Problem z Windowsem 7 + Huawei + komunikat

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Major_
Początkujący użytkownik forum

Problem z Windowsem 7 + Huawei + komunikat

Post autor: Major_ »

Witam,
mieszkam w Norwegii, posiadam modem bezprzewodowy USB Huawei Mobile Broadband Model E1752 w sieci Telenor.

Problem polega na tym, że modem instaluje się nawet ok, czasem występuje komunikat o braku jakiegoś pliku (co na windowsie xp wgl nie miało miejsca).
Na XP wszystko chodziło ok, teraz gdy chcę odpalić oprogramowanie, które zainstalowałem, ukazuje mi się taki oto komunikat:

Obrazek

http://www.fotoszok.pl/show.php/70680_k ... t.jpg.html

Próbowałem już uruchamiać jako administrator czy też w różnych trybach zgodności i dalej nic..

Zapewne problem leży po stronie zgodności, tylko jak sobie z nim poradzić ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z Windowsem 7 + Huawei + komunikat

Post autor: ja.michal »

Pewnie fotka powinna być, ale jej nie widzę.

Możliwe, że jest problem bo oprogramowanie jest starsze i nie ma sterowników do 7 lub są jakieś ułomne. Wypadałoby zrobić update dashboardu lub tylko managera na komputerze.
Major_
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Major_ »

Wstawiłem linka, żeby jak co to było widać ;)

Myślę, że może tutaj chodzić o to, że pendrive/modemUSB zostaje wykryty/zainstalowany jako Stacja dysków, ten komunikat jakby też o tym mówi chyba(?). Teraz tylko czy ktoś wie jak zrobić, aby wykryło go prawidłowo? Odinstalowanie w menadżerze i ponowne zainstalowanie przyniosło znowu te same skutki, czyli wykrycie jako stacji dysków. Czytałem też o podobnym problemie tylko na innym systemie tutaj:

http://www.refleksmedia.no/blog/2010/06 ... oudubuntu/

"Background info: The problem is that Jolicloud seems to think the USB dongle is a mass storage device – like a regular USB stick, so we need to change that perception."

co Wy na to ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W sumie to nie wiem czy chodzi o ten wirtualny CD ze sterownikami czy o pamięć karty sim. W sumie można przełączyć modem tylko do trybu modemu (nie działałby wirtualny CD, ani czytnik kart pamięci).

A próbowałaś może ręcznie podawać w managerze urządzeń sterowniki?
ODPOWIEDZ