era bez limitów. Tylko cena... Za 1 mb/s ~60-70zl? Chyba troche drogo...

Że też UPC nie świadczy tutaj usług :/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nollie pisze:Chyba troche drogo...
Nie tak drogo biorąc pod uwagę grupę docelową, cena całkiem przyzwoita (mówimy o WiMAX oczywiście).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

I łącze bez limitu danych i praktycznie 24h jest ten 1Mb/s. Chodź Era ma mało klientów na WiMax więc 24h na 99.99% będzie cały czas 1Mb/s. Pingi też w miarę stałe.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

ja.michal pisze:Chodź Era ma mało klientów na WiMax więc 24h na 99.99% będzie cały czas 1Mb/s. Pingi też w miarę stałe.
Tylko raz dzwoniłem zapytać w sprawie WIMAXa i od razu pierwszy konsultant mówil zamiast o WIMAXie to o blueconnect, także mała ilość klientów wynika po cześci z małej znajomości tematu przez samych pracowników Ery. Faktem jest jednak że cena WiMaxa od Ery jest stosunkowo wysoka w porównaniu do Netii, nawet biorąc pod uwagę większy upload.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No niestety tak bywa. Trzeba wiedzieć o co chodzi i cisnąć gościa. Pewnie nam zejdzie na infolinii, ale się uda.
Można też maila naskrobać.
Nollie

A co sądzicie o internecie z Cyrowego Polsatu?
http://www.cyfrowypolsat.pl/internet/index.cp
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tego co wiem za miastami działa ok w miarę, ale w mieście przez małą liczbę stacji bazowych już nieco gorzej.
Zasięg ma spory bo to na 900MHz.
De facto bez limitu. Limitem jest kasa. ;)
mmm69

Post autor: mmm69 »

ja.michal pisze:Jak kolega mówi o braku limitów i stabilnym działaniu to tylko WiMax od Ery zostaje. Niestety tylko 1Mb/s, ale z reguły cały czas ten 1Mb/s.
Niestety telefon stacjonarny to zostaje np. Era stacjonarna. Co do TV to satelita pewnie.

[ Dodano: 2010-07-04, 15:44 ]
I WiMax będzie latał bo widzę po wykazie pozwoleń, że nawet koło Baczyny zaraz jest stacja WiMax Ery. :)
Mniej więcej w tym miejscu gdzie znacznik.
http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s ... 17245&z=14

Ta sama stacja co UMTS i GSM wisi. Jakieś 1920m od środka miejscowości.

Jedna sugestia - zanim kupisz coś od ERY sprawdź czy działa - po podpisaniu umowy - co wynika z moich doświadczeń - dowiedzieć się można że ten maksymalny transfer nie był gwarantowany ale za to minimalny np. 17kbsek (stopien wyzej od modemu) to już jest OK dla ERY jeśli chodzi o wywiązanie się z umowy - i będziesz miał te 17kbs przez cały okres umowy więc WYPOŻYCZ - SPRAWDŹ - WTEDY KUP - moim zdaniem NIE MOZNA UFAĆ REKLAMIE, A ERY W SZCZEGÓLNOŚCI
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

mmm69 pisze: i będziesz miał te 17kbs przez cały okres umowy więc WYPOŻYCZ - SPRAWDŹ - WTEDY KUP - moim zdaniem NIE MOZNA UFAĆ REKLAMIE, A ERY W SZCZEGÓLNOŚCI
Pewnie mylisz blueconnecta z WiMaxem, bo taki transfer na WiMaxie jest niemożliwy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak pisze adixm, pomieszałeś mmm69 BC z WiMaxem.
WiMax to internet stacjonarny bez limitu do 1Mb/s i chodzi praktycznie cały czas 1Mb/s.
ODPOWIEDZ