Jaki najlepszy internet mobilny dla ucznia?
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jaki najlepszy internet mobilny dla ucznia?
Może bez przesady? 

-
- Użytkownik forum
Tak zostałem wychowany, aby dziękować ludziom za pomoc więc nic na to nie poradzęja.michal pisze:Może bez przesady?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Oj te Dual-Sim to nie jest dobre rozwiązanie. Może być więcej problemów niż korzyści.
A jaką masz teraz kartę w telefonie?
A jaką masz teraz kartę w telefonie?
-
- Użytkownik forum
Jeszcze wrócę do wcześniejszego, czy pakiet w playu czasami nie jest na miesiąc? Bo jeżeli konto jest na 365 to za pięknie, by było, aby było aż do wyczerpania. Co do karty mam mixplusa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. Jeden pakiet, jednego rodzaju na 30 dni.
Tutaj masz wszystkie pakiety.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=207306#207306
Jak masz MixPlusa to może na nim włączyć pakiet? W sumie ta sama cena i nie ma kombinacji z dualsimami.
Tutaj masz wszystkie pakiety.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=207306#207306
Jak masz MixPlusa to może na nim włączyć pakiet? W sumie ta sama cena i nie ma kombinacji z dualsimami.
-
- Użytkownik forum
Właśnie nad tym pomyślałem, bo wychodzi to samo, bo musiałbym playa zasilać i plusa, a play nie ma pakietów do xxx czasu. Siostra i mama ma abonamet, więc pójdę i się spytam czy jakieś promocje play online nie dadzą do abonamentu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dla abonentów Play Online tylko takie coś będzie raczej:
http://www.playmobile.pl/pl/internet/pr ... index.html
Ale pamiętaj, że Play Online działa tylko w sieci macierzystej. Nie działa poza miastami de facto i na trasie będziesz siedział trochę bez łącza.
To już chyba lepiej brać Orange Free bez modemu z umową na rok i zniżką 25% na abonament i wtedy 39.5 z limitem 2GB wyjdzie 29.63zł miesięcznie.
http://www.playmobile.pl/pl/internet/pr ... index.html
Ale pamiętaj, że Play Online działa tylko w sieci macierzystej. Nie działa poza miastami de facto i na trasie będziesz siedział trochę bez łącza.
To już chyba lepiej brać Orange Free bez modemu z umową na rok i zniżką 25% na abonament i wtedy 39.5 z limitem 2GB wyjdzie 29.63zł miesięcznie.
-
- Użytkownik forum
Bart3zZz, a mógłbyś podać dokładnie trasę którą przemierzasz i czym ją przemierzasz (Szkoła <--> Dom) tj. Ulice/Miasto, pojazd. Jeżeli też masz to i alternatywną trasę - ot co po prostu będzie łatwiej.
Wtedy będzie łatwiej odrzucić oferty z których nie mógłbyś skorzystać, zdać się na innych użytkowników którzy mieszkają w pobliżu.
ja.michal, tylko ostatnio coś internet z Orange szwankuje,i to nie tylko moja opinia. No ale tak to jest jak Francuzą oddaje się prawie cały zysk.
Szczególnie na EDGE, GPRS. Przemierzyłem trasę Katowice <--> Zawiercie <--> Jędrzejów <--> Kielce <--> Kraśnik i EDGE które ma Orange to właściwie nie wiem dlaczego się nazywa EDGE, zrywało połączenia, monotonne problemy z zasięgiem, transferem. Oczywiście na 3G było okej.
Wtedy będzie łatwiej odrzucić oferty z których nie mógłbyś skorzystać, zdać się na innych użytkowników którzy mieszkają w pobliżu.
ja.michal, tylko ostatnio coś internet z Orange szwankuje,i to nie tylko moja opinia. No ale tak to jest jak Francuzą oddaje się prawie cały zysk.
Szczególnie na EDGE, GPRS. Przemierzyłem trasę Katowice <--> Zawiercie <--> Jędrzejów <--> Kielce <--> Kraśnik i EDGE które ma Orange to właściwie nie wiem dlaczego się nazywa EDGE, zrywało połączenia, monotonne problemy z zasięgiem, transferem. Oczywiście na 3G było okej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
dorylek, no niestety jak używałem jakiś czas internetu Orange na kartę to faktycznie chodzi dennie. Najlepszy EDGE miała Era/Heyah. Super chodziło. Nic nie zrywało w ruchu. Prędkości po 170-180kb/s to było normalne.
-
- Użytkownik forum
Proszę, poniżej zamieszczam mapkę z miejscowościami przez, które przejeżdżam:
http://img59.imageshack.us/gal.php?g=mapkavb.jpg
http://img59.imageshack.us/gal.php?g=mapkavb.jpg
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To w sumie w jakichś 50% powinieneś mieć zasięg Playa.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie patrzyłem na rozmieszczenie nodeb Playa ale na 100% lepszym rozwiazaniem jest internet od W3, zawsze jest lepszy jakikolwiek internet w drodze niż żaden.Bart3zZz pisze:To w sumie w jakichś 50% powinieneś mieć zasięg Playa.
-
- Użytkownik forum
Czy mógłbyś rozwinąć skrót W3?adixm pisze:Nie patrzyłem na rozmieszczenie nodeb Playa ale na 100% lepszym rozwiazaniem jest internet od W3, zawsze jest lepszy jakikolwiek internet w drodze niż żaden.Bart3zZz pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-07-06, 14:40 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-06, 13:39 przez Bart3zZz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W3 - czyli operatorzy Plus, Era, Orange.Bart3zZz pisze:Czy mógłbyś rozwinąć skrót W3?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Mówić inaczej Wielka Trójca. Dlatego określenie W3.Nielimitowany pisze:W3 - czyli operatorzy Plus, Era, Orange.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Witajcie po długim czasie, w którym testowałem operatorów. Mogę wam przybliżyć skróconą wersje.
1)Orange-Jak złapałem zasięg byłem szczęśliwy, ale jak uruchamiała się strona mogłem zrobić kąpiel, wyjść do kina i wrócić, a strona dalej się nie włączyła. Nie polecam(przynajmniej w moich rejonach)
2)Play-Zasięg już lepszy, ale wciąż nie było szału. Cena pakietu była śmieszna do ilości mb do wykorzystania. Może, gdybym miał możliwość wybrania abonamentu z internetem, to by się opłacało ale pre-paid się nie opłaca(wg. mnie)
3)Plus-Tu już dobrze, zasięg dobry, prędkość dobra, pakiety powinny być trochę bardziej zrównoważone co do ceny, ale nie ma co narzekać. Tylko konto ważne przez 30 dni i min. 30zł miesięcznie musiałbym wykupować doładowanie, aby wykupić sensowny pakiet, aby przez miesiąc korzystać. Polecam gorąco na jakieś weekendowe wyjazdy.
4)Era-Zbyt drogo jak dla mnie, lecz zasięg całkiem ok i prędkości jako tako uzyskiwałem.
5)Heyah-nie testowałem
6)GaduAIR- TAK! To jest to czego szukałem. Zasięg taki jak Plus(w końcu działa na nadajnikach plusa, więc zmartwień co do zasięgu nie było), prędkość do stron i gg wystarczająca, wszystko szybko się ładuje. Prędkość to 115kb/s* przez bluetooh. Cena pakietów do ilości mb jest wyśmienita, oferta ogromnie korzystna. Co mnie jeszcze przyciągnęło? Czas aktywności doładowania, przy doładowaniu do 30zł to 90dni, od 50zł to 180dni. Jedynie mam skrytą nadzieje iż przedłużą czas trwania pakietu internetowego do liczby ważności konta, wtedy chyba nie będzie korzystniejszej oferty.
Wszystkie startery testowane były na telefonie samsunga corby pro oraz netbooku asus 1201n. Internet udostępniany przez telefon za pomocą programu bluesoleil. Myślę, że po połączeniu USB uzyskałbym jeszcze szybszy transfer, lecz jest mi to zbędne, bo w pociągu i tak wygodniejszy bluetooh oraz nie będę w nic grał, aby prędkość była zabójcza. Myślę, że zawarte informacje pomogą niektórym w wyborze niedrogiego internetu mobilnego. Oczywiście nikt nie musi zgadzać się z moimi opiniami na w/w sieci, lecz jest to moja osobista opinia. Pozdrawiam Bartek!
1)Orange-Jak złapałem zasięg byłem szczęśliwy, ale jak uruchamiała się strona mogłem zrobić kąpiel, wyjść do kina i wrócić, a strona dalej się nie włączyła. Nie polecam(przynajmniej w moich rejonach)
2)Play-Zasięg już lepszy, ale wciąż nie było szału. Cena pakietu była śmieszna do ilości mb do wykorzystania. Może, gdybym miał możliwość wybrania abonamentu z internetem, to by się opłacało ale pre-paid się nie opłaca(wg. mnie)
3)Plus-Tu już dobrze, zasięg dobry, prędkość dobra, pakiety powinny być trochę bardziej zrównoważone co do ceny, ale nie ma co narzekać. Tylko konto ważne przez 30 dni i min. 30zł miesięcznie musiałbym wykupować doładowanie, aby wykupić sensowny pakiet, aby przez miesiąc korzystać. Polecam gorąco na jakieś weekendowe wyjazdy.
4)Era-Zbyt drogo jak dla mnie, lecz zasięg całkiem ok i prędkości jako tako uzyskiwałem.
5)Heyah-nie testowałem
6)GaduAIR- TAK! To jest to czego szukałem. Zasięg taki jak Plus(w końcu działa na nadajnikach plusa, więc zmartwień co do zasięgu nie było), prędkość do stron i gg wystarczająca, wszystko szybko się ładuje. Prędkość to 115kb/s* przez bluetooh. Cena pakietów do ilości mb jest wyśmienita, oferta ogromnie korzystna. Co mnie jeszcze przyciągnęło? Czas aktywności doładowania, przy doładowaniu do 30zł to 90dni, od 50zł to 180dni. Jedynie mam skrytą nadzieje iż przedłużą czas trwania pakietu internetowego do liczby ważności konta, wtedy chyba nie będzie korzystniejszej oferty.
Wszystkie startery testowane były na telefonie samsunga corby pro oraz netbooku asus 1201n. Internet udostępniany przez telefon za pomocą programu bluesoleil. Myślę, że po połączeniu USB uzyskałbym jeszcze szybszy transfer, lecz jest mi to zbędne, bo w pociągu i tak wygodniejszy bluetooh oraz nie będę w nic grał, aby prędkość była zabójcza. Myślę, że zawarte informacje pomogą niektórym w wyborze niedrogiego internetu mobilnego. Oczywiście nikt nie musi zgadzać się z moimi opiniami na w/w sieci, lecz jest to moja osobista opinia. Pozdrawiam Bartek!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Erę to chyba testowałeś przed promocją, co ? Bo teraz w Erze jest dużo taniej niż w Plusie, no i zależy czy miałeś zwykłego pre-paida, czy Blueconnect Starter ? Ale w sumie to dwie odrębne oferty, możnaby porównać jak już SimDatę Plusa z BC StarterBart3zZz pisze:3)Plus-Tu już dobrze, zasięg dobry, prędkość dobra, pakiety powinny być trochę bardziej zrównoważone co do ceny, ale nie ma co narzekać. Tylko konto ważne przez 30 dni i min. 30zł miesięcznie musiałbym wykupować doładowanie, aby wykupić sensowny pakiet, aby przez miesiąc korzystać. Polecam gorąco na jakieś weekendowe wyjazdy.

Coś się w temat nie wstrzeliłem

-
- Użytkownik forum
Erę zakupiłem 7 lipca więc nie wiem. Tak, kupiłem blueconnecta lecz dla nastolatka to drogo: 0,03 zł/100 kB. Ogólnie z tą erą to miałem dużo problemów, bo nie wiedziałem gdzie co się wykupuje.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Więc ta oferta w BC Starter była już dostępna. Dokładnie od 5 lipca,Bart3zZz pisze:Erę zakupiłem 7 lipca więc nie wiem
Więc to o co mi chodziło. Teraz jak doładujesz konto kwotą minimum 25 zł masz bonus 500 MB + do wykorzystania środki z doładowania, lub doładowujesz konto kwotą minimum 50 zł i masz bonus 2 GB + do wykorzystania środki z doładowania. Więc wychodzi taniej, niż w pre-paid'zie Plusa.Bart3zZz pisze:Tak, kupiłem blueconnecta
W przypadku tej promocji nie trzeba nic aktywować, bonus przydzielany jest automatycznie.Bart3zZz pisze:Ogólnie z tą erą to miałem dużo problemów, bo nie wiedziałem gdzie co się wykupuje
-
- Użytkownik forum
Tak tylko, że musiałbym miesięcznie doładowywać 25zł + 30zł za telefon komórkowy, więc trochę drogo, by mnie to wynosiło, a przecież takich pakietów dużych też nie potrzebuję, bo ile zje mi 2h korzystanie z gg.sp6huk pisze:Więc to o co mi chodziło. Teraz jak doładujesz konto kwotą minimum 25 zł masz bonus 500 MB + do wykorzystania środki z doładowania, lub doładowujesz konto kwotą minimum 50 zł i masz bonus 2 GB + do wykorzystania środki z doładowania. Więc wychodzi taniej, niż w pre-paid'zie Plusa.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-08-03, 22:51 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-08-03, 21:51 przez Bart3zZz, łącznie zmieniany 1 raz.