Problem z konfiguracją routera.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szakilek
Początkujący użytkownik forum

Problem z konfiguracją routera.

Post autor: szakilek »

Witam serdecznie .
Ponieważ jestem kompletnym żółtodziobem w sprawach dotyczących konfiguracji,podłączania routerów modemów itp. piszę na forum z prośbą o pomoc . Otóż sytuacja przedstawia się następująco :

Posiadam internet Netia 1mb na linii TP ( modem Sagem Fast 800)
Mam starszy komputer stacjonarny (bez karty sieciowej) oraz laptop Samsung R522
Chciałbym "rozdzielić" ten internet na te 2 komputery przez co kupiłem router Asus WL-AM604g (Annex A i Annex B ) .

W zestawie posiadam :
Router , jakąś małą antenkę , szary rozdzielacz adsl , zasilacz , płytę, papiery, szary kabel z takim dziwnym klipsem , oraz czarny kabel również z takim klipsem tylko mniejszy ( przepraszam ze tak to nazywam ale nie wiem co to jest )

Chciałbym by ktoś z was wytłumaczył krok po kroku jak podpiąć ten router co i gdzie który kabel do czego oraz prosiłbym o dokładne wytłumaczenie procesu konfiguracji zarówno routera jaki i tych komputerów .

Jeżeli to możliwe to prosiłbym o jakieś schematy podłączenia tego routera/kabli oraz o jakieś screenshoty konfiguracji.

Wszystkim z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z konfiguracją routera.

Post autor: Jo_gurt »

szary kabel z takim dziwnym klipsem , oraz czarny kabel również z takim klipsem tylko mniejszy ( przepraszam ze tak to nazywam ale nie wiem co to jest )
Odpowiednio kabel sieciowy zakończony wtyczką RJ45 i kabel telefoniczny zakończony wtyczką RJ11.
szakilek pisze:Chciałbym by ktoś z was wytłumaczył krok po kroku jak podpiąć ten router
Poczytaj instrukcję, poczytaj tutoriale na naszym forum. Jak będą wątpliwości - zdawaj konkretne pytania.
ODPOWIEDZ