Czy ORANGE CDMA - jest dobrym rozwiązaniem w tej lokalizacji

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
scoutjoggerpl
Początkujący użytkownik forum

Czy ORANGE CDMA - jest dobrym rozwiązaniem w tej lokalizacji

Post autor: scoutjoggerpl »

Witajcie
Mieszkam w ośrodku wypoczynkowym tutaj , posiadałem dotychczas internet z PLUS GSM z zawieszoną anteną YAGI na dachu - skierowany na BTS PLUS
Jednak mój internet z PLUSA osiąga maksymalny dl 50 kilobitów na sekundę (mam go około rok)
Chcę udostępnić internet dla gości ośrodka, zastanawiam się nad ORANGE CDMA,

najbliższe stacje ORANGE CDMA (pomarańczowa kropka na mapie) znajduje się w Dzikowie , 10 km ode mnie, oraz w miejscowości Dąbie, 11 km ode mnie.
Na stronie zasięgów CDMA orange pokazuje mi, że znajduję się dokładnie pomiędzy zasięgami dwoma nadajników (na żółto zaznaczony jest zasięg)
większa skala

http://i30.tinypic.com/e1b7lx.png

mniejsza skala

http://i31.tinypic.com/2na2wld.png

Tak więc na mapie ORANGE pokazuje, że nie ma mnie w zasięgu CDMA, ten zasięg zaczyna się od pół kilometra koło mnie (a w około są lasy).

Tak więc moje pytanie:
czy z dużym prawdopodobieństwem, ORANGE CDMA może działać w mojej lokalizacji?
I czy ta prędkość 1 MB może być dla mnie osiągalna?

Jeśli tak, to z zastosowaniem jakiej anteny (pewnie jakiejś najmocniejszej).
I jaki modem był by bardziej odpowiedni:
MV 410 firmy Axesstel czy modem ADU 500A

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-07-10, 13:17 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-10, 12:17 przez scoutjoggerpl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Czy ORANGE CDMA - jest dobrym rozwiązaniem w tej lokalizacji

Post autor: wojteks »

scoutjoggerpl pisze:Jeśli tak, to z zastosowaniem jakiej anteny (pewnie jakiejś najmocniejszej).
I jaki modem był by bardziej odpowiedni:
MV 410 firmy Axesstel czy modem ADU 500A
Do takiego zastosowania lepszy by był MV410 bo to gotowy router, ADU to modem na USB i nie działa z routerami.

Antena to ATK10 na 450MHz z Dipola ale gwarancji że to będzie działać brak.

Oczywiście musiałbyś wykupić jakiś drogi abonament a i to dla gości może nie być wystarczające bo będzie baaardzo wolne połączenie prawdopodobnie.
Ostatnio zmieniony 2010-07-10, 20:09 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
scoutjoggerpl

A jest jakiś sens montowania anteny na stację bazową CDMA, która znajduje się w odległości 10 KM?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Czy ORANGE CDMA - jest dobrym rozwiązaniem w tej lokaliz

Post autor: sp6huk »

scoutjoggerpl pisze:najbliższe stacje ORANGE CDMA (pomarańczowa kropka na mapie) znajduje się w Dzikowie , 10 km ode mnie
Z tym się zgodzę jak najbardziej - stacja bazowa w Dzikowie powinna działać w technologii CDMA,
scoutjoggerpl pisze:oraz w miejscowości Dąbie, 11 km ode mnie
A co do stacji bazowej w Dąbiu to miałbym wątpliwości czy działa ona w technologii CDMA. Chyba, że Orange jeszcze swojej mapy nie zaktualizowało - jakbyś zrobił zdjęcia tej stacji bazowej, to byśmy mogli zobaczyć, czy wiszą na niej anteny od CDMA,
scoutjoggerpl pisze:czy z dużym prawdopodobieństwem, ORANGE CDMA może działać w mojej lokalizacji?czy z dużym prawdopodobieństwem, ORANGE CDMA może działać w mojej lokalizacji?
Jeżeli stacja bazowa w Dąbiu byłaby już uruchomiona to są bardzo duże szanse, abyś mógł korzystać z CDMA Orange. Druga lokalizacja nie jest już tak samo pewna, gdyż droga do stacji bazowej w Dzikowie jest bardzo zalesiona - wszystko też zależy od tego, na jak wysokim obiekcie są umieszczone anteny, a więc nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi. Musisz wziąć ofertę na próbę, kupić antenę, i zobaczyć czy działa, i jak działa.
scoutjoggerpl

@sp6huk: zaktualizowała się mapa Orange, tak jak mówiłeś, na mapie widać już zasięg CDMA, prawdopodobnie ze stacji bazowej z miejscowości Dąbie, widać różnicę pomiędzy ostatnimi obrazkami, które przesłałem:
[ciach]

Ale miejsce, które wskazałem strzałką nie jest zaznaczone na żółto w zasięg CDMA, zasięg rozpoczyna się kilkadziesiąt metrów od niego (patrząc na mapę).

Antenę o jakiej ilości DB polecasz mi @sp6huk?

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-07-12, 23:09 ]
Usunięcie obrazków.
Ostatnio zmieniony 2010-07-12, 22:09 przez scoutjoggerpl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

scoutjoggerpl pisze:@sp6huk: zaktualizowała się mapa Orange, tak jak mówiłeś, na mapie widać już zasięg CDMA
Ja bym powiedział, że nic się nie zaktualizowało, a Ty mi pokazujesz zasięg EDGE :roll:,
scoutjoggerpl pisze:Antenę o jakiej ilości DB polecasz mi @sp6huk?
Jak chcesz antenę do Routera Axesstel MV410R, to TAKA antena, byłaby OK.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

wojteks pisze:ADU to modem na USB i nie działa z routerami.
- była mowa o ADU-500A
Tak naprawdę jest kłopot z modemem ADU-635 WA. Jednak Asusa można zmusić do pracy z tym modemem.

ADU-500A działa z routerami: Edimax 3G6200n, Asusy WL-500 g, gP, W.
Edimax - dobrze jest uaktualnić firmware. Asusy wymagają zainstalowania Koppela.
Na rynku jest też Hame HM-432R, jednak nie znalazłem w sieci wsparcia producenta dla niego. Sam nie ćwiczyłem tego sprzętu, ale sprzedawcy ponoć oferują pomoc w konfiguracji.
Wymienione mogę polecić, choć zachęcam do Asusa. Jest zdecydowanie lepszy niż router Axesstel czy też tańsze Edimax i Hame.
scoutjoggerpl

@sp6huk - fakt, to jest zasięg EDGE.
Przy odległości 10 km, ta cała antena pomocnicza w Axesstel MV410 jest wskazana?
I musi być taka sama, jak ta normalna?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

sp6huk pisze:Ja bym powiedział, że nic się nie zaktualizowało
Dokładnie, mapka nie była aktualizowana co najmniej od początku kwietnia.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

scoutjoggerpl pisze:Przy odległości 10 km, ta cała antena pomocnicza w Axesstel MV410 jest wskazana?
Jak najbardziej wskazana, tym bardziej, że teren mocno zalesiony,
scoutjoggerpl pisze:I musi być taka sama, jak ta normalna?
Nie rozumiem pytania. Która antena jest normalna, a która nie normalna ? Po prostu kupujesz antenę, którą podałem Ci w linku, podłączasz ją do routera i tyle.
scoutjoggerpl

scoutjoggerpl pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Nie rozumiem pytania. Która antena jest normalna, a która nie normalna ? Po prostu kupujesz antenę, którą podałem Ci w linku, podłączasz ją do routera i tyle.
Czy może być taka sama jak antena, którą przyłączam do prawego gniazda TX/RX - nadawczo odbiorczego?

@sp6huk: a czy antena zewnętrzna z lewego gniazda RX - odbiorcza pomocnicza, może znajdować się na tym samym maszcie, kilkanaście cm pod anteną nadawczo odbiorczą?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-07-13, 15:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-13, 14:55 przez scoutjoggerpl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

scoutjoggerpl pisze:Czy może być taka sama jak antena, którą przyłączam do prawego gniazda TX/RX - nadawczo odbiorczego?
Może, ale takie coś nie ma sensu, wystarczy jedna antena zewnętrzna, a pomocnicza (fabryczna) może zostać na swoim miejscu.
scoutjoggerpl

Kupiłem dwie anteny FREEDOM CDMA-10 ECO, A6199
http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6911.htm
Jutro będę testował jak Axesstel MV 410 działa z tymi dwiema antenami na raz.

[ Dodano: 2010-07-14, 14:49 ]
Jak powiedziałem, tak zrobiłem.
Dzisiaj podłączyłem dwie anteny z Dipol + 10 metrów kabla do Axesstel MV 410.
Najlepszy sygnał miałem na BTS z Dzikowa, o którym wcześniej wspominałem, ale prędkość wynosiła do 200 kilobitów.
Anteny są teraz skierowane na BTS, którego nie ma na mapie.
Jedna antena osiągała tam prędkość ok. 600 kb. gdy zamontowałem drugą, prędkość wacha się teraz od 1 do 2 mb.
Przykładowy screen ze speedtest:
http://www.speedtest.net/result/879295035.png

Osiągam sygnał 88 - 87 db, czyli najlepszy - mimo to, że teoretycznie - wg mapy orange - nie powinienem mieć tu zasięgu.

Chciał bym podziękować w szczególności @sphuk i @wojteks - dzięki Waszym fachowym odpowiedziom, znalazłem odpowiedni sprzęt do moich potrzeb.

A tak to wygląda na zdjęciach

Dzięki wbudowanej baterii w Axesstel MV 410, łatwiej sprawdzało mi się zasięg na dachu - wystarczył router i laptop (:

http://i32.tinypic.com/307neif.jpg
http://i32.tinypic.com/wwb33a.jpg
http://i27.tinypic.com/2wehy5w.jpg
http://i27.tinypic.com/2jfn4v5.jpg
vc3

Post autor: vc3 »

Jakby udało się rozstawić anteny na jakieś 5-10m to powinno być jeszcze trochę lepiej. Warto by też spróbować lokallizację anten bliżej krawędzi, lub nieco wyższe maszt(y)
pz,

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-22, 16:38 ]
Proszę zaczynać zdania wielką literą.
Ostatnio zmieniony 2010-07-22, 15:37 przez vc3, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ