Huawei e160 - nie wykrywa modemu po upgrade firmware'u
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Huawei e160 - nie wykrywa modemu po upgrade firmware'u
Wgrałem do mojego e160 najnowszy soft. Ponieważ modem pochodził z Play, przy wgrywaniu musiałem podać flashing code, co też uczyniłem.
Cały proces przebiegł pomyślnie, zakończony komunikatem o pozytywnej aktualizacji.
Od tego momentu system (Win XP) nie wykrywa modemu, ani w Mobile Partner, ani w TNI.
Modem po podłączeniu do PC jest widziany jako CD (z oprogramowaniem) oraz Czytnik kart (widzi moją kartę Micro-SD). Miga też niebieską diodą, więc loguje się do sieci. Niestety nie jest widziany w systemie jako modem, co uniemożliwia np. wysłanie komend AT lub przywrócenie Firmware.
Nie jest już na gwarancji, poza tym wgrywałem nieoryginalny soft więc serwis odpada.
Reinstalacja Mobile Partnera i restarty komputera nie pomogły, na drugim komputerze jest tak samo, więc problem jest w modemie.
Czy jest jeszcze jakiś sposób, aby jakoś go ożywić, czy raczej rozglądać się za nowym sprzętem ?
Cały proces przebiegł pomyślnie, zakończony komunikatem o pozytywnej aktualizacji.
Od tego momentu system (Win XP) nie wykrywa modemu, ani w Mobile Partner, ani w TNI.
Modem po podłączeniu do PC jest widziany jako CD (z oprogramowaniem) oraz Czytnik kart (widzi moją kartę Micro-SD). Miga też niebieską diodą, więc loguje się do sieci. Niestety nie jest widziany w systemie jako modem, co uniemożliwia np. wysłanie komend AT lub przywrócenie Firmware.
Nie jest już na gwarancji, poza tym wgrywałem nieoryginalny soft więc serwis odpada.
Reinstalacja Mobile Partnera i restarty komputera nie pomogły, na drugim komputerze jest tak samo, więc problem jest w modemie.
Czy jest jeszcze jakiś sposób, aby jakoś go ożywić, czy raczej rozglądać się za nowym sprzętem ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Huawei e160 - nie wykrywa modemu po upgrade firmware'u
Na wszelki wypadek podaj, co to była za wersja softu - może ta informacja okaże się przydatna dla potomnychadamos22 pisze:Wgrałem do mojego e160 najnowszy soft.

Zobacz, tutaj był podobny przypadek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=259007#259007Cały proces przebiegł pomyślnie, zakończony komunikatem o pozytywnej aktualizacji.
Krzysztof
-
To był E160Update_11.609.10.00.311.B418.zip pobrany z linka na forum DC unlockera.
Ogólnie to jakoś mam jeszcze nadzieję, że uda się go zreanimować, bo w sumie raz, że komunikat potwierdził że wszystko przebiegło pomyślnie, dwa - wykrywa go jako CD i pamięć, a trzy - miga na niebiesko więc łączy się z siecią co oznacza że wie co robić,tylko nie potrafi o tym powiedzieć.
Jutro albo pojutrze planuję zrobić format na jednym z kompów, który używam (na wszystkich, które sprawdzałem, wcześniej były instalowane sterowniki, może zmiana firmware coś im namieszała), jeśli nic to nie pomoże to popytam w serwisach GSM, czy nie mają jakiegoś innego sposobu na wrzucenie starego softu.
Ogólnie to jakoś mam jeszcze nadzieję, że uda się go zreanimować, bo w sumie raz, że komunikat potwierdził że wszystko przebiegło pomyślnie, dwa - wykrywa go jako CD i pamięć, a trzy - miga na niebiesko więc łączy się z siecią co oznacza że wie co robić,tylko nie potrafi o tym powiedzieć.
Jutro albo pojutrze planuję zrobić format na jednym z kompów, który używam (na wszystkich, które sprawdzałem, wcześniej były instalowane sterowniki, może zmiana firmware coś im namieszała), jeśli nic to nie pomoże to popytam w serwisach GSM, czy nie mają jakiegoś innego sposobu na wrzucenie starego softu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A próbowałeś tej porady z linka, który Ci podałem?
Krzysztof
-
Jeszcze nie, wypróbuję za ok. 3 godziny bo teraz nie mam go przy sobie, choć próbowałem wczoraj odświeżać wszystko w menadżerze urządzeń, bez skutku. Jeszcze znalałem jeden spsób na forum Huawei żeby odinstalować z menadżera pamięć USB, też spróbuję.
[ Dodano: 2010-06-20, 19:01 ]
Uff, po wielu próbach i kombinacjach - udało się
Najpierw próbowałem Twoim sposobem @Chris-Kr. Faktycznie były widoczne tam różne elementy o dziwnych nazwach, więc wszystko odinstalowałem, później podłączyłem ponownie modem, system zaczął widzieć nowy sprzęt, ale nie mógł odnaleźć sterowników, nawet po ręcznym wskazaniu odmawiał współpracy. Przeinstalowałem Mobile Partnera, i wykonałem całą procedurę od początku, dodatkowo odinstalowałem też Urządzenie magazynujące USB, po czym odłączyłem modem, odinstalowałem Mobile Partnera i zrestartowałem Komputer, Następnie zainstalowałem Mobile Partnera i podłączyłem modem - po odczekaniu 30 sekund modem był widoczny w systemie.
Modem z nowym Firmware po podłączeniu był widziany jako: CD, Modem, Czytnik Micro SD i Karta sieciowa (Nowe połączenie lokalne w zakładce Sieć lan lub szybki internet - poprzednio tego nie było)
Ale za to o wiele dłużej trwało jego uruchomienie po podłączeniu.
Ostatecznie zdecydowałem się na powrót do starej wersji, tym razem bez żadnych problemów, wszystko działa.
[ Dodano: 2010-06-20, 19:01 ]
Uff, po wielu próbach i kombinacjach - udało się

Najpierw próbowałem Twoim sposobem @Chris-Kr. Faktycznie były widoczne tam różne elementy o dziwnych nazwach, więc wszystko odinstalowałem, później podłączyłem ponownie modem, system zaczął widzieć nowy sprzęt, ale nie mógł odnaleźć sterowników, nawet po ręcznym wskazaniu odmawiał współpracy. Przeinstalowałem Mobile Partnera, i wykonałem całą procedurę od początku, dodatkowo odinstalowałem też Urządzenie magazynujące USB, po czym odłączyłem modem, odinstalowałem Mobile Partnera i zrestartowałem Komputer, Następnie zainstalowałem Mobile Partnera i podłączyłem modem - po odczekaniu 30 sekund modem był widoczny w systemie.
Modem z nowym Firmware po podłączeniu był widziany jako: CD, Modem, Czytnik Micro SD i Karta sieciowa (Nowe połączenie lokalne w zakładce Sieć lan lub szybki internet - poprzednio tego nie było)
Ostatecznie zdecydowałem się na powrót do starej wersji, tym razem bez żadnych problemów, wszystko działa.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przypuszczam, że uruchamianie właśnie dlatego dłużej trwało, gdyż modem był ustawiony do pracy w trybie NDIS, czyli jako karta sieciowa.adamos22 pisze: Modem z nowym Firmware po podłączeniu był widziany jako: CD, Modem, Czytnik Micro SD i Karta sieciowa (Nowe połączenie lokalne w zakładce Sieć lan lub szybki internet - poprzednio tego nie było)
Sądzę, że wystarczyłoby w Mobile Partner przełączyć na tryb RAS, żeby system uruchamiał się w takim samym tempie, jak na starym firmware.
Krzysztof
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,
mam podobny problem...
posiadam modem e160g + router edimax 3g-6200n wszystko było ok do czasu jak pewnego razu wyciągnełem modem z ediego... od tego czasu żaden komputer z XP i Vistą nie reaguje na włożenie modemu do usb totalnie nic... próbowałem robic to co kolega wyżej opisuje ale niestety nic to nie daje... natomiast gdy włoże ten modem do kompa z win98 to widzi tylko zawartość patyczka (modemu i microSD nie widzi).
Wyłączyłem w kompie z XP w biosie USB 2.0 zostawiąjąc włączony USB 1.1 to wykryło mi nieznane urządzenie do którego nie mogę w żaden sposób zaistalować jakichkolwiek sterowników nawet na siłę ("plik nie posiada informacji o sprzęcie"). Prosze o poradę.
mam podobny problem...
posiadam modem e160g + router edimax 3g-6200n wszystko było ok do czasu jak pewnego razu wyciągnełem modem z ediego... od tego czasu żaden komputer z XP i Vistą nie reaguje na włożenie modemu do usb totalnie nic... próbowałem robic to co kolega wyżej opisuje ale niestety nic to nie daje... natomiast gdy włoże ten modem do kompa z win98 to widzi tylko zawartość patyczka (modemu i microSD nie widzi).
Wyłączyłem w kompie z XP w biosie USB 2.0 zostawiąjąc włączony USB 1.1 to wykryło mi nieznane urządzenie do którego nie mogę w żaden sposób zaistalować jakichkolwiek sterowników nawet na siłę ("plik nie posiada informacji o sprzęcie"). Prosze o poradę.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zacznij może od zainstalowania na komputerze najnowszych sterowników:b1std pisze:Wyłączyłem w kompie z XP w biosie USB 2.0 zostawiąjąc włączony USB 1.1 to wykryło mi nieznane urządzenie do którego nie mogę w żaden sposób zaistalować jakichkolwiek sterowników nawet na siłę ("plik nie posiada informacji o sprzęcie"). Prosze o poradę.
http://rapidshare.com/files/320322860/h ... .00.00.zip
Potem otwórz "Menadżer urządzeń", następnie podłącz modem do portu USB i sprawdź, co nowego się pojawiło, jakie masz dostępne porty COM oraz czy w systemie jest widoczny wirtualny napęd CD-ROM.
Krzysztof
-
nieststy nie działa - to samo co przedtem - możliwe że się spalił?
Ostatnio zmieniony 2010-07-08, 13:44 przez b1std, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Obserwowany
Skoro na 98 działa dysk zawarty w modemie to raczej się nie spalił(przynajmniej moje zdanie jest takieb1std pisze:niestety nie działa - to samo co przedtem - możliwe że się spalił?
![:]](./images/smilies/splash.gif)

-
napiszcie jak mam instalować te sterowniki bo może to robię źle 

Ostatnio zmieniony 2010-07-08, 13:45 przez b1std, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Obserwowany
Na którym systemie ? XP , Vista czy 98 ?
-
Na jakim kolwiek systemie... win98 raczej odpada bo pod niego nie ma sterów
Ostatnio zmieniony 2010-07-08, 13:47 przez b1std, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Klikasz plik EXE, do którego link Ci podałem i sterowniki powinny się zainstalować.b1std pisze:napiszcie jak mam instalować te sterowniki bo może to robię źle![]()
Krzysztof
-
Właśnie tak robiłem... wyciągałem i wkładałem ponownie modem i nic z tego po restarcie to samo...
próbowałem również wskazywać konkretne pliki niestety to nic nie dało...

Ostatnio zmieniony 2010-07-08, 13:47 przez b1std, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli ani włożenie, ani wyjęcie modemu ze złącza USB nie powoduje kompletnie żadnej reakcji "Menadżera urządzeń"?b1std pisze:niestety nie działa
Krzysztof
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
b1std, zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
Zdania zaczynamy z dużej litery.
Zdania zaczynamy z dużej litery.
-
Pojawia się lub znika "Nieznane urządzenie" - tylko taka reakcja...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Więc nie pisz, że "nic nie działa", bo wprowadzasz nas z błąd!!!b1std pisze:Pojawia się lub znika "Nieznane urządzenie"
Jeśli mamy od Ciebie w ten sposób wyciągać informacje, to będziesz sobie musiał radzić sam!
Co widzisz w gałęzi "Porty (COM i LPT)"?
Krzysztof
-
W gałęzi "Porty (COM i LPT)" po włożeniu modemu mam tylko "Port drukarki (LPT1)"
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czy po włożeniu modemu do portu USB "Menadżer urządzeń" tylko jeden raz Ci się zwija, czy więcej razy?
Jeśli tylko jeden raz, to kliknij prawym przyciskiem myszy w to "nieznane urządzenie" i je odinstaluj. Potem odłącz je od portu USB i po chwili podłącz ponownie.
Cały czas obserwuj "Menadżera urządzeń" czy coś się nie zmieniło.
Jeśli tylko jeden raz, to kliknij prawym przyciskiem myszy w to "nieznane urządzenie" i je odinstaluj. Potem odłącz je od portu USB i po chwili podłącz ponownie.
Cały czas obserwuj "Menadżera urządzeń" czy coś się nie zmieniło.
Krzysztof
-
Zwija się 1 raz. Zrobiłem to co zaleciłeś. Dzieje się to samo - władam po chwili modem i zwija się 1 raz pokazując "Nieznane urządzenie"
-
- Mistrz bezprzewodowy
Więc spróbujmy od drugiej strony:
Jak się zachowuje LED na modemie?
Czy reaguje normalnie po podłączeniu modemu do portu USB?
A przy okazji:
Czy pod Win98 widzisz jakieś porty COM tego sticka?
Jak się zachowuje LED na modemie?
Czy reaguje normalnie po podłączeniu modemu do portu USB?
A przy okazji:
Czy pod Win98 widzisz jakieś porty COM tego sticka?
Krzysztof
-
Dioda mruga regularnie.
Pod Win98 nie "wyskakuje" żaden nowy port komunikacyjny (nic nowego w portach się nie pojawia)
Pod Win98 nie "wyskakuje" żaden nowy port komunikacyjny (nic nowego w portach się nie pojawia)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Cały czas jednakowo i tym samym kolorem, czy inaczej bezpośrednio po podłączeniu, a inaczej po pewnym czasie?b1std pisze:Dioda mruga regularnie.
Krzysztof
-
żeby się upewnić jak mruga to podpiełem i sprawdziłem. Zaraz po podpięciu mruga regularnie 2 razy co 2 sekundy jasnym zielonym światełkiem, później zmienia się na pojedyncze niebieskie mrugnięcie co 2 sekundy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To wskazuje, że sam modem działa poprawnie i nawet loguje się do sieci właściwego operatora.b1std pisze:Zaraz po podpięciu mruga regularnie 2 razy co 2 sekundy jasnym zielonym światełkiem, później zmienia się na pojedyncze niebieskie mrugnięcie co 2 sekundy.
Ja bym podejrzewał jakieś uszkodzenie mechaniczne złącza USB w modemie, konkretnie linii sygnałowych.
Może po prostu niechcący je wyłamałeś?
Ja już nic więcej nie jestem w stanie pomóc, teraz już jest pole popisu dla serwisu elektronicznego.
Krzysztof
-
- Obserwowany
A ja mówiłem że serwis się kłania... Ale potwierdzam że my tu raczej nic nie zrobimyChris-Kr pisze:Ja już nic więcej nie jestem w stanie pomóc, teraz już jest pole popisu dla serwisu elektronicznego

-
Nie zdarzyła mi się sytuacja w której mogło by wystąpić mechaniczne uszkodzenie złącza usb... Mimo wszystko bardzo dziękuję za poświęcony czas i przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jeszcze raz bardzo dziękuję 

-
@b1std - ja bym jeszcze na Twoim miejscu sprawdził na zupełnie świeżym systemie, jeśli modem loguje się do sieci, to jest duża szansa że działa prawidłowo i wina leży w systemie.
Podejrzewam, że w każdym z używanych komputerów miałeś już kiedyś zainstalowane sterowniki do modemu, więc to może mieć wpływ, ja bym ostatecznie zainstalował gdzieś na nowo system i sprawdził. Zawsze lepiej sprawdzić niż odsyłać od razu do serwisu.
Podejrzewam, że w każdym z używanych komputerów miałeś już kiedyś zainstalowane sterowniki do modemu, więc to może mieć wpływ, ja bym ostatecznie zainstalował gdzieś na nowo system i sprawdził. Zawsze lepiej sprawdzić niż odsyłać od razu do serwisu.