Czy można korzystać jednoczesnie z iPlusa, BC i Orange Free?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy można korzystać jednoczesnie z iPlusa, BC i Orange Free?
Witam,
chciałbym się dowiedzieć czy można korzystac jednocześnie z Iplusa, Blueconnect i Orange Free?
Mam w laptopie wbudowany modem 3G plus dwa nieużywane modemy - jeden na USB drugi ExpresCard. Standardowo korzystam z iPlusa, pomyślałem jednak że można by zacząć używac Orange Free na kartę (50zł, 2,75 GB na 3 m-ce) a także Blueconnect na kartę.
Niestety w tej chwili po połączeniu z siecią iPlusa i BC przeglądarka korzysta tylko z łącza wcześniej zalogowanego czyli np z iPlusa i nawet jeżeli są jakiś problemy to cały czas nie używa tego drugiego połączenia (Blueconnect). Dopiero po kliknięciu "disconnect" w Iplusie przeglądarka zaczyna korzystać z Blueconnect.
Czy jest jakaś szansa aby system używał przy połączeniu z internetem wszystkich trzech sieci komórkowych??
pozdrawiam
chciałbym się dowiedzieć czy można korzystac jednocześnie z Iplusa, Blueconnect i Orange Free?
Mam w laptopie wbudowany modem 3G plus dwa nieużywane modemy - jeden na USB drugi ExpresCard. Standardowo korzystam z iPlusa, pomyślałem jednak że można by zacząć używac Orange Free na kartę (50zł, 2,75 GB na 3 m-ce) a także Blueconnect na kartę.
Niestety w tej chwili po połączeniu z siecią iPlusa i BC przeglądarka korzysta tylko z łącza wcześniej zalogowanego czyli np z iPlusa i nawet jeżeli są jakiś problemy to cały czas nie używa tego drugiego połączenia (Blueconnect). Dopiero po kliknięciu "disconnect" w Iplusie przeglądarka zaczyna korzystać z Blueconnect.
Czy jest jakaś szansa aby system używał przy połączeniu z internetem wszystkich trzech sieci komórkowych??
pozdrawiam
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Czy można korzystać jednoczesnie z iPlusa, BC i Orange F
Nie da się tak zrobić w żaden sposób. Tak czy tak, zawsze domyślnie, będzie wybierane pierwsze ustanowione połączenie sieciowe.pyziax pisze:Czy jest jakaś szansa aby system używał przy połączeniu z internetem wszystkich trzech sieci komórkowych??
-
- Obserwowany
Re: Czy można korzystać jednoczesnie z iPlusa, BC i Orange Free?
No nie wiem...Czytałem kiedyś na forum o jakimś sprzęcie i oprogramowaniu( nie pamiętam co to było) dzięki któremu jakiś użytkownik miał łączyć sobie Neostradę i Iplus-a czyli BC i Iplusa można też by było połączyć tylko że jest to raczej nie opłacalne gdyż coś takiego pewnie było by bardzo drogie ...Nielimitowany pisze:Nie da się tak

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Można próbować z loadbalancing (chyba nawet sam windows potrafi coś w tym temacie, tylko trzeba przy nim pogrzebać) Jednak efekty są raczej mizerne. Jedyne co można uzyskać to odrobinę szybsze wczytywanie stron z zawartością wielu plików.Nielimitowany pisze:Tak czy tak, zawsze domyślnie, będzie wybierane pierwsze ustanowione połączenie sieciowe.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Na pewno nie tanio, no ale to nie nasza sprawa tylko autora.KubąK pisze:jest to raczej nie opłacalne gdyż coś takiego pewnie było by bardzo drogie ...
Czy mu się opłaca w to bawić, czy też nie.
Nie wykluczam tej opcji, jeśli oczywiście autor tematu ma taką chęć, na nawiązywanie tego typu połączeń.krystianb pisze:Można próbować z loadbalancing
pyziax, że tak spytam.
Co chcesz przez to połączenie trzech usług dostępu mobilnego uzyskać? Wyższe transfery? Tak dla innowacji?
Bo szczerze nie rozumiem.

Ostatnio zmieniony 2010-07-13, 14:11 przez Nielimitowany, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Co do pytania do czego mi to potrzebne użytkownik Nielimitowany sam już sobie częściowo odpowiedział.
Gdyby iPlus działał wszędzie stabilnie i szybko nie byłoby problemu.
W Łodzi jest jeszcze w miarę OK - jeżeli działa. Niestety czasami coś się wiesza i wtedy kicha.
Ale już na trasie z Łodzi do Warszawy o normalnym użytkowaniu można zapomnieć. Wydaje mi się, że poza zasięgiem sieci UMTS/HSDPA takie rozwiązanie też mogło by się sprawdzić. Chyba komfort użytkowania powinien znacznie wzrosnąć przy korzystaniu z internetu z prędkością 3x GPRS.
Przemawiają za tym także koszty takiego rozwiązania - 100zł / 3 m-ce to około 33zł na miesiąc. W Orange limit jest już w miarę sensowny (2,75GB) a w Erze prawdopodobnie także wkrótce te obecne limity będą musiały zostać podniesione (aby być konkurencyjnym w stosunku do reszty z Play na czele).
Podsumowując koszty 33zł (za internet na kartę) plus 75 zł za iplusa daje niecałe 100zł na m-c z łącznym limitem około 10GB.
Gdyby iPlus działał wszędzie stabilnie i szybko nie byłoby problemu.
W Łodzi jest jeszcze w miarę OK - jeżeli działa. Niestety czasami coś się wiesza i wtedy kicha.
Ale już na trasie z Łodzi do Warszawy o normalnym użytkowaniu można zapomnieć. Wydaje mi się, że poza zasięgiem sieci UMTS/HSDPA takie rozwiązanie też mogło by się sprawdzić. Chyba komfort użytkowania powinien znacznie wzrosnąć przy korzystaniu z internetu z prędkością 3x GPRS.
Przemawiają za tym także koszty takiego rozwiązania - 100zł / 3 m-ce to około 33zł na miesiąc. W Orange limit jest już w miarę sensowny (2,75GB) a w Erze prawdopodobnie także wkrótce te obecne limity będą musiały zostać podniesione (aby być konkurencyjnym w stosunku do reszty z Play na czele).
Podsumowując koszty 33zł (za internet na kartę) plus 75 zł za iplusa daje niecałe 100zł na m-c z łącznym limitem około 10GB.
-
Rzecz jasna, chcesz szybsze transfery, najbardziej kładziesz tu wagę na wczytywanie stron www.pyziax pisze:uzytkownik Nielimitowany sam już sobie częściowo odpowiedział.
W to bym wątpił, Era nie należy do tych sieci jak Play, która idzie na "ilość" a wręcz przeciwnie na jakość usług.pyziax pisze:a w Erze prawdopodobnie także wkrótce te obecne limity będa musiały zostać podniesione (aby być konkurencyjnym w stosunku do reszty z Play na czele)
Więc wielkich zmian w najbliższym czasie, bym się nie spodziewał z ich strony.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z tym muszę się zgodzić. Jakość usług świadczonych przez PTC (przynajmniej w moim rejonie) jest na wysokim poziomie - dobre transfery, brak jakichkolwiek problemów. Z Plusem jest tak samo, czego nie mogę niestety powiedzieć o Orange bo działa beznadziejnie, a porównywalnie Era ma podobne ceny względem Orange (nie wliczając już tego 1 zł przez 2 m-ce w 3 najwyższych taryfach),Nielimitowany pisze:W to bym wątpił, Era nie należy do tych sieci jak Play, która idzie na "ilość" a wręcz przeciwnie na jakość usług
Ja również. Tym bardziej, że nie dawno była zmiana oferty na lepsze.Nielimitowany pisze:Więc wielkich zmian w najbliższym czasie, bym się nie spodziewał z ich strony