Zmiana anteny - problem z portami.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andri33333
Początkujący użytkownik forum

Zmiana anteny - problem z portami.

Post autor: andri33333 »

Witam.

Dzisiaj miałem zmianę anteny z Yagi na panelową.
Wcześniej moje połączenie wyglądało tak:
Yagi -> AP Ovislink WL-5460 v2 -> Linksys WRT54GC

Zewnętrzne IP, bez problemu przekierowałem sobie porty w Ovislinku i Linksysie, porty pokazywało, że mam otwarte.

Dzisiaj przyszli Panowie od mojego dostawcy i zmienili antenę z Yagi na Panelową. Zabrali również AP Ovislinka i dali Adapter PoE do którego wchodzi kabel od anteny Panelowej, a wychodzi kabel do linksysa. Mam problem z portami. Pisze że mam zamknięte mimo zewnętrznego ip. Na Linksysie mam przekierowane na ip kompa. Bramę domyślną w Linksysie wrt54gc mam 192.168.10.1, ale nie mogę się do niej podłączyć przez przeglądarkę. P

Jest jakaś szansa żebym sam przekierował porty tak jak wcześniej czy muszę dzwonić do administratora ?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zmiana anteny - problem z portami.

Post autor: wojteks »

andri33333 pisze:Jest jakaś szansa żebym sam przekierował porty tak jak wcześniej czy muszę dzwonić do administratora ?
Musisz dzwonić i on to musi przekonfigurować.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

andri33333 pisze:Adapter PoE do którego wchodzi kabel od anteny Panelowej,
Dla sprostowania nie jest to antena panelowa, ale coś w rodzaju nanostation (AP zintegrowany z anteną).
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
andri33333

Dzięki że mi pomagacie :) Właśnie trochę czytałem w internecie i wyczytałem, że są anteny z AP w jednej "puszce". Tylko dlaczego nie mogę otworzyć control panela na tym AP ? Ping na Gateway'a (192.168.10.1) leci mi normalnie, a jak wpisuje ten adres w przeglądarkę to wyrzuca od razu : Nie udało się nawiązać połączenia.

Pozdrawiam.

Edit: Znalazłem program Winbox, ale wyskakuje mi błąd przy połączeniu Could not connect to 192.168.10.1 (port 80) connection refused . Co robię źle ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli to w puszce to AP to nie jest on twoja bramą. Adres może mieć całkowicie dowolny.
andri33333

Gdy podłączam kabel bezpośrednio do Mikrotika to brame mam 192.168.10.1 i program Winbox też znajduje mikrotika o tym adresie. Ten błąd z portem 80 to znaczy, że podaję złe hasło lub nie mam dostępu ? Jak poproszę admina o haslo do Control Panela mojego Mikrotika to mi poda ? Czy jest to za duże ryzyko dla nich ?

Sorry, że tyle pytam ale pierwszy raz mam tego mikrotika.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

andri33333 pisze:Jak poproszę admina o haslo do Control Panela mojego Mikrotika to mi poda
Na 99,999% nie poda Ci hasła do urządzenia. Poproś go żeby odpowiednio go skonfigurował.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ