Czy można korzystać jednoczesnie z iPlusa, BC i Orange Free?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pyziax
Początkujący użytkownik forum

Czy można korzystać jednoczesnie z iPlusa, BC i Orange Free?

Post autor: pyziax »

Witam,

chciałbym się dowiedzieć czy można korzystac jednocześnie z Iplusa, Blueconnect i Orange Free?
Mam w laptopie wbudowany modem 3G plus dwa nieużywane modemy - jeden na USB drugi ExpresCard. Standardowo korzystam z iPlusa, pomyślałem jednak że można by zacząć używac Orange Free na kartę (50zł, 2,75 GB na 3 m-ce) a także Blueconnect na kartę.
Niestety w tej chwili po połączeniu z siecią iPlusa i BC przeglądarka korzysta tylko z łącza wcześniej zalogowanego czyli np z iPlusa i nawet jeżeli są jakiś problemy to cały czas nie używa tego drugiego połączenia (Blueconnect). Dopiero po kliknięciu "disconnect" w Iplusie przeglądarka zaczyna korzystać z Blueconnect.

Czy jest jakaś szansa aby system używał przy połączeniu z internetem wszystkich trzech sieci komórkowych??

pozdrawiam
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Czy można korzystać jednoczesnie z iPlusa, BC i Orange F

Post autor: Nielimitowany »

pyziax pisze:Czy jest jakaś szansa aby system używał przy połączeniu z internetem wszystkich trzech sieci komórkowych??
Nie da się tak zrobić w żaden sposób. Tak czy tak, zawsze domyślnie, będzie wybierane pierwsze ustanowione połączenie sieciowe.
KubąK
Obserwowany

Re: Czy można korzystać jednoczesnie z iPlusa, BC i Orange Free?

Post autor: KubąK »

Nielimitowany pisze:Nie da się tak
No nie wiem...Czytałem kiedyś na forum o jakimś sprzęcie i oprogramowaniu( nie pamiętam co to było) dzięki któremu jakiś użytkownik miał łączyć sobie Neostradę i Iplus-a czyli BC i Iplusa można też by było połączyć tylko że jest to raczej nie opłacalne gdyż coś takiego pewnie było by bardzo drogie ... :niepewny:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Nielimitowany pisze:Tak czy tak, zawsze domyślnie, będzie wybierane pierwsze ustanowione połączenie sieciowe.
Można próbować z loadbalancing (chyba nawet sam windows potrafi coś w tym temacie, tylko trzeba przy nim pogrzebać) Jednak efekty są raczej mizerne. Jedyne co można uzyskać to odrobinę szybsze wczytywanie stron z zawartością wielu plików.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Nielimitowany

KubąK pisze:jest to raczej nie opłacalne gdyż coś takiego pewnie było by bardzo drogie ...
Na pewno nie tanio, no ale to nie nasza sprawa tylko autora.
Czy mu się opłaca w to bawić, czy też nie.
krystianb pisze:Można próbować z loadbalancing
Nie wykluczam tej opcji, jeśli oczywiście autor tematu ma taką chęć, na nawiązywanie tego typu połączeń.

pyziax, że tak spytam.
Co chcesz przez to połączenie trzech usług dostępu mobilnego uzyskać? Wyższe transfery? Tak dla innowacji?
Bo szczerze nie rozumiem. ;) Mi by wystarczyła jedna usługa, aby tylko była stabilna i w miarę szybka.
Ostatnio zmieniony 2010-07-13, 14:11 przez Nielimitowany, łącznie zmieniany 1 raz.
pyziax
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pyziax »

Co do pytania do czego mi to potrzebne użytkownik Nielimitowany sam już sobie częściowo odpowiedział.
Gdyby iPlus działał wszędzie stabilnie i szybko nie byłoby problemu.
W Łodzi jest jeszcze w miarę OK - jeżeli działa. Niestety czasami coś się wiesza i wtedy kicha.
Ale już na trasie z Łodzi do Warszawy o normalnym użytkowaniu można zapomnieć. Wydaje mi się, że poza zasięgiem sieci UMTS/HSDPA takie rozwiązanie też mogło by się sprawdzić. Chyba komfort użytkowania powinien znacznie wzrosnąć przy korzystaniu z internetu z prędkością 3x GPRS.

Przemawiają za tym także koszty takiego rozwiązania - 100zł / 3 m-ce to około 33zł na miesiąc. W Orange limit jest już w miarę sensowny (2,75GB) a w Erze prawdopodobnie także wkrótce te obecne limity będą musiały zostać podniesione (aby być konkurencyjnym w stosunku do reszty z Play na czele).
Podsumowując koszty 33zł (za internet na kartę) plus 75 zł za iplusa daje niecałe 100zł na m-c z łącznym limitem około 10GB.
Nielimitowany

pyziax pisze:uzytkownik Nielimitowany sam już sobie częściowo odpowiedział.
Rzecz jasna, chcesz szybsze transfery, najbardziej kładziesz tu wagę na wczytywanie stron www.
pyziax pisze:a w Erze prawdopodobnie także wkrótce te obecne limity będa musiały zostać podniesione (aby być konkurencyjnym w stosunku do reszty z Play na czele)
W to bym wątpił, Era nie należy do tych sieci jak Play, która idzie na "ilość" a wręcz przeciwnie na jakość usług.
Więc wielkich zmian w najbliższym czasie, bym się nie spodziewał z ich strony.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Nielimitowany pisze:W to bym wątpił, Era nie należy do tych sieci jak Play, która idzie na "ilość" a wręcz przeciwnie na jakość usług
Z tym muszę się zgodzić. Jakość usług świadczonych przez PTC (przynajmniej w moim rejonie) jest na wysokim poziomie - dobre transfery, brak jakichkolwiek problemów. Z Plusem jest tak samo, czego nie mogę niestety powiedzieć o Orange bo działa beznadziejnie, a porównywalnie Era ma podobne ceny względem Orange (nie wliczając już tego 1 zł przez 2 m-ce w 3 najwyższych taryfach),
Nielimitowany pisze:Więc wielkich zmian w najbliższym czasie, bym się nie spodziewał z ich strony
Ja również. Tym bardziej, że nie dawno była zmiana oferty na lepsze.
ODPOWIEDZ