Router i tuner - problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Icepick
Początkujący użytkownik forum

Router i tuner - problem

Post autor: Icepick »

Witam.

Moim dostawcą internetu jest Multimedia. Od samego początku było w porządku. Mam swój router bezprzewodowy firmy Edimax, internet rozdzielam na swój komputer stacjonarny i dwa laptopy. Dzisiaj moi rodzice również wykupili telewizję w Multimedii. Panowie przyszli, przynieśli nowy router, wszystko niby zainstalowali, ale tu pojawia się problem. Aby chodziła telewizja kabel musi być podpięty do nowego routera. Gdy jednak go podpinam wtedy internet działa tylko u mnie na stacjonarnym, a na dwóch pozostałych laptopach już nie. Jak przełożę kabel do starego routera, wtedy internet działa na wszystkich komputerach, ale nie ma telewizji.

I tu moje pytanie : Da się zrobić tak, żeby jednocześnie chodziła mi i telewizja i internet na 3 komputerach? Na stacjonarnym działa, na laptopach nie. Niby pokazuje, że jest połączenie z siecią, ale z internetem już nie. Nie można się połączyć z żadną stroną.

Da się coś zdziałać na taki problem?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Router i tuner - problem

Post autor: ja.michal »

Co za router przynieśli. Ma WiFi? Ile ma wyjść sieciowych (RJ45)?
Jakiego masz tego Edimaxa?
Icepick

Ma Wi-Fi. 4 wyjścia.

Byłem u nich i mówili, że za 30 zł + 8 zł miesięcznie będę sobie mógł takie coś dokupić. Chyba, że sam sobie coś wykombinuję, bo jakoś się da.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Icepick pisze:że za 30 zł + 8 zł miesięcznie będę sobie mógł takie coś dokupić
Zostawiasz podłączony router który Ci dali, podłączasz z portu LAN do WAN routera Edimax, restartujesz router dostawcy i powinno działać. Ewentualnie może być potrzebne "Clone MAC" z karty komputera na którym działa internet. Sprawdź jeszcze <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Nie pomagam na PW!
Icepick

Tylko ten router nie ma wejścia WAN, tylko wejście ADSL.

To jest router Edimax AR7084gA.

Da się jakoś to zrobić z tym routerem? Bo ja jestem raczej zielony w takich sprawach.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Icepick pisze:Da się jakoś to zrobić z tym routerem? Bo ja jestem raczej zielony w takich sprawach.
Jeśli przydzielają tylko 1 IP to nic już się na tym routerze nie zrobi, chyba że ten router ma funkcję przemianowania jednego gniazda lan na wan, ale jest to bardzo rzadka funkcja.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Icepick

Załatwiłem sobie router z wejściem WAN, zrobiłem tak jak kazaliście, ale po resecie routera Multimedii, w ogóle internet mi nie chodzi. Świeci się tylko zasilanie i lampka "Link" a "Internet" już nie i za nic nie idzie się połączyć z internetem. Jak przepinam kabel to starego routera wszystko chodzi bez problemu. Tylko, że teraz nie mogę mieć jednocześnie internetu i TV bo na routerze Multimedii w ogóle nie ma połączenia z siecią. Dzwoniłem do nich, ale jak zwykle pracują tam tak kompetentni panowie, że powiedzieli mi, że będą się ze mną kontaktować. A ci którzy zakładali mi TV, nie zostawili ani żadnej płyty ani instrukcji co do tego routera. Tak więc nawet nie wiem jakie IP ma przypisany ten router, żeby coś pokombinować tam.

Przy starym miałem 192.168.2.1 tutaj próbowałem różnych kombinacji i nie wejdzie
ODPOWIEDZ