Antena do WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bania27
Początkujący użytkownik forum

Re: Antena do WiFi

Post autor: bania27 »

Witam,

Chciałbym prosić Was o rade. Chodzi o zakup antenki i routera. Nadajnik darmowego internetu jest na szkole jakies 100 m od domu w którym ma byc załozona antena. Jest to internet sponsorowany przez unie europejską na rozwój wsi. Dom jest dość duży 2 piętrowy. Router bedzie na pietrze i pasowało by zeby sygnał był w całym domu. Prosze o rady co do sprzętu. Mam nadzieje ze uda sie to skonfigurować w miare tanim kosztem.
Widziałem ze ktos wyszukiwał nadajnikow po adresie wiec od razu napisze ze chodzi o wieś Krzątka w woj. Podkarpackim.

z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

bania27 pisze:Chciałbym prosić Was o rade
Nijak to ma się do tematu z anteną do Cyfrowego Polsatu, ale OK - pomogę :],
bania27 pisze:Nadajnik darmowego internetu jest na szkole jakies 100 m od domu w którym ma byc załozona antena
Widzisz np. z okna tego domu, tą stację bazową (antenę) ?

Jeżeli tak, to kupujesz np. TAKĄ antenę, do tego kabel - jak najkrótszy, np. H-155 - no i odpowiednie złącza. Taśmę samo wulkanizującą, do zaizolowania wtyku od anteny, i AP Ovislink AirLive G.DUO.

Drugi wariant to Ubiquiti NanoStation 2 Loco, i do tego AP w domu, np. TP-LINK TL-WA500G. Taka konfiguracja sprzętowa ma ten plus, że praktycznie nie trzeba zwracać uwagi na długość kabla bo łączysz wszystko za pomocą skrętki - max. 100 metrów,

Trzeci wariant - taka sama antena (jak w pierwszym wariancie), taśma samo wulkanizująca, kabel, złącza i na "odbiór" dajesz TP-LINK'a TL-WA500G, a na "nadawanie" po domu np. TP-LINK TL-WR340G.

Jeżeli to ja miałbym wybierać, to wybrałbym wariant drugi, wg. mnie jest to najrozsądniejsza opcja. Nie zapomnij, że potrzebna Ci jest jeszcze zaciskarka do wtyków RJ-45.
bania27

Tak antene widać z okna.
NIe wiem czy dobrze to rozumiem bo sie nie znam na tym, ale rozumiem to tak. Od anteny puszczam kabel do tego AP Ovislink AirLive G.DUO. i z tego sygnał jest przekazywany przez wifi na wszystkie kompy w domu ??
Jesli tak jest to kabel od anteny moge zrobic nawet 2 metrowy.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

bania27 pisze:Tak antene widać z okna
No to dobrze,
bania27 pisze:Od anteny puszczam kabel do tego AP Ovislink AirLive G.DUO. i z tego sygnał jest przekazywany przez wifi na wszystkie kompy w domu ??
Tak, gdyż ten AP ma dwa niezależne moduły radiowe. Komputery możesz podłączyć zarówno przez WiFi jak i po LAN'ie. Tylko licz się z tym, że taki "darmowy internet", nie będzie miał jakiś oszałamiających transferów, na pewno jest wycięte P2P, i możliwe, że po blokowane jakieś porty.
bania27

Witam ponownie,

zakupiłem polecany sprzęt, podłączyłem go i teraz mam o wiele wiekszy problem, a mianowicie konfiguracja.

Z gminy dostałem nr. użytkownika, pin, adres ip, bramke, maske i dns. Musiałem tez podać im mak, tak więc wybrałem jeden z 4 maków jekie znajdują się na urządzeniu i podałem ten z WLAN1.

Ustawiłem na WISP+AP , po przeskanowaniu znalazło sieć, połączyłem sie do niej, ale neta nie było nadal. Po połączeniu w statusie urządzenia na radiu 1 pokazuje jakiegos maka z zewnątrz. NIe wiem jak przestawic urzadzenie zeby miało na pierwszym radiu maka z Wlan1 ?? ogólnie to nie wiem tez co wybrac w ustawieniach Port WAN bo jest duzo mozliwosci takich jak pppoe, ppe czy jakos tak.

mógłby ktos opisac krok po kroku jak to powinienem ustawic ??

z góry dziękuje
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

bania27 pisze:dostałem nr. użytkownika, pin, adres ip, bramke, maske i dns.
Z tego widać że ten użytkownik i pin to nie jest PPPoE raczej a w związku z tym tryb WISP nie zadziała. Pewnie użytkownik/pin jest potrzebne do zalogowania się przez przeglądarkę, napisz coś więcej.

Najpierw sprawdź w trybie AP Client (dla WLAN1) i zobacz czy uzyskasz połączenie z komputera po kablu. Jeżeli zadziała to następny krok to włączenie WLAN2 w tryb AP i sprawdzenie czy będzie internet po WiFi.
Nie pomagam na PW!
bania27

Próbowałem juz wszystkiego na WISP i na PPPoE nie łapie połaczenia , tak wiec próbowałem wszystkie po kolei i na L2TP pokazało juz w statusie urzadzenia dane takie jak adres ip, dns i bramke jednak nadal pisało ze rozłączony.

Wtedy poszedłem inna drogą, złapałem tą sieć na wifi laptopa, wpisałem na sztywno numery do karty sieciowej, zmieniłem maka i nadal nic ;/ skonfigurowałem tez na kompie połaczenie pppoe i chciałem sie połaczyc, podałem hasła itp i nic!!

Następnym krokiem jaki wykonam bedzie telefon do dostawcy. Wypytam dokładnie przez co mam sie łączyc i moze wtedy mi sie uda.

Zastanawia mnie jeszcze jedna zecz, urządzenie posiada 4 maki ja podałem jeden, ten który przypisany do Wlan1. Moze to o to chodzi ? moze powinienem podać wszystkie ?? co o tym sądzicie ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

bania27 pisze:urządzenie posiada 4 maki ja podałem jeden, ten który przypisany do Wlan1.
4 MAC adresy ponieważ ma 4 urządzenia w sobie, 2x AP WLAN1/2 i 2x router/switch.
Co do podawania wszystkich to najpierw uzyskaj połączenie na laptopie (MAC adres WiFi laptopa powinien być taki sam jak MAC WLAN1 żeby nie było trzeba nic zmieniać.
Jak już uzyskasz połączenie na laptopie to sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Nie pomagam na PW!
bania27

Dokładnie tak zrobiłem, zmieniłem maka na karcie wifi i pózniej pingowałem serwer tylko ze nie do strony tylko na adres bramki - ping 192.168.... były 4 próby z użyciem 32 bajtów danych. Wszystkie zakończyły sie nie powodzeniem. :(

Z tym że siła sygnału była niska, a czasami bardzo niska. Moze to byc powodem braku odpowiedzi ??

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-07-04, 13:31 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 12:31 przez bania27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jesteś w dziwnej sieci, pingi mogą w niej nie działać (na bramę).
Z laptopem możesz podejść bliżej bazy i wtedy sprawdzić czy się łączy, może trzeba się dodatkowo gdzieś zalogować czy jakies proxy ustawić. Czy ta siec ma jakąś stronę informacyjną?
Nie pomagam na PW!
NOTTI80
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NOTTI80 »

Przecież to widać, iż kolega próbuje uzyskać nie autoryzowany dostęp do sieci. Ale pozostawiamy zawsze małe "ale..."

[ Dodano: 2010-07-04, 14:42 ]
bania27 pisze:...Nadajnik darmowego internetu ...internet sponsorowany przez unie europejską na rozwój wsi.
Darmowy internet w naszym kochanym kraju? Jakoś mi się wierzyć w to nie chce.
Podaj namiar, udowodnij, iż taki darmowy dostęp do internetu istnieje.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-07-04, 14:46 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 13:45 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

NOTTI80 pisze:Darmowy internet w naszym kochanym kraju? Jakoś mi się wierzyć w to nie chce.
Ojej, wierzyć nie musisz. Są sieci miejskie z darmowym (co prawda ograniczonym) dostępem do internetu. Przykład to Resman http://www.resman.pl/index.php/pl/o_projekcie/
czy Krosman http://www.krosman.pl/o_projekcie/
Nie pomagam na PW!
NOTTI80

wojteks pisze:Są sieci miejskie z darmowym (co prawda ograniczonym) dostępem do internetu. Przykład to Resman http://www.resman.pl/index.php/pl/o_projekcie/
czy Krosman http://www.krosman.pl/o_projekcie/
Hmmm... ograniczona? Do 56kb/s, pozamykane porty. Tzw. inaczej darmowy hotspot. Nie wiem, czy jest sens grubszej inwestycji w sprzęt w coś takiego...
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 14:18 przez NOTTI80, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

NOTTI80 pisze:Nie wiem, czy jest szens grubszej inwestycji w sprzęt w coś takiego...
Do przeglądania neta , poczty i gg wystarczy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

NOTTI80 pisze:Nie wiem, czy jest sens grubszej inwestycji w sprzęt w coś takiego
To nie jest przedmiotem tej dyskusji. Każdy ocenia we własnym zakresie co mu pasuje i w co inwestuje.
Nie pomagam na PW!
bania27

NOTTI80 pisze:Przecież to widać, iż kolega próbuje uzyskać nie autoryzowany dostęp do sieci. Ale pozostawiamy zawsze małe "ale..."

Darmowy internet w naszym kochanym kraju? Jakoś mi się wierzyć w to nie chce.
Podaj namiar, udowodnij, iż taki darmowy dostęp do internetu istnieje.
Dlaczego w naszym kraju jest tak dużo ludzi jak ten użytkownik ?? porażka!!!

Dostawca internetu nie ma strony poswieconej tylko i wyłacznie temu zagadnieniu. Jest to gmina i jest tylko wspomniane na ich stronie o rozbudowie. http://www.inter.media.pl/nt-bin/majdan ... nu=&nr=665 Byłem u nich, zarejestrowałem sie, dostałem login, hasło, ip, brame, dns, maske, czyli wszystkie najpotrzebniejsze dane. Jesli ktos bardzo chce mi udowodnić ze kłamię prosze zadzwonic na numer podany na dole strony i zapytać. To tyle z mojej strony na ten temat.

Co do pingowania na bramę nie wiedziałem ze moga byc takie sieci które maja to poblokowane.

Dziękuje wojteks za dobre rady. Moj plan jest taki jutro z samego rana dzwonie do gminy wypytam dokładnie o wszystko i bede działał. Musi sie udac :)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-07-04, 16:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 15:04 przez bania27, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

NOTTI80 pisze:Darmowy internet w naszym kochanym kraju? Jakoś mi się wierzyć w to nie chce.
To przeczytaj warunki przetargu, który wygrała spółka Aero2.
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?new ... ace=Lead01
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

bania27 pisze:Moj plan jest taki jutro z samego rana dzwonie do gminy wypytam dokładnie o wszystko i bede działał. Musi sie udac
Napisz dla potomnych jak zakończyła się sprawa.
NOTTI80

OK, zwracam honor.
bania27

Długo zeszło ale sprawa zakończona !!!

Wezwałem goscia którego polecili mi w gminie, pomęczył sie z godzine w tym pół godziny rozmawiał z gosciem w gminie i doszli wkoncu do wniosku ze zostało przydzielone złe ip które ma jakis konflikt z innymi. Wpisali nowe i necik smiga jak trzeba.

Sygnał jest doskonały w całym piętrowym domu, sciąga jakies 35 kb/s. Dopiero jak sie odpali 3 kompy i zacznie ogladac filmy na youtube to muli.

dzieki za porady
ODPOWIEDZ