Dylemat: Wimax Era, Iplus, CP HSPA+
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Dylemat: Wimax Era, Iplus, CP HSPA+
Witam,
potrzebuje Internetu do pracy z domu. Lacze sie z biurem przez VPN, wazne by bylo stabilnie, bez przestojow. Chce uzywac VoIPa, mam router Linksysa z bramka VoIP, ktorego uzywalem do tej pory, gdy mieszkalem w miejscu ze stalym laczem.
Moja lokalizacja to Czeczotki k. Nowego Dworu Mazowieckiego.
Jestem w zasiegu kilku sieci, ale rozwazam nastepujace rozwiazania (moze cos przeoczylem? Wimax Netia odmowili podlaczenia z braku zasobow, bo technicznie podobno da sie, a wszystkich operatorow komorkowych nie rozwazalem, bo Plus jest "za plotem";-) ):
1. Iplus: site 3G z HSDPA jest bardzo blisko, sygnal na telefonie (E71/E51) maksymalny. Chodzi w miare OK. Ping wg speedtest.net od 130ms w gore, czasami bywa i 300ms. Download i upload roznie, maksymalnie co zauwazylem to DL ok.3Mbps, UL ok.400kbps. Nie wiem, czy ten site ma HSPA+, jesli tak, to czy moge sie spodziewac poprawy jakosci lacza?
2. Wimax Era: mozliwosc skonfigurowania na site w Legionowie, odleglosc ok. 19km, raczej bez pelnej widocznosci. Kusi mnie brak limitu. Nie mam doswiadczenia w Wimaxem, czy to bedzie lepiej chodzic od Iplusa w mojej lokalizacji?
3. Cyfrowy Polsat HSPA+: najblizszy site podobno w Leoncinie, chyba jest tez cos w Modlinie. Rozmawialem ze sprzedawca z Nowego Dworu Mazowieckiego, ktory oczywiscie chwalil. Ale zorientowalem sie, ze bez abonamentu na TV to dosc drogo trzeba zaplacic za modem i aktywacje.
Co Wy na to? Iplus bylby od reki. Wimax Era - obawiam sie, czy odleglosc do stacji nie jest za duza. CP kusi, ale nie znam nikogo, kto by tego uzywal.
Prosba o rade.
Pzdr.
potrzebuje Internetu do pracy z domu. Lacze sie z biurem przez VPN, wazne by bylo stabilnie, bez przestojow. Chce uzywac VoIPa, mam router Linksysa z bramka VoIP, ktorego uzywalem do tej pory, gdy mieszkalem w miejscu ze stalym laczem.
Moja lokalizacja to Czeczotki k. Nowego Dworu Mazowieckiego.
Jestem w zasiegu kilku sieci, ale rozwazam nastepujace rozwiazania (moze cos przeoczylem? Wimax Netia odmowili podlaczenia z braku zasobow, bo technicznie podobno da sie, a wszystkich operatorow komorkowych nie rozwazalem, bo Plus jest "za plotem";-) ):
1. Iplus: site 3G z HSDPA jest bardzo blisko, sygnal na telefonie (E71/E51) maksymalny. Chodzi w miare OK. Ping wg speedtest.net od 130ms w gore, czasami bywa i 300ms. Download i upload roznie, maksymalnie co zauwazylem to DL ok.3Mbps, UL ok.400kbps. Nie wiem, czy ten site ma HSPA+, jesli tak, to czy moge sie spodziewac poprawy jakosci lacza?
2. Wimax Era: mozliwosc skonfigurowania na site w Legionowie, odleglosc ok. 19km, raczej bez pelnej widocznosci. Kusi mnie brak limitu. Nie mam doswiadczenia w Wimaxem, czy to bedzie lepiej chodzic od Iplusa w mojej lokalizacji?
3. Cyfrowy Polsat HSPA+: najblizszy site podobno w Leoncinie, chyba jest tez cos w Modlinie. Rozmawialem ze sprzedawca z Nowego Dworu Mazowieckiego, ktory oczywiscie chwalil. Ale zorientowalem sie, ze bez abonamentu na TV to dosc drogo trzeba zaplacic za modem i aktywacje.
Co Wy na to? Iplus bylby od reki. Wimax Era - obawiam sie, czy odleglosc do stacji nie jest za duza. CP kusi, ale nie znam nikogo, kto by tego uzywal.
Prosba o rade.
Pzdr.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Dylemat: Wimax Era, Iplus, CP HSPA+
Wątpię że z tej odległości w ogóle zadziała. Musiałbyś mieć doskonałą widoczność ze stacją bazową. Jeśli już by zadziałało, to na pewno lepiej niż iPlus - pingi niższe i co najważniejsze bez limitu.Gasol pisze:Wimax Era: mozliwosc skonfigurowania na site w Legionowie, odleglosc ok. 19km, raczej bez pelnej widocznosci. Kusi mnie brak limitu. Nie mam doswiadczenia w Wimaxem, czy to bedzie lepiej chodzic od Iplusa w mojej lokalizacji?
Możesz spróbować, jak nie zadziała to nic nie stracisz bo po prostu oddasz zestaw i rozwiążesz umowę bez żadnych kosztów. O jakość działania nie musisz się martwić, bo stacje bazowe są zaprogramowane tak że nie wpuszczają klientów ze zbyt słabymi parametrami. Czyli albo działa bez zarzutu, albo wcale.Gasol pisze:Wimax Era - obawiam sie, czy odleglosc do stacji nie jest za duza.
-
- Stały użytkownik forum
Blido, dzieki za odpowiedz.
Postanowilem zlozyc zamowienie na Era Wimax. Montaz przez instalatorow Ery, bo przy tej odleglosci od stacji bazowej podejrzewam, ze nameczylbym sie, a kto wie, czy pozniej nie naglowil, jak rozwiazac umowe.
Postanowilem zlozyc zamowienie na Era Wimax. Montaz przez instalatorow Ery, bo przy tej odleglosci od stacji bazowej podejrzewam, ze nameczylbym sie, a kto wie, czy pozniej nie naglowil, jak rozwiazac umowe.
-
- Stały użytkownik forum
Obsluga klienta w Era Wimax to tragedia. Czekam na przyslanie umowy juz prawie miesiac. Podobno zepsul sie jakis system, mieli wysylac jeszcze raz i NIC!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Mało powiedziane. Mi dwa miesiące temu przysłali fakturę na ponad 500zł z wszystkimi opłatami od początku jak mam Wimaksa, a przecież wszystkie na bieżąco opłacałem. Zadzwoniłem do BOK-u aby sprawę wyjaśnić i usłyszałem że niebawem dostanę skorygowaną fakturę a tej aby nie opłacać. Do tej pory nie otrzymałem skorygowanej, mimo że już przyszła następna (na szczęście już na prawidłową kwotę - 68zł). Ręce opadają.Gasol pisze:Obsluga klienta w Era Wimax to tragedia.
-
- Stały użytkownik forum
Instalatorzy nie znalezli u mnie zasiegu Ery, choc na mapce byl:-) Trudno. Ciesze sie, ze to nie ja chodzilem po dachu i machalem antena, bo samemu nie jest to latwe..:-))
Ostatecznie mam Internet na Wi-Fi od lokalnego dostawcy. Dziala duzo lepiej niz iPlus. Wzialem na probe 2Mb i mam czasami DL 2Mb, UL 1Mb, ping 10ms (wg speedtest.net), czyli nie moge narzekac. Zauwazylem, pare dziwnych rzeczy, np. czasami gina pakiety, ale o tym pozniej i w innym watku.
Podsumowujac: obsluga klienta w Erze Wimax bardzo kiepska, mapka zasiegu malo sie przydaje, a konsultanci na wszelki wypadek mowia, ze bedzie dzialac.
Ostatecznie mam Internet na Wi-Fi od lokalnego dostawcy. Dziala duzo lepiej niz iPlus. Wzialem na probe 2Mb i mam czasami DL 2Mb, UL 1Mb, ping 10ms (wg speedtest.net), czyli nie moge narzekac. Zauwazylem, pare dziwnych rzeczy, np. czasami gina pakiety, ale o tym pozniej i w innym watku.
Podsumowujac: obsluga klienta w Erze Wimax bardzo kiepska, mapka zasiegu malo sie przydaje, a konsultanci na wszelki wypadek mowia, ze bedzie dzialac.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bo myślą że mówią o BCGasol pisze:a konsultanci na wszelki wypadek mowia, ze bedzie dzialac.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!