Jaki najlepszy internet mobilny dla ucznia?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaki najlepszy internet mobilny dla ucznia?
Witam, borykam się z problemem z dobraniem najodpowiedniejszego internetu mobilnego. Korzystałbym z niego najczęściej 5 dni w tygodniu ok. 2/3h dziennie(dojazd do szkoły pociągiem i powrót do domu). Działałby on w telefonie komórkowym odpowiednio skonfigurowanym, aby udostępniał połączenie dla laptopa. Limit nie musi być jakiś wielki, nic dużego nie będę robił. Jakieś gg, poczta i strony internetowe. Sam nie wiem ile potrzeba transferu, abym się zmieścił. Najważniejszą sprawą jest jak najdłuższy stan konta, abym nie musiał go co miesiąc doładowywać mając jeszcze nie wykorzystane środki na koncie. Najlepiej, abym raz doładował i miał spokój aż do wykorzystania wszystkiego. Myślałem nad GaduAIR, bo po doładowaniu 10zł stan konta to 90dni(tak przynajmniej ja rozumiem) lecz nie wiem czy te 10zł wystarczy na moje korzystanie z internetu. W tych sprawach jestem zielony, więc proszę o pomoc.
PS Do administracji: Jeżeli temat jest w złym miejscu proszę o przenoszenie, a nie zamykanie, bo nie wiedziałem, gdzie go tak na prawdę umieścić. Dziękuje.
PS Do administracji: Jeżeli temat jest w złym miejscu proszę o przenoszenie, a nie zamykanie, bo nie wiedziałem, gdzie go tak na prawdę umieścić. Dziękuje.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki najlepszy internet mobilny dla ucznia?
Do tego znacznie lepszy by był modem wbudowany (ewentualnie na USB podłączony) do laptopa. Wybór operatora zależy od trasy po której chcesz jeździć, jakie sieci mają 3G (dobre EDGE) w pociągu na tej trasie.Bart3zZz pisze:Działałby on w telefonie komórkowym odpowiednio skonfigurowanym, aby udostępniał połączenie dla laptopa.
Można kupić startery (pakiety internetowe) Orange/Plusa/Play/Ery i przetestować co będzie działało najlepiej.
Nie pomagam na PW!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Bart3zZz po pierwsze nikt Ci tutaj nie zamknie tematu jeżeli jest w niewłasciwym dziale 
Lektura obowiązkowa: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10904 myśle, że to dużo Ci rozjaśni.

Lektura obowiązkowa: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10904 myśle, że to dużo Ci rozjaśni.
-
- Użytkownik forum
Czytałem i wynika, że dla mnie chyba najlepsza będzie oferta GaduAIR, ponieważ ważność konta jak pisze to 90dni po doładowaniu za 10zł. Natomiast Play ma jakąś usługę NON STOP, ale nie za bardzo wiem o co chodzi. Aktywuje ją, doładowuje np. 15zł za 1gb i korzystam aż do wykorzystania?Sundance_kid pisze:Bart3zZz po pierwsze nikt Ci tutaj nie zamknie tematu jeżeli jest w niewłasciwym dziale
wojteks pisze:Do tego znacznie lepszy by był modem wbudowany (ewentualnie na USB podłączony) do laptopa. Wybór operatora zależy od trasy po której chcesz jeździć, jakie sieci mają 3G (dobre EDGE) w pociągu na tej trasie.Bart3zZz pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Można kupić startery (pakiety internetowe) Orange/Plusa/Play/Ery i przetestować co będzie działało najlepiej.
Jeżeli telefon się nie sprawdzi zakupie odpowiedni modem, lecz na początek chciałbym ukrócić koszty ze względu na wiek.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-04, 21:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:22 przez Bart3zZz, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jaki masz telefon?Bart3zZz pisze:Jeżeli telefon się nie sprawdzi
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Samsung Corby Pro. Działa w 3g, hsdpa, bo sam korzystam w mieście z pakietów plusa i działa aż miło. Dla sprecyzowania mieszkam w Dobroszycach, do szkoły będę dojeżdżał do Wrocławia. Sąsiad ma iplusa i łapie bez problemu 3g oraz hsdpa. W mojej miejscowości są nadajniki: UMTS i GSM900, więc w miejscowościach przez, które będę przejeżdżał również będą,
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tylko ta dyszka moim zdaniem na dużo nie starczy. Musisz być przygotowany na wyłączenie obrazków, flashy i wtedy bardzo oszczędnie i tak korzystać musisz..Bart3zZz pisze:ponieważ ważność konta jak pisze to 90dni po doładowaniu za 10zł.
-
- Użytkownik forum
Teoretycznie napisałem o tych 10zł
20zł to na ile tak starczy? Netbook będzie latał na ubunciaku, bo nie chcę go obciążać antywirusami itp, a do gier i tak nie będzie tylko do nauki.

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Są dwa parametry które trzeba brać pod uwagę: cena za każdy 1 dzień ważności konta i cena za każdy 1 megabajt danych.Bart3zZz pisze:20zł to na ile tak starczy?
Na przykład:
W Orange Free na kartę jest to 50zł/90dni oraz 50zł/2816MB,
W Play Online na kartę mamy 50zł/56dni oraz 50zł/4096MB,
W Era Tak Tak, pakiet blueconnect max: 10zł/30dni oraz 9zł/100MB ( 2kB/s po przekroczeniu 100MB ).
Jest jeszcze kilka innych ofert (też przedpłaconcyh), jako pakiety w taryfach głosowych albo jako taryfy stricte internetowe.
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 10:30 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik forum
A co sądzicie o tej usłudze?
http://www.playmobile.pl/pl/internet/pr ... index.html
Płacę 15zł, dostaje 1gb i korzystam aż do wykorzystania?
http://www.playmobile.pl/pl/internet/pr ... index.html
Płacę 15zł, dostaje 1gb i korzystam aż do wykorzystania?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No i od Poniedziałku w Blueconnect Starter będą dodawane bonusy do doładowań, ważne przez 30 dni. Odpowiednio:KrissTofferr pisze:W Era Tak Tak, pakiet blueconnect max: 10zł/30dni oraz 9zł/100MB ( 2kB/s po przekroczeniu 100MB ).
Doładowanie minimum 25 zł - bonus 500 MB,
Doładowanie minimum 50 zł - bonus 2 GB,
Plus do wykorzystania środki z doładowania, w taryfikacji 0,03 zł/100 kB.
PS. W GaduAIR nie ma już zamrażania połączeń ?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Napisali tam:Bart3zZz pisze:Płacę 15zł, dostaje 1gb i korzystam aż do wykorzystania?
Defnicję Okresu Rozliczeniowego zobacz w regulaminie taryfy "podstawowej" na której aktywujesz pakiet lub usługę non-stop.Usługa ważna jest do końca Okresu Rozliczeniowego, w którym została aktywowana.
-
- Użytkownik forum
Ja już zgłupiałem. Więc jaki byłby dla mnie internet mobilny, bez umów, z długim czasem ważności konta i w miare rozsądnymi cenami?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Trzeba po prostu przetestować, co będzie najlepiej działać na trasie, na której będziesz korzystał z usług.
W tej chwili bardzo dobrą ofertę ma Orange - Orange Free na Kartę - za doładowanie o nominale 100 zł dostaje się bonus 6 GB,a pieniądze można wykorzystać na inne usługi (w tym i transfer danych po wykorzystaniu paczki bonusowej, wg taryfy 1 gr = 100 kB).
Konto po doładowaniu za 100 zł jest ważne 5 miesięcy.
W tej chwili bardzo dobrą ofertę ma Orange - Orange Free na Kartę - za doładowanie o nominale 100 zł dostaje się bonus 6 GB,a pieniądze można wykorzystać na inne usługi (w tym i transfer danych po wykorzystaniu paczki bonusowej, wg taryfy 1 gr = 100 kB).
-
- Użytkownik forum
Przestudiowałem lekturę na: http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... E_DISCOVER i stwierdzę, że wszystko bajka oprócz ważności konta. Gdyby te 25zł było ważne przez 90 dni to zaraz leciałbym kupić starter. Na początek przetestuje plusa i wykupie pakiet 100mb na początek. Zobaczę na ile to wytrzyma chodź naliczanie dość duże jest. Tylko jest jedno ale, mógłby mi, by ktoś to wytłumaczyć:Patryk pisze:Trzeba po prostu przetestować, co będzie najlepiej działać na trasie, na której będziesz korzystał z usług.
Kod: Zaznacz cały
Każdy Pakiet rozliczany jest co 100kB w przypadku stron www, a co 10kB w przypadku stron wap
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przeciez Orange Free na Karte idealnie spełnia Twoje wymagania 20zl/mc, najtaniej i najwiecej na rynku. W pozostałych ofertach zazwyczaj trzeba bawić sie w pakieciki. Możesz także po doładowaniu za 100zl te 110zl sprzedac za 60-70zl i zostac tylko przy bonusie 6GB/5miesiecy i wyjdzie w granicach 20-30zl na 5 miesiecy! Oferta bezkonkurencyjna i powala pozostałe oferty na kolana.Bart3zZz pisze:Gdyby te 25zł było ważne przez 90 dni to zaraz leciałbym kupić starter.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
@Bart3zZz - nie patrz w ogóle na usługę Non-stop w Play, bo to jest usługa dodana do internetu w Abonamencie PlayOnline, i nie jest to żadna taryfa Internetu na kartę.
Tak jak inni radzą, najlepsza oferta to obecnie Orange Free na kartę, jak dobrze się postarasz odsprzedając złotówki to za około 15 zł będziesz miał 6GB danych ważne przez 5 miesięcy i lepszej oferty nie ma i raczej długo nie będzie.
Możesz bawić się w pakiety GaduAir itp, ale jeśli będziesz przeglądał normalne strony WWW, to wykorzystasz je w kilka dni, to się zupełnie nie opłaca, chyba że chcesz tylko pocztę sprawdzić i pisać przez GG.
Jeśli masz zasięg Play 3G, to możesz korzystać z PlayOnline - 4 GB za 50 zł ważne 56 dni, ew. pakiety PlayOnline w telefonie na Play Fresh - 1 GB za 25 zł, 500 MB za 15 zł, ale to już ważne tylko 30 dni.
Tak jak inni radzą, najlepsza oferta to obecnie Orange Free na kartę, jak dobrze się postarasz odsprzedając złotówki to za około 15 zł będziesz miał 6GB danych ważne przez 5 miesięcy i lepszej oferty nie ma i raczej długo nie będzie.
Możesz bawić się w pakiety GaduAir itp, ale jeśli będziesz przeglądał normalne strony WWW, to wykorzystasz je w kilka dni, to się zupełnie nie opłaca, chyba że chcesz tylko pocztę sprawdzić i pisać przez GG.
Jeśli masz zasięg Play 3G, to możesz korzystać z PlayOnline - 4 GB za 50 zł ważne 56 dni, ew. pakiety PlayOnline w telefonie na Play Fresh - 1 GB za 25 zł, 500 MB za 15 zł, ale to już ważne tylko 30 dni.
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 12:05 przez adamos22, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Chyba nie umiem czytać ze zrozumieniem, ale kompletnie nie rozumiem o czym adixm mówisz.
Usagi
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
http://www.orange.pl/portal/map/map/pre ... Id=3030304usagi pisze:Chyba nie umiem czytać ze zrozumieniem, ale kompletnie nie rozumiem o czym adixm mówisz.
-
- Użytkownik forum
To tak, te sprzedawanie złotówek mnie przerosło i niestety nie wiem o co chodzi. Do tego dochodzi, zostałem poinformowany, że orange prawie u mnie nie chodzi, lecz na mapce zasięgu Orange jestem w zasięgu CDMA, a w trasie jest również HSDPA. Poniżej zamieszczam ss:
http://img97.imageshack.us/img97/2936/mapkagi.jpg
Czy to jakoś będzie w miarę u mnie chodzić?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-07-04, 13:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
http://img97.imageshack.us/img97/2936/mapkagi.jpg
Czy to jakoś będzie w miarę u mnie chodzić?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-07-04, 13:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 12:30 przez Bart3zZz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie ma innej opcji, jak tylko wypróbować samemu.Bart3zZz pisze:Czy to jakoś będzie w miarę u mnie chodzić?
CDMA nie działa w taryfach na kartę.
-
- Użytkownik forum
Więc w moim zasięgu jaką prędkość osiągnę?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli jesteś tylko w zasięgu EDGE, to maksymalny transfer wynosi 236,8 kb/s. Ale EDGE w Orange nie działa zbyt dobrze. Jak będziesz miał te 120-150 kb/s to będzie dobrze. Nie da rady tego określić, bo będziesz logował się do różnych BTS-ów, które będą obciążone w mniejszym lub większym stopniu. Wszystko zależy też od mocy sygnału.Bart3zZz pisze:Więc w moim zasięgu jaką prędkość osiągnę?
-
- Użytkownik forum
Siedziałem na laptopie z iplusem i połączenie edge, to ledwo co gg się załadowało
Jeszcze GaduAIR zostało, bo oni korzystają z nadajników Plusa, więc 3g spokojnie będzie.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Choćbym chciał, to nie potrafię Ciebie zrozumieć. Ty chcesz korzystać z tego internetu w pociągu, tak ? To przecież i tak w większości czasu będziesz korzystał z EDGE, niż z UMTSBart3zZz pisze:Siedziałem na laptopie z iplusem i połączenie edge, to ledwo co gg się załadowałoJeszcze GaduAIR zostało, bo oni korzystają z nadajników Plusa, więc 3g spokojnie będzie.

-
- Użytkownik forum
sp6huk pisze:Choćbym chciał, to nie potrafię Ciebie zrozumieć. Ty chcesz korzystać z tego internetu w pociągu, tak ? To przecież i tak w większości czasu będziesz korzystał z EDGE, niż z UMTSBart3zZz pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>A powiedz jeszcze o co chodzi z iPlusem i GaduAIR ? Na iPlusie masz EDGE to na GaduAIR chcesz mieć 3G
Zgadza się, internet wykorzystywany byłby tylko w trasie do i ze szkoły. Co do edge, chodziło mi o to, że testowałem iplusa w szpitalu, gdzie był tylko edge i do gg nie szło się zalogować. W Dobroszycach bez problemu jest HSDPA i 3g, a gaduair jak się dowiedziałem od nich działa na nadajnikach Plusa, więc prędkość byłaby ok.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-04, 21:23 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:23 przez Bart3zZz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Odradzam GaduAIR. Po kilku MB przetransferowanych trzeba się od nowa łączyć. Do tego dziwna sprawa, że się IP zmienia w czasie połączenia i może np. z poczty wywalić.
-
- Użytkownik forum
Dostałem odpowiedź od gadu-gadu:
W takim razie na początek sprawdzę telefon z kartą od plusa i pakiet 100mb lub 250mb i sprawdzę czy to wytrzyma. Miejmy nadzieje, że jak będzie tylko gg i lekki internet to się wyrobie miesięcznie.
[ Dodano: 2010-07-04, 15:39 ]
Przepraszam za PP, ale co sądzicie również o tym?
Era tak tak
Biuro Obsługi Klienta Gaduair
Poniżej przesyłamy odpowiedź na zgłoszenie nr 116950:
Witam
Od momentu doładowania za 10 zł ważność przedłuża się o 120 dni. W tym 90 dni na połączenia wychodzące oraz przychodzące.
Pozdrawiam,
W takim razie na początek sprawdzę telefon z kartą od plusa i pakiet 100mb lub 250mb i sprawdzę czy to wytrzyma. Miejmy nadzieje, że jak będzie tylko gg i lekki internet to się wyrobie miesięcznie.
[ Dodano: 2010-07-04, 15:39 ]
Przepraszam za PP, ale co sądzicie również o tym?
Surfuj w telefonie bez limitu danych
za 9 zł miesięcznie!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To skoro chcesz mieć ważność konta jak najdłuższą to może Play Fresh? Już za 5zł ważność się przedłuża o 365dni na wychodzące.Bart3zZz pisze:W takim razie na początek sprawdzę telefon z kartą od plusa i pakiet 100mb lub 250mb i sprawdzę czy to wytrzyma. Miejmy nadzieje, że jak będzie tylko gg i lekki internet to się wyrobie miesięcznie.
Co do pakietów. Są teraz pakiety działające w roamingu wewnętrznych (sieć Plus) czyli poza siecią macierzystą Playa. Koszt pakietów identyczny jak w Plusie i infrastruktura Plusa (poza siecią macierzystą).
Do tego tańsze pakiety w sieci macierzystej. Z tego co patrzyłem to część trasy pociągiem jest w sieci Playa. Chyba nawet 50%. Dzwoniłem właśnie do Playa i tylko trzeba by było po wejściu w sieć macierzystą rozłączyć się z internetem i połączy jeszcze raz, żeby rozliczało dane z pakietu tego działającego w sieci macierzystej (jeśli mamy ten ogólny pakiet i ten tylko na sieć macierzystą).
Nie działa podobno z komputerem. Po przekroczeniu 100MB prędkość spada do 16kb/s.Bart3zZz pisze:Przepraszam za PP, ale co sądzicie również o tym?
-
- Użytkownik forum
ja.michal pisze:To skoro chcesz mieć ważność konta jak najdłuższą to może Play Fresh? Już za 5zł ważność się przedłuża o 365dni na wychodzące.
Co do pakietów. Są teraz pakiety działające w roamingu wewnętrznych (sieć Plus) czyli poza siecią macierzystą Playa. Koszt pakietów identyczny jak w Plusie i infrastruktura Plusa (poza siecią macierzystą).
Do tego tańsze pakiety w sieci macierzystej. Z tego co patrzyłem to część trasy pociągiem jest w sieci Playa. Chyba nawet 50%. Dzwoniłem właśnie do Playa i tylko trzeba by było po wejściu w sieć macierzystą rozłączyć się z internetem i połączy jeszcze raz, żeby rozliczało dane z pakietu tego działającego w sieci macierzystej (jeśli mamy ten ogólny pakiet i ten tylko na sieć macierzystą).
Kocham cię

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-04, 21:24 ]
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 20:24 przez Bart3zZz, łącznie zmieniany 1 raz.