Dobór sprzętu (blok na osiedlu 100m)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dobór sprzętu (blok na osiedlu 100m)
Witam!
Proszę o pomoc w doborze sprzętu. Najlepiej zobrazuje to fotka (znaleziona w necie, ale zbliżona do mojej sytuacji)
http://mindflow.home.pl/bk/wifi.jpg
Sprawa wygląda tak: na parterze po lewej, zaraz za ścianą stoi router Planet WRT-414 ze standardową antenką. Chciałbym udostępnić połączenie do mieszkania znajdującego się po prawej stronie. W linii prostej jest to niecałe 100m, przy czym druga połówka bloku jest wysunięta do przodu względem pierwszej o jakieś 2 metry. Po drodze rosną także dwa wysokie drzewa.
Rozważam dwie opcje: karta USB z dobrą antenką, np. Ovislink AirLive WL-1600USB
lub AP Client, albo router z funkcją AP Client + jakaś dobra antena
Ewentualnie mogę wymienić antene w routerze który stoi w mieszkaniu na parterze, na mocniejszą.
Jakie rozwiązanie będzie najlepsze? Prosiłbym od razu o konkretne nazwy modeli albo linki.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Proszę o pomoc w doborze sprzętu. Najlepiej zobrazuje to fotka (znaleziona w necie, ale zbliżona do mojej sytuacji)
http://mindflow.home.pl/bk/wifi.jpg
Sprawa wygląda tak: na parterze po lewej, zaraz za ścianą stoi router Planet WRT-414 ze standardową antenką. Chciałbym udostępnić połączenie do mieszkania znajdującego się po prawej stronie. W linii prostej jest to niecałe 100m, przy czym druga połówka bloku jest wysunięta do przodu względem pierwszej o jakieś 2 metry. Po drodze rosną także dwa wysokie drzewa.
Rozważam dwie opcje: karta USB z dobrą antenką, np. Ovislink AirLive WL-1600USB
lub AP Client, albo router z funkcją AP Client + jakaś dobra antena
Ewentualnie mogę wymienić antene w routerze który stoi w mieszkaniu na parterze, na mocniejszą.
Jakie rozwiązanie będzie najlepsze? Prosiłbym od razu o konkretne nazwy modeli albo linki.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Dobór sprzętu (blok na osiedlu 100m)
Przy routerze (na parterze) dajesz panel 8dBi na balkon i taki sam panel po drugiej stronie na balkon. Do tego AP Client (nie router) powiedzmy Tp-Link WA501G.
Nie pomagam na PW!
-
Jeśli wystawię panel za okno, to czy będzie wtedy zasięg w domu na parterze? (laptop z kartą wifi)
Wiem że pytanie troche głupie ale wolę się upewnić, gdyż nie wiem jak to działa w praktyce
Wiem że pytanie troche głupie ale wolę się upewnić, gdyż nie wiem jak to działa w praktyce

- wojteks
- *** Administrator ***
Może nie być ale jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz.bartiko pisze:to czy będzie wtedy zasięg w domu na parterze?
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie licz na to.bartiko pisze:Jeśli wystawię panel za okno, to czy będzie wtedy zasięg w domu na parterze? (laptop z kartą wifi)
-
To nie dobrze...
W takim razie co zrobić żeby był zasięg również do mieszkania na parterze? Może inna antena? Kolejny router raczej odpada, bo mam już w domu całą "centralę"... czyli switch+voip od providera no i router wifi do laptopa.

W takim razie co zrobić żeby był zasięg również do mieszkania na parterze? Może inna antena? Kolejny router raczej odpada, bo mam już w domu całą "centralę"... czyli switch+voip od providera no i router wifi do laptopa.
- wojteks
- *** Administrator ***
Router nie jest potrzebny ale AP tak.bartiko pisze:Kolejny router raczej odpada
Nie pomagam na PW!
-
A inny rodzaj anteny? np dookólna?
- wojteks
- *** Administrator ***
Może nie być zasięgu na górze.bartiko pisze:A inny rodzaj anteny? np dookólna?
Zastanawiam się właśnie czy dostawca pozwala dzielić internet poza lokal.
Nie pomagam na PW!
-
Pozwala na rozdzielanie a czy poza lokal tego juz nie wiem. W kazdym razie i tak jest limit na transfer i jak np włącze torenty to na drugim kompie przegladarka ledwo zipie, wiec nie jest to żadna kradzież, raczej podpięcie dodatkowego kompa. To drugie mieszkanie wynajmuję i nie mam możliwości wzięcia neta na umowę bo właściciel jest za granicą.