Problem z siecią ad hoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z siecią ad hoc
Witam!
Stworzyłam sieć typu ad hoc, połączyłam trzy laptopy, wszystkie posiadają Windows 7. Służyło to głównie to rozdzielenia łącza internetu mobilnego. Wszystko działało znakomicie przez 1 dzień, następnego dnia po uruchomieniu wszystkiego i połaczeniu się internet nie był już dostępny na innych komputerach. Komputery łączą się z siecią, wyskakuje jedynie komunikat sieć niezidentyfikowana, ale nie mogą połączyć się z internetem. Szukałam podobnego problemu na wielu forach, ale niestety nie znalazłam. Jestem laikiem w tej dziedzinie więc proszę o dokładną instrukcję.
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-07-04, 23:28 ]
Poprawilem temat i tresc.
Stworzyłam sieć typu ad hoc, połączyłam trzy laptopy, wszystkie posiadają Windows 7. Służyło to głównie to rozdzielenia łącza internetu mobilnego. Wszystko działało znakomicie przez 1 dzień, następnego dnia po uruchomieniu wszystkiego i połaczeniu się internet nie był już dostępny na innych komputerach. Komputery łączą się z siecią, wyskakuje jedynie komunikat sieć niezidentyfikowana, ale nie mogą połączyć się z internetem. Szukałam podobnego problemu na wielu forach, ale niestety nie znalazłam. Jestem laikiem w tej dziedzinie więc proszę o dokładną instrukcję.
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-07-04, 23:28 ]
Poprawilem temat i tresc.
Ostatnio zmieniony 2010-07-04, 22:27 przez sylwiaujazd, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z siecią ad hoc
A ICS się przypadkiem nie wyłączył? Bo po rozłączeniu Ad-Hoc jest to możliwe.
-
A jak to włączyc? 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
ICS, czyli udostępnianie połączenia z Internetem.
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Sprawa jest prosta, adhock stworzony na viście i 7 za pomocą kreatora działa tylko do wyłączenia komputera.
Na xp sprawa jest prostsza raz skonfigurowana sieć działa zawsze.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A więcej o ICS jest tu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>.
Tylko na Win7 niestety nie jest tak samo
Tylko na Win7 niestety nie jest tak samo

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
A są jakieś programy za pomocą których można zrobić takie połączenie na stałe?? Bo wspominasz o kreatorze, że to za jego pomocą działa tylko do wyłączenia komputera.compile pisze:Sprawa jest prosta, adhock stworzony na viście i 7 za pomocą kreatora działa tylko do wyłączenia komputera.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wydaje mi się, że w tym kreatorze wystarczy włączyć zapamiętanie ustawień adhoc na stałe, musiał bym spojrzeć w którym miejscu to jest, ale jest taka opcja.
Zawsze można też skonfigurować wszystko ręcznie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Było by bardzo miło z Twojej strony jak byś mi to napisał w miare przejrzyście jak to zrobić ręcznie. Jestem zielona w tych sprawachkrystianb pisze:Wydaje mi się, że w tym kreatorze wystarczy włączyć zapamiętanie ustawień adhoc na stałe, musiał bym spojrzeć w którym miejscu to jest, ale jest taka opcja.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a> <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> Na 7 jest trochę inaczej, jest inna klasa adresacji IP w przypadku ICS'a same powinny się ustawić i nic nie trzeba zmieniać.
Ale najpierw możesz spróbować jeszcze raz utworzyć sieć adhoc za pomocą kreatora i zaptaszkować "zapisz tą sieć"
Ups chyba inaczej niż za pomocą kreatora nie da się zrobić sieci adhoc pod win7. Trzeba próbować z tym "zapisz tą sieć" i potem ewentualnie ręcznie włączyć ICS'a, aha ta sieć adhoc powinna być ustawiona w centrum sieci jako sieć domowa.
Ale najpierw możesz spróbować jeszcze raz utworzyć sieć adhoc za pomocą kreatora i zaptaszkować "zapisz tą sieć"
Ups chyba inaczej niż za pomocą kreatora nie da się zrobić sieci adhoc pod win7. Trzeba próbować z tym "zapisz tą sieć" i potem ewentualnie ręcznie włączyć ICS'a, aha ta sieć adhoc powinna być ustawiona w centrum sieci jako sieć domowa.
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zapisanie nic nie pomoże.Co prawda będzie widoczna, ale nie uda się z nią połączyć.
Jest gdzieś nawet napisane, że sieć będzie dostępna do wylogowania się....
Jest gdzieś nawet napisane, że sieć będzie dostępna do wylogowania się....
-
To w jakim celu zrobili to na jednorazowy użytek ?? Głupie to wszystko jest. Czy połączenie za pomocą kabla też będzie działać jednorazowo czy wszystko będzie już w porządku ??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No może i się nie połączy jak tylko z jednej stron będzie się klikać połącz, ale jeśli kliknąć połącz mniej więcej w tym samym czasie na obu kompach to powinno pomóc.compile pisze:ale nie uda się z nią połączyć.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W celu jednorazowego użytku, zgodnie z nazwą: Ad-Hoc.sylwiaujazd pisze:o w jakim celu zrobili to na jednorazowy użytek ?
Kabel rządzi się trochę innymi zasadami działania. Będzie działać od wpięcia kabla.sylwiaujazd pisze:Czy połączenie za pomocą kabla też będzie działać jednorazowo czy wszystko będzie już w porządku ??
-
Mam 2 kable jeden jest od routera a drugi od konsoli xbox360 czy za ich pomącą da się połączyć komputery. Bo jak się da to fajnie nie będzie trzeba kupywać innych 

- wojteks
- *** Administrator ***
Musisz sprawdzić, jedne komputery da się połączyć kablem prostym a innych nie, zależy to od karty sieciowej.
Nie pomagam na PW!
-
Dobra to teraz miejmy nadzieję ostatnie pytanie
Jaki kabel musiałabym kupić aby był odpowiedni ??

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na razie sprawdź na tych co masz. Istnieje spora szansa, że to zadziała.