Co wybrać , proszę o radę
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Co wybrać , proszę o radę
Witam, mam troszkę skomplikowane pytanie, poproszę o zdanie forumowiczów.
Wracam po paru latach do Polski, nie za bardzo orientuję się jak to jest z usługami mobilnego internetu w ojczyźnie.
Potrzebuje internetu 3G (czyli karty sim). Teraz pytanie:
1. iPlus czy era ? jaka sieć ma lepszy zasięg
2. Wiem że dziś do numeru komórkowego można dobrać pakiet internetowy. Czy jak będę miał w PPC kartę z której będę dzwonił to czy w tle mogłoby chodzić HSDPA? bo jeśli nie ..
3. Wezmę numer osobno i internet osobno. Posiadam bowiem router 3G i może lepiej jakbym miał internet w osobnym urządzeniu.
4, obecnie jestem w Niemczech, tutaj można wziaść 2 karty na ten sam numer , jedną do dzwonienia a druga do modemu jako internet.
Wieczory będę na początku spędzał w Nowym Miasteczku podaje linka http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.69048 ... 13379/z/15
Czy moglibyście powiedzieć która sieć zaopatrzyła by mnie w szybki internet?
Wiem troszkę to zagmatwane, jeśli ktoś może mi coś doradzić , będę wdzięczny
Pozdrawiam
Wracam po paru latach do Polski, nie za bardzo orientuję się jak to jest z usługami mobilnego internetu w ojczyźnie.
Potrzebuje internetu 3G (czyli karty sim). Teraz pytanie:
1. iPlus czy era ? jaka sieć ma lepszy zasięg
2. Wiem że dziś do numeru komórkowego można dobrać pakiet internetowy. Czy jak będę miał w PPC kartę z której będę dzwonił to czy w tle mogłoby chodzić HSDPA? bo jeśli nie ..
3. Wezmę numer osobno i internet osobno. Posiadam bowiem router 3G i może lepiej jakbym miał internet w osobnym urządzeniu.
4, obecnie jestem w Niemczech, tutaj można wziaść 2 karty na ten sam numer , jedną do dzwonienia a druga do modemu jako internet.
Wieczory będę na początku spędzał w Nowym Miasteczku podaje linka http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.69048 ... 13379/z/15
Czy moglibyście powiedzieć która sieć zaopatrzyła by mnie w szybki internet?
Wiem troszkę to zagmatwane, jeśli ktoś może mi coś doradzić , będę wdzięczny
Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Co wybrać , proszę o radę
Jeśli chodzi o Nowe Miasteczko to tylko Era i Play mają UMTS.dav000 pisze:1. iPlus czy era ? jaka sieć ma lepszy zasięg
Plus i Orange mają EDGE. Bardziej sugerowałbym Erę, bo po powrocie z Niemiec Play może Ciebie mocno rozczarować. Jego zaleta to jest cena kosztem jakości.
Takdav000 pisze:2. Wiem że dziś do numeru komórkowego można dobrać pakiet internetowy. Czy jak będę miał w PPC kartę z której będę dzwonił to czy w tle mogłoby chodzić HSDPA? bo jeśli nie ..
Myślę, że to będzie bardziej optymalne rozwiązanie.dav000 pisze:3. Wezmę numer osobno i internet osobno. Posiadam bowiem router 3G i może lepiej jakbym miał internet w osobnym urządzeniu.
Takie rzeczy tylko w Erze, tzw. Era Tandem.dav000 pisze:tutaj można wziaść 2 karty na ten sam numer , jedną do dzwonienia a druga do modemu jako internet.
Nie wiem czy to do dziś funkcjonuje, bo parę lat temu tak.
Ostatnio zmieniony 2010-07-09, 16:46 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Orange, Era i Plus w Nowym Miasteczku mają tylko EDGE'a. Wszyscy również mają w Nowym Miasteczku swoje stacje bazowe,dav000 pisze:1. iPlus czy era ? jaka sieć ma lepszy zasięg
Można - bynajmniej w moim telefonie,dav000 pisze:2. Wiem że dziś do numeru komórkowego można dobrać pakiet internetowy. Czy jak będę miał w PPC kartę z której będę dzwonił to czy w tle mogłoby chodzić HSDPA? bo jeśli nie ..
Raczej żadna - bo internet do 236,8 kb/s, nie zalicza się do szybkiego. Mógłbyś sprawdzić za pomocą telefonu, czy łapiesz sygnał 3G z Nowej Soli, Stypułowa czy Kożuchowa, któregoś z operatorów. Jeżeli udałoby Ci się to wtedy sprawdziłbyś czy da radę połączyć się z daną siecią w technologii UMTS. A później kupno anteny - bo na samym modemie to raczej nie złapiesz w Nowym Miasteczku UMTS'u.dav000 pisze:Czy moglibyście powiedzieć która sieć zaopatrzyła by mnie w szybki internet?
-
- Guru bezprzewodowy
Era » GSM1800 (41101) GSM900 (41101) UMTS2100 (41101)sp6huk pisze:Orange, Era i Plus w Nowym Miasteczku mają tylko EDGE'a.
Nowe Miasteczko, dz. 100/1
Play » E-GSM900 (NWO3061) UMTS2100 (NWO3061)
Nowe Miasteczko, Polna 2
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No chyba, że mapy operatorów były bardzo długo nie aktualizowanemarens pisze:Era » GSM1800 (41101) GSM900 (41101) UMTS2100 (41101)
Nowe Miasteczko, dz. 100/1
Play » E-GSM900 (NWO3061) UMTS2100 (NWO3061)
Nowe Miasteczko, Polna 2

-
- Guru bezprzewodowy
Czyli tzw. wirtualne pozwolenia.sp6huk pisze:No chyba, że mapy operatorów były bardzo długo nie aktualizowane
Trzeba sprawdzić na miejscu.
-
- Użytkownik forum
Marens ta opcja z tendemem by mi się podobała. zaraz poczytam na internecie
sp6huk właśnie 3 godziny temu zamówiłem antenę dookólną !
Nie pomyślałbym że mógłbym coś ciągnąć z Soli czy Korzuchowa. Ale jeśli by to było możliwe czy coś takiego by mi starczyło ?
http://cgi.ebay.de/Antenne-Panel-17dB-R ... 35aa0d8551
Marens , w swojej drugiej wypowiedzi rzuciłeś terminami , za bardzo nie wiem co mają oznaczać
Domyślam się że to częstotliwości , ale o czym mówią ? ze jest HSDPA czy nie ?
Dziękuję wam za szybką odpowiedź
Edit , tak tandem istnieje, tylko tanie to nie jest 60 zł
Jest to raczej pomyślane jako karty sim do rozmów (np zestaw głośnomówiący w samochodzie)
Ale dziś pewnie wszystko da się dogadać , jak się ładnie poprosi
sp6huk właśnie 3 godziny temu zamówiłem antenę dookólną !
Nie pomyślałbym że mógłbym coś ciągnąć z Soli czy Korzuchowa. Ale jeśli by to było możliwe czy coś takiego by mi starczyło ?
http://cgi.ebay.de/Antenne-Panel-17dB-R ... 35aa0d8551
Marens , w swojej drugiej wypowiedzi rzuciłeś terminami , za bardzo nie wiem co mają oznaczać

Dziękuję wam za szybką odpowiedź
Edit , tak tandem istnieje, tylko tanie to nie jest 60 zł
Jest to raczej pomyślane jako karty sim do rozmów (np zestaw głośnomówiący w samochodzie)
Ale dziś pewnie wszystko da się dogadać , jak się ładnie poprosi
Ostatnio zmieniony 2010-07-09, 17:08 przez dav000, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To co podałeś w linku to nie jest antena dookólna. Nie wiem czy by starczyło, bo tego nie da się określić. W jednym przypadku by starczyło, w drugim by nie starczyło - do tego nie wiadomo czy ta antena co kupiłeś to nie jest jakiś szajs. Wszystko zależy od ukształtowania terenu, umiejscowienia node B, itp., w każdem sytuacji będzie inaczej, dlatego masz za zadanie sprawdzenie telefonem czy łapiesz UMTS, któregoś z operatorów (telefon oczywiście też musi obsługiwać UMTS),dav000 pisze:sp6huk właśnie 3 godziny temu zamówiłem antenę dookólną !
Tego właśnie nie wiemy. Teoretycznie nie ma, ale może być. Nie ma - bo wg. mapy operatora nie ma jeszcze w tym miejscu UMTS. Jest - bo wg. wydanych pozwoleń, operator ma zezwolenie na uruchomienie node B w Małym Miasteczku, ale czy to zrobił, i może jeszcze nie zaktualizował swojej mapy zasięgu to nie wiadomo.dav000 pisze:ale o czym mówią ? ze jest HSDPA czy nie ?
-
- Użytkownik forum
Wiem , dokładnie , jak będę na miejscu wszystko wyjdzie w praniu.
Jedyne co wiem to to , że jak byłem 6 miesięcy temu w Polsce (kupiłem play) okazało się ze prócz HSDPA nic poniżej telefon nie łapał .
Mam Touch Pro2 więc poszukam , ale wiem jak to z zasięgiem w środku domu, po to też zdecydowałem się zainwestować w 3G router.
Będę wszystko wiedział za 2 tyg, wtedy napisze jeszcze ze w tym poście
[ Dodano: 2010-07-09, 18:16 ]
Powiedzcie czy można to porównać 10dbi dookolnej i 10 dbi kierunkowej? czy kierunkowej moc jest "bardziej precyzyjna" ?
Jedyne co wiem to to , że jak byłem 6 miesięcy temu w Polsce (kupiłem play) okazało się ze prócz HSDPA nic poniżej telefon nie łapał .
Mam Touch Pro2 więc poszukam , ale wiem jak to z zasięgiem w środku domu, po to też zdecydowałem się zainwestować w 3G router.
Będę wszystko wiedział za 2 tyg, wtedy napisze jeszcze ze w tym poście
[ Dodano: 2010-07-09, 18:16 ]
Źle mnie zrozumiałeś , to co kupiłem 3 godz temu to http://cgi.ebay.de/UMTS-Antenne-11-dBi- ... 4cf03d7d6asp6huk pisze:To co podałeś w linku to nie jest antena dookólna.
Powiedzcie czy można to porównać 10dbi dookolnej i 10 dbi kierunkowej? czy kierunkowej moc jest "bardziej precyzyjna" ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W Małym Miasteczku działa jeszcze dostawca internetu WiFi - jak chcesz to zainteresuj się jego ofertą http://www.edenkomputery.pl/index.php?par=showinfo&id=2
-
- Użytkownik forum
Bardzo ciekawe, rozumiem że drogą radiową dostaje się od nich jakąś antenę?sp6huk pisze:W Małym Miasteczku działa jeszcze dostawca internetu WiFi - jak chcesz to zainteresuj się jego ofertą http://www.edenkomputery....r=showinfo&id=2
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak drogą radiową, i sprzęt dostajesz, za odpowiednią opłatą.dav000 pisze:Bardzo ciekawe, rozumiem że drogą radiową dostaje się od nich jakąś antenę?
-
- Użytkownik forum
pomyślę, wpierw zobaczę jak funkcjonuje 3G. Jeśli będę zadowolony zostanę przy nib. Bo ma on tą zaletę że zabiorę go wszędzie.
Jeszcze raz dziękuję za rozświetlenie sprawy
Jeszcze raz dziękuję za rozświetlenie sprawy