Sierra Wireless Compass 885 - wysoki ping
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sierra Wireless Compass 885 - wysoki ping
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem na forum jednak śledzę je od dawna.
Ostatnio jednak nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem, więc (co z pewnością wyjdzie mi na dobre) zmuszony byłem założyć konto i naskrobać ten oto post.
Do rzeczy.
Posiadam od niedawna modem SW Compass 885 (z logo AT&T jeśli dobrze kojarzę wersja Mercury produkowana dla tego providera). Dostęp przez Multimo, oczywiście na infrastrukturze Orange. Mój problem to wysokie pingi. W przeważającej większości są to opóźnienia >600ms.
I stąd pytanie do was drodzy forumowicze. Czy to normalna sytuacja? A jeśli nie do końca to czy to może być wina modemu czy raczej dostawcy (infrastruktura)? Może coś w konfiguracji 3G watchera?
Dodam, że wysokie pingi otrzymywałem na HSPA.
Z góry dziękuję za zainteresowanie.
Jestem nowym użytkownikiem na forum jednak śledzę je od dawna.
Ostatnio jednak nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem, więc (co z pewnością wyjdzie mi na dobre) zmuszony byłem założyć konto i naskrobać ten oto post.
Do rzeczy.
Posiadam od niedawna modem SW Compass 885 (z logo AT&T jeśli dobrze kojarzę wersja Mercury produkowana dla tego providera). Dostęp przez Multimo, oczywiście na infrastrukturze Orange. Mój problem to wysokie pingi. W przeważającej większości są to opóźnienia >600ms.
I stąd pytanie do was drodzy forumowicze. Czy to normalna sytuacja? A jeśli nie do końca to czy to może być wina modemu czy raczej dostawcy (infrastruktura)? Może coś w konfiguracji 3G watchera?
Dodam, że wysokie pingi otrzymywałem na HSPA.
Z góry dziękuję za zainteresowanie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Sierra Wireless Compass 885 - wysoki ping
Ping raczej wygląda na przeciętny EDGE 

-
Dzięki Jo_gurt za szybką odpowiedź.
No właśnie. To mnie dziwi. W 3G Watcher mam zasięg 3G oraz HSPA. Moc sygnału też była ok. A może to Orange coś kombinuję testowałem to na kilku narzędziach w sieci miedzy innymi na speedtest.net, narzędziu TP i na jakimś polskim rozwiązaniu. Jakieś pomysły koleżanki i koledzy?
No właśnie. To mnie dziwi. W 3G Watcher mam zasięg 3G oraz HSPA. Moc sygnału też była ok. A może to Orange coś kombinuję testowałem to na kilku narzędziach w sieci miedzy innymi na speedtest.net, narzędziu TP i na jakimś polskim rozwiązaniu. Jakieś pomysły koleżanki i koledzy?
::Just two wheels::
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jesteś w stanie przetestować w innym miejscu? O innej porze (np. w nocy)?
-
Testowałem w różnych miejscach w Poznaniu i nie tylko (tu miłe zaskoczenie, gdyż w mojej rodzinnej niewielkiej miejscowości, pełen HSPA)
Jednak co mnie bardzo zdziwiło, ping rzeczywisty nie ma nic wspólnego z tym pokazywanym przez w/w narzędzia. Dla przykładu w League of Legends na serwerach EU jest on na poziomie 120 ms (czasem niżej, czasem też notuję chwilowe skoki). Nie wiem tylko z czego wynika tak potężna rozbieżność? Może komuś to pomoże.
Pojawiło się też kilka wątpliwości co do samego modemu.
Mianowicie, w informacjach o urządzeniu (3G watcher) figuruje inny FSN (serial) niż na naklejce na samym sprzęcie. Czy to normalne, czy też powinienem się niepokoić? Dodam, że FSN w 3G watcher jest oddzielony jakimś myślnikiem. Czy ktoś wykorzystujący to oprogramowanie i mógłby sprawdzić jak to jest u niego?
BTW dzięki Jo_gurt za zainteresowanie tematem.
Jednak co mnie bardzo zdziwiło, ping rzeczywisty nie ma nic wspólnego z tym pokazywanym przez w/w narzędzia. Dla przykładu w League of Legends na serwerach EU jest on na poziomie 120 ms (czasem niżej, czasem też notuję chwilowe skoki). Nie wiem tylko z czego wynika tak potężna rozbieżność? Może komuś to pomoże.
Pojawiło się też kilka wątpliwości co do samego modemu.
Mianowicie, w informacjach o urządzeniu (3G watcher) figuruje inny FSN (serial) niż na naklejce na samym sprzęcie. Czy to normalne, czy też powinienem się niepokoić? Dodam, że FSN w 3G watcher jest oddzielony jakimś myślnikiem. Czy ktoś wykorzystujący to oprogramowanie i mógłby sprawdzić jak to jest u niego?
BTW dzięki Jo_gurt za zainteresowanie tematem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Po pierwsze inne położenie serwerów, wystarczy że dane idą przez inny bardziej obciążony punkt styku. A po drugi przy graniu idą zwykle większe pakiety niż przy testowaniu 32B danych.Leocratus pisze:Nie wiem tylko z czego wynika tak potężna rozbieżność? Może komuś to pomoże.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Hmm ostatnio testowałem modem Hauwei e176 (blueconnect).
Właściciel tegoż modemu na swoim pececie (Win XP) uzyskuje pingi <100 ms.
Na moim pececie zarówno jego jak i mój modem (również po zamianie kart sim) nie schodzą poniżej 600 ms. Używam Visty, czy zatem problem może tkwić w systemie? Sprawdzę jeszcze jak SW C885 działa na XP i dam znać.
[ Dodano: 2010-07-06, 14:58 ]
Wygląda na to, że coś z systemem (być może nie chodzi o Vistę ogólnie tylko o ustawienia mojego systemu). Na XP na 2 komputerach wszytko działa poprawnie (pingi w okolicach 100 ms). Macie może pomysł, czym to jest spowodowane. Może jakieś sugestie w temacie ustawień systemu? Hmm... a może to po prostu taka kolejna przypadłość Visty?
Dzięki i pozdrawiam.
Właściciel tegoż modemu na swoim pececie (Win XP) uzyskuje pingi <100 ms.
Na moim pececie zarówno jego jak i mój modem (również po zamianie kart sim) nie schodzą poniżej 600 ms. Używam Visty, czy zatem problem może tkwić w systemie? Sprawdzę jeszcze jak SW C885 działa na XP i dam znać.
[ Dodano: 2010-07-06, 14:58 ]
Wygląda na to, że coś z systemem (być może nie chodzi o Vistę ogólnie tylko o ustawienia mojego systemu). Na XP na 2 komputerach wszytko działa poprawnie (pingi w okolicach 100 ms). Macie może pomysł, czym to jest spowodowane. Może jakieś sugestie w temacie ustawień systemu? Hmm... a może to po prostu taka kolejna przypadłość Visty?
Dzięki i pozdrawiam.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Te 2 kompy z xp są w tym samym miejscu co ten z vistą? Bo ja obstawiam, że te wysokie pingi mogą być spowodowane korzystaniem z edge zamiast z hspa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Tak, są w tym samym miejscu.
HSPA jest realne. Testy pokazują downlink na pozimie ~2 Mb/s. W 3G Watcher tez widać symbol HSPA. Dlatego wnioskuję, że vista może być tutaj problemem.
HSPA jest realne. Testy pokazują downlink na pozimie ~2 Mb/s. W 3G Watcher tez widać symbol HSPA. Dlatego wnioskuję, że vista może być tutaj problemem.
-
- Obserwowany
A jaką masz wersje Visty ? Bo u mnie na Business na HSxPA ping na bez-kabli.pl jest w około 110Leocratus pisze:Dlatego wnioskuję, że vista może być tutaj problemem.

-
Hmm mam również Business. Jak wcześniej wspomniałem ping w LOL oscyluje na poziomie 110-120ms.
KubąK jeśli używasz również SW Compass odpowiedz mi na pytanie:
KubąK jeśli używasz również SW Compass odpowiedz mi na pytanie:
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem.Leocratus pisze:Pojawiło się też kilka wątpliwości co do samego modemu.
Mianowicie, w informacjach o urządzeniu (3G watcher) figuruje inny FSN (serial) niż na naklejce na samym sprzęcie. Czy to normalne, czy też powinienem się niepokoić? Dodam, że FSN w 3G watcher jest oddzielony jakimś myślnikiem. Czy ktoś wykorzystuje to oprogramowanie i mógłby sprawdzić jak to jest u niego?