WiFi z MV410R

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

WiFi z MV410R

Post autor: radek04 »

Witam.
Będę u rodzinki robił małą sieć. W jednym domu jest internet z Orange przez MV410. Drugi dom jest oddalony o ok. 80m. Tu i tu mamy stacjonarne komputery. Podejrzewam, że bez anteny kierunkowej się nie obejdzie (kilka ścian po drodze). I tu moje pytania:

1. Czy antenę zewnętrzną lepiej podłączyć do routera (o ile ma on wymienne anteny) , czy do karty WLAN w drugim domu? A może będą potrzebne 2 anteny kierunkowe?

2. Jaki zestaw karta WLAN+antena wybrać najlepiej, by dobrze chodziło i niepotrzebnie nie przepłacać? Karta najlepiej na USB, ale niekoniecznie.

3. Tak trochę wybiegając w przyszłość myślę, że zamiast karty WLAN można od razu kupić router (obsługa 802.11n). No i w przyszłości miałby on także "rozsiewać" internet po domu. Proszę o krótki instruktaż jak i co ustawić. Nie znam się za bardzo na trybach pracy routerów (AP, Bridge, Repeater itp.). Rozumiem, że 1 antenkę wymieniam wtedy na kierunkową, a pozostałe 2 zostawiam?

4. Jakie standardy 802.11 obsługuje w ogóle MV410?

Trochę się rozpisałem, ale proszę o poradę w co najlepiej zainwestować, by śmigało. W okolicy nie ma problemu ze zbyt dużą ilości sieci bezprzewodowych:)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: WiFi z MV410R

Post autor: krystianb »

radek04 pisze:Czy antenę zewnętrzną lepiej podłączyć do routera (o ile ma on wymienne anteny)
Niestety MV410 z tego co wiem to wymienne ma tylko anteny od CDMA (te po bokach).
Na 80m potrzebujesz dodatkowego AP no może nawet wystarczy bez anteny jak by szczelnie zapuszkować, albo najmniejszy panel 8dBi najlepiej zrobić to po obu stronach linku. Jak chcesz rozsiewać net w drugim domu to jeszcze wtedy potrzebny jest 3 AP no i switch na kompy które byś chciał połączyć po kablu.

[ Dodano: 2010-07-10, 15:56 ]
radek04 pisze:Rozumiem, że 1 antenkę wymieniam wtedy na kierunkową, a pozostałe 2 zostawiam?
Nie, nie, nie. Te 3 anteny w routerach z N działają razem. Nie można zrobić czegoś takiego żeby jeden router odbierał net i rozsiewał go dalej, jedyny wyjątek to ovislink g.duo który ma osobne niezależne radia.

MV410 ma wifi g 54Mb/s
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

Ale jeśli MV410 nie ma wymiennych anten, to po jego stronie nic nie zrobię.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

radek04 pisze:Czy takie coś plus antena kierunkowa nie dałoby rady?
NIE, bo wtedy byś wysyłał sygnał z powrotem w stronę routera (druga antenka służy tylko do odbioru)
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

Aha. Więc po kolei: 2 zewnętrzne anteny odbierają sygnał CDMA. Jedna środkowa wysyła WiFi, druga odbiera WiFi, tak?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

radek04 pisze:Jedna środkowa wysyła WiFi, druga odbiera WiFi, tak?
Jedna odpowiedzialna jest za nadawanie i odbiór a druga jest pomocnicza odbierająca. Zarówno przy wifi jak i przy cdma. Te od cdma są nawet opisane TX/RX0 i RX1
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

W takim razie po stronie MV410 nie mogę dać anteny zewnętrznej od WiFi. Pozostaje antena przy drugim kompie. Rozumiem, że najlepiej zestaw karta WLAN + antena? Antenę najlepiej panelową czy może jakąś inną?
A gdyby dać w drugim domu dać router z anteną kierunkową? W przyszłości można by dokupić drugi do udostępniania łączą, albo wspomniany ovislink?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Nie widzę potrzeby routera w drugim domu, lepszy będzie sam AP ze względu na uniknięcie podwójnego nat'u chyba że chcesz w drugim budynku zrobić sieć niewidoczną dla pierwszego budynku, wtedy można kupić router ale koniecznie z funkcją WISP. W obu przypadkach potem wystarczy dokupić AP do rozsiewania netu w drugim budynku.

Ale wracając do początku wątpię żeby na 80m działał link z panelem tylko z jednej strony, jeśli router jest schowany gdzieś w drugim domu.
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

Więc jakie rozwiązanie byłoby najlepsze w takim przypadku? Myślałem, że dobra antena kierunkowa z dowolna kartą bezprzewodową wystarczy. Ale w sumie to nie bardzo się na tym znam.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Tak jak pisałem wyżej, do mv410 podłączony ethernetem AP z małym panelem albo nawet zapuszkowany na zewnątrz z fabryczną antenką. Z drugiej strony też malutki panel albo to samo. I wtedy masz w drugim domu skrętkę jak jest więcej niż jeden komp to wystarczy do tej skrętki podłączyć najtańszy switch i już można 4 kompy podłączyć.
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

Może głupie pytanie, ale nie bardzo rozumiem czym jest AP (służy do rozsyłania sygnału, czy do odbioru też)? Czy dzięki AP po drugiej stronie mogę odebrać sygnał bezprzewodowo i skierować go po kablu do komputera?
Czy zawsze są one zasilane z sieci 230v? Chyba gdzieś widziałem taki AP z anteną wystawiany na zewnątrz podłączony za pomocą usb z komputerem.

Proszę o wskazanie konkretnych modeli urządzeń, które mógłbym wykorzystać.

A jeśli chciałbym wykorzystać mój Edimax, to dając go po stronie MV410, musiałbym użyć 3 anten zewnętrznych, jeśli chciałbym go trzymać w mieszkaniu?

Czy na pewno "zwykłym" routerem z wbudowanym AP nie da rady odebrać sygnału WiFi i go dalej rozesłać (podzielić) bezprzewodowo?

PS. Ile prościej by było, gdyby MV410 miał wymienne anteny WiFi. Zawsze to 1 urządzenie mniej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

radek04 pisze:Czy na pewno "zwykłym" routerem z wbudowanym AP nie da rady odebrać sygnału WiFi i go dalej rozesłać (podzielić) bezprzewodowo?
Nie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

A jak działa tryb AP Bridge-WDS oraz AP Bridge-Point to Multi-Point?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Tryb Bridge nie jest widziany dla kart sieciowych/AP w trybie Client.
WDS to Wireless Distribution System czyli połączenie radiowe kilku AP z których każdy musi móc obsługiwać WDS.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

Czyli teoretycznie WDS mogłoby dać radę, gdyby MV410R obsługiwał ten tryb...
Ale już zdecydowałem się na dodatkowe urządzenie.
Teraz pytanie o sam AP. Czy służy on do połączenia sieci WiFi z przewodową, czy też odwrotnie? Jeśli podłączę do MV410R AP z anteną zewnętrzną, to wyśle on sygnał do drugiego AP bezprzewodowo?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

radek04 pisze:Czy służy on do połączenia sieci WiFi z przewodową, czy też odwrotnie?
Tak albo tak, zależnie od trybu pracy (zwykły AP albo Client).
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Tak albo tak, zależnie od trybu pracy
Ale w tym rozwiązaniu chodzi o przesył netu dalej, kiedy to trzeba AP podłączyć kablem ehernet do routera, bo szanse zasięgu neta z mv410 na 80m są bliskie 0.
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

Czyli muszę szukać Access Pointa z trybem AP. Czy też wszystkie Access Pointy mają ten tryb? (Tu się chyba zaciera granica między routerem i Access Pointem, skoro pracują w tych samych trybach. Bo Access Pointem też można "routować" sygnał bezprzewodowo?)

Czy ktoś może mi polecić konkretne modele?

Jeśli chodzi o stronę odbiorczą (drugi dom), to myślałem nad AP Client zewnętrzny z anteną 17dbi + PoE, ale to 170zł. Chyba tańszy AP z anteną by starczył...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

radek04 pisze:Bo Access Pointem też można "routować" sygnał bezprzewodowo?)
Goły AP różni się tym od routera, że jest to element pasywny działa jak switch w sieci przewodowej, sam nie potrafi przydzielać IP jest "przeźroczysty". Dopiero router posiada funkcję translacji adresów IP i "podział na sieć wan i lan" i funkcję routowania pakietów pomiędzy sieciami lan i wan.

Co do AP to wystarczą Tp-link wl500g (przynajmniej część zestawów ma rozdzielacz PoE w komplecie) no do tego antenki panelowe 8 dbi z krótkim kablem, żeby tylko AP schować w budynku (tak wyjdzie taniej niż pchanie się w puszki hermetyczne)
Ostatnio zmieniony 2010-07-11, 22:42 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

Więc jeśli przez AP wyślę sygnał bezprzewodowo, to może go odebrać tylko 1 klient?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

radek04 pisze:Więc jeśli przez AP wyślę sygnał bezprzewodowo, to może go odebrać tylko 1 klient?
Nie IP przydziela router do którego AP jest podłączony.
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

Więc jeśli podłączę AP do routera, to może go odebrać kilka urządzeń i będą działały prawidłowo? A jeśli AP podłączę bezpośrednio pod kabel z sieci, to tylko 1, tak? Dobrze rozumiem?

Proszę także o odpowiedź na pytanie czy muszę szukać konkretnego Access Pointa, czy też każdy poradzi sobie z trybem AP oraz (w drugim domu) AP Client?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

W uproszczeniu to przy użyciu 2 ap będziesz miał taką sytuację, że będziesz miał kabel tak jak byś go wsadził prosto w gniazdko routera (tylko przepustowość będzie niższa, ale i tak większa niż 3.1Mb/s) Jeszcze najlepiej skonfigurować na tych apekach bridge, a takie rzeczy najlepiej działają jak oba ap są takie same.

[mod] Jak coś źle gadam to niech ktoś mnie poprawi [/mod]
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

Sorry, że tak się czepiam, ale jestem zielony, a nie mogę uzyskać prostej odpowiedzi na moje (może niezbyt proste albo mądre) pytania.

Załóżmy, że nie mam routera. Schemat: Internet z kabla-AP-WiFi-AP
Czy w takim układzie mogę rozdzielić łącze na 2 komputery?

Drugi przypadek:router-kabel-AP-WiFi-AP
Czy w tym przypadku po drugiej stronie mogę mieć 2 komputery?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

radek04 pisze:Schemat: Internet z kabla-AP-WiFi-AP
Dalej jest tylko 1 IP, chyba że dostawca przyznaje więcej niż jedno IP.
radek04 pisze:router-kabel-AP-WiFi-AP
Czy w tym przypadku po drugiej stronie mogę mieć 2 komputery?
Bez problemu, co najwyżej trzeba dokupić switch kablowy jeśli AP ma tylko jeden port.
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

No, o to mi chodziło. Dzięki za wyjaśnienie. Czegoś się tu nauczę o sieciach.

Ale przechodząc do faktycznego problemu: czy każdy AP ma tryby o których pisałem (AP i AP Client)?
Rozumiem, że najlepiej wybrać 2 identyczne AP i 2 identyczne anteny (panelowe?).
Czy przy trybie Bridge połączenie będzie działało najlepiej? Dlaczego?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

radek04 pisze:Ale przechodząc do faktycznego problemu: czy każdy AP ma tryby o których pisałem (AP i AP Client)?
Jak znam życie to znajdą się i takie niedoróby co nie mają.
radek04 pisze:Rozumiem, że najlepiej wybrać 2 identyczne AP i 2 identyczne anteny (panelowe?).
Raczej tak.
radek04 pisze:Czy przy trybie Bridge połączenie będzie działało najlepiej? Dlaczego?
Przydał by się ktoś bardziej kompetentny ode mnie. Ale wydaje mi się, że wtedy łącze jest wykorzystane bardziej optymalnie specjalnie pod komunikację 2 urządzeń między sobą (nie wiem tylko jak z bezpieczeństwem w tym trybie)
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

Bezpieczeństwo jest tu raczej mniej ważne. W odległości ok. 1km nie ma innego domu prócz tych dwóch. Dzięki za odpowiedzi.

A może jeszcze mógłbyś (lub ktoś inny) mi wyjaśnić czy jednak router w trybie WDS dałby radę odebrać sygnał bezprzewodowo i dalej go rozdzielić-również bezprzewodowo?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

radek04 pisze:wyjaśnić czy jednak router w trybie WDS dałby radę odebrać sygnał bezprzewodowo i dalej go rozdzielić-również bezprzewodowo?
Ze względu na zastosowanie anteny zewnętrznej nie da się na routerach z jednym radiem tego zrobić w żaden sposób.
Awatar użytkownika
radek04
Użytkownik forum

A gdyby nie stosować anteny zewnętrznej?

Na tej stronie http://forum.dobreprogramy.pl/wybor-rou ... 87987.html piszą, że raczej kiepsko się to sprawdza, ale można odebrać i podzielić sygnał dalej. Chyba że chodzi tylko o dalsze przesłanie tego sygnału. Ale zawsze to bez kabli...
ODPOWIEDZ