ZTE MF100 - pare pytan (netia)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
psycho144
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF100 - pare pytan (netia)

Post autor: psycho144 »

Witam
Jest to moj pierwszy post na tym forum - gdyz wpadl mi w rece modem ZTE MF100 - z Netii.
Nie znam sie zbytnio na tym sprzecie , wiec mam pare pytan.

1. Po zainstalowaniu sprzetu w komputerze - nie moge sie polaczyc z internetem - jest brak sieci - i w zwiazku z tym - jak moge sprawdzic czy wsadzona karta sim jest dalej aktywna ? Lub jaki limit zostal do wykorzystania? Czy w ogole jest aktywowana - gdyz sprzet nie byl uzywany.

2. Czy ten sprzet posiada simlocka ? Lub da sie to jakos sprawdzic ? Gdyz mysle nad kupieniem internetu z play/orange i wsadzenie karty sim do tego modemu - przyda sie na wakacje :)
-> i tak przy okazji - play czy orange ?:>

3. Czytnik microsd - dziala dopiero po zainstalowaniu sterownikow ? czasami przydalby sie jako pendrive, jednak nei mam zamiaru kazdemu sterownikow instalowac :)

4. Jest dostepna jaks bardziej ludzka instrukcja niz ta od netii dla tego sprzetu ?

5. Mozna korzystac bez problemu z tego sprzetu w budynku mieszkalnym ?

Z gory dziekuje za pomoc :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MF100 - pare pytan (netia)

Post autor: krystianb »

Ad 1 i 5. Ta usługa działa tylko tam gdzie jest zasięg Play 3g - play online. (Mapka na stronie play)
Ad 2. Jak wyżej jeśli ma simlocka to właśnie na play.
Ad 3. Chyba powinien działać bez sterowników.
Ad 4. Można by zobaczyć czy jakiejś nie ma na stronie ery albo play (choć to pewnie ta sama co netii)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
psycho144

krystianb pisze:Ad 1 i 5. Ta usługa działa tylko tam gdzie jest zasięg Play 3g - play online. (Mapka na stronie play)
Ad 2. Jak wyżej jeśli ma simlocka to właśnie na play.
ok rozumiem :) - tylko jak wspomnialem - modemik jest z netii - i wolalbym sie upewnic czy ma simlocka , przed zakupem karty z innej sieci ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Tak jak wyżej napisałem, z neti to ma tylko logo, tak na prawdę to jest play online z mniejszym limitem.

Simlocka możesz sprawdzić wkładając kartę innej sieci, nawet głosową (najlepiej bez pinu, bo nie wiem jak ten ich soft sobie z pinem radzi) jak się zaloguje do sieci to będzie znaczyło, że simlocka nie ma.
Awatar użytkownika
psycho144

nie wiedzialem ,ze netia=play :)
zaraz sprawdze na orange + plusgsm.

A co do pytania 1 - idzie jakos sprawdzic - jak juz kupie karte specjalnei do internetu - ile zostalo na karcie ?

I nowe pytanie :)
czy np. bedac w gorach - normalne wioski w okolicach zakopanego i nie ma zasiegu 3g - to mozna korzystac z neta ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

psycho144 pisze:A co do pytania 1 - idzie jakos sprawdzic - jak juz kupie karte specjalnei do internetu - ile zostalo na karcie ?
Jak kupisz prepaida to będzie instrukcja, zwykle to się sprawdza krótkim kodem (można użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> choć nie wiem czy z tym modemem zadziała) ewentualnie po zarejestrowaniu karty można sprawdzać na stronie operatora)
psycho144 pisze:nie wiedzialem ,ze netia=play
Nie znaku równości postawić nie można, ale pewne powiązania te firmy mają.
psycho144 pisze:czy np. bedac w gorach - normalne wioski w okolicach zakopanego i nie ma zasiegu 3g - to mozna korzystac z neta ?
Korzystając z oferty operatora który ma zasięg gsm w danym miejscu można, niestety będzie bardzo wolno. I trzeba uważać na roaming, najlepiej jest go wcześniej wyłączyć, bo jak złapie zagraniczną sieć to w kilka sekund zniknie cała zawartość konta, ewentualnie rachunek urośnie o parę 100 przy dłuższym korzystaniu.
Awatar użytkownika
psycho144

sprawdzile moja karte na abonament z orange -> bez problemu zapytalo sie o kod pin i o dziwo - z miejsca sie polaczylo ! :) nawet nie trzeba bylo konfigurowac - o dziwo... chyba , ze trzeba cos na przyszlosc ustawic, zeby nie skasowalo mi konta x2 - chyba nie bez powodu sa ustawienia sieci...

Wiec z tego co widze - simlocka nie ma.

Troche kiepsko wykonany ten modemik - gdyz ledwo co uzyty a juz sie pekniecie pojawilo na obudowie , w miejscu gdzie sie wsuwa karty sim - 2-3mm ;) - jednak lepszy rydz niz nic.

Dodam , ze mialem u siebie - EDGE - czyli zle nie ma chyba.
I w tej kwestii - to sprzet sam wybiera ? gprs/edge/umts/hspa ? bo w ustawieniach jest tylko : automatycznie / 2g / 3g
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

psycho144 pisze:trzeba cos na przyszlosc ustawic, zeby nie skasowalo mi konta x2 - chyba nie bez powodu sa ustawienia sieci...
Play ma APN internet który działa tak samo dobrze we wszystkich dużych sieciach, tylko w heyah trzeba przestawić na ichniejszy. A tak nic nie trzeba zmieniać.
psycho144 pisze:Dodam , ze mialem u siebie - EDGE - czyli zle nie ma chyba.
Raczej niezbyt dobrze, pewnie zasiegu 3g z play też nie masz (edge to rozszerzenie gprs'u)
psycho144 pisze:I w tej kwestii - to sprzet sam wybiera ? gprs/edge/umts/hspa ? bo w ustawieniach jest tylko : automatycznie / 2g / 3g
Jak jest ustawione auto to wybiera ze wszystkiego. Jak jest ustawione 2g to wybiera gprs/edge (co dostępne). A jak 3g to umts i hsdpa (przechodzi z umtsu na hsdpa przy przesyłaniu danych)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krystianb pisze:w heyah trzeba przestawić na ichniejszy. A tak nic nie trzeba zmieniać.
Z moich obserwacji, kiedy używałem Heyah, na APN heyah.pl internet działał do prędkości 3G (384kb/s). Po przestawieniu APN na internet problem się rozwiązał i działało wszystko tak jak napisane czyli do 1Mb/s.
Login i hasło w obydwu przypadkach musiało być heyah.

Było to jakieś pół roku temu. Teraz może działa już poprawnie. Swego czasu GaduAir zrywało sesje i wolno działało, a dziś podobno już jest ok.
Tak więc jakby coś za wolno chodziło to może być tutaj problem.
Awatar użytkownika
psycho144

czyli jak kupie sobie 2 startery dla testu : orange + play -> to bez problemu moge przekladac karty ? nie ingerujac w ustawienia przy kazdej zmianie ? :)
Nie zrozumialem tej czesci (dlatego powyzsze pytanie):
Krystianb pisze:Play ma APN internet który działa tak samo dobrze we wszystkich dużych sieciach, tylko w heyah trzeba przestawić na ichniejszy. A tak nic nie trzeba zmieniać.
Gdyz sadzac po tej stronie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=81956#81956
wynika ,ze trzeba zmienic numer dostepowy (sa rozne w orange i play) - no chyba, ze ten numer modem sam sobie dobiera (pewnie to jest te APN? - ze automatycznie sam sie ustawia ? )

Pewnie i tak zostane przy orange free - chyba najbardizej sie oplaca + zasieg z tego co wyczytalem.

A odnosnie simlocka - to sam sie zdziiwlem - gdyz na allegro np.
http://allegro.pl/item1139344130_modem_ ... ancja.html pisze ,ze tylko netia + play :) - ale jezeli ten model w plusei nie ma sim'a to kto wie.
I jakby nie bylo - play nigdzie nie zaklada juz simlocka. Wiec niepotrzebnie ludzi strasza.
I jeszcze raz dziekuje ! :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

psycho144 pisze:wynika ,ze trzeba zmienic numer dostepowy (sa rozne w orange i play)
Dokładnie to nie są numery dostępowe, nr ten jest wykorzystywany tylko do włączenia przez modem pakietowej transmisji danych, nie jest on przesyłany dalej poza modem. *99# to jest nr skrócony odpowiadający domyślnemu kontekstowi, prawie zawsze domyślny kontekst jest z z numerem 1 czyli *99***1#

[mod]Trzeba w faq ujednolicić[/mod]
ODPOWIEDZ