Nowy internet i wybór karty wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Nowy internet i wybór karty wifi
Witam!
Jutro montują mi nowy internet (vectra 16 mb), wcześniej korzystałem z ksm media ( internet osiedlowy) kabielkiem podprowadili mi internet pod sam komputer , tam podłączyłem to pod router linksys wrt54gl a niego kablem do kompa.Teraz niestety tak nie da rady, vectra korzysta ze swojego modemu , najbliższe gniazdko ich mam w salonie kolo telewizora wiec postawie koło niego router a do komputera potrzebuje jakąś porządną karte wifi... Co proponujecie ? Tak myślę że do 100 zł mogę na nią wydać , chyba że tyle nie warto. Router będzie się znajdował z 10 m od komputera więc daleko nie jest ale i tak nie wiem jaką kartę wybrać ...
Jutro montują mi nowy internet (vectra 16 mb), wcześniej korzystałem z ksm media ( internet osiedlowy) kabielkiem podprowadili mi internet pod sam komputer , tam podłączyłem to pod router linksys wrt54gl a niego kablem do kompa.Teraz niestety tak nie da rady, vectra korzysta ze swojego modemu , najbliższe gniazdko ich mam w salonie kolo telewizora wiec postawie koło niego router a do komputera potrzebuje jakąś porządną karte wifi... Co proponujecie ? Tak myślę że do 100 zł mogę na nią wydać , chyba że tyle nie warto. Router będzie się znajdował z 10 m od komputera więc daleko nie jest ale i tak nie wiem jaką kartę wybrać ...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Nowy internet i wybór karty wifi
Ja polecę tę którą sam używam Edimax EW-7318USg. Inni zapewne coś jeszcze dorzucą.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli to komputer stacjonarny, to może lepiej coś pod PCI wziąć
Np. TP-Link TL-WN350GD. 16 Mb/s to najlepiej kablem przepchać, ale rozumiem, że nie ma możliwości pociągnięcia kabla z salonu.

-
- Stały użytkownik forum
Tzn możliwość jest ale myślę że reszta lokatorów może mieć z tym problem ; p więc wolał bym bezprzewodowo... czy będzie jakąś strata na jakości internetu ? szybkość? pingi ? cokolwiek ? Dlatego szukam jakieś w miarę dobrej karty.
Ostatnio zmieniony 2010-06-30, 18:29 przez duzii, łącznie zmieniany 2 razy.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli to nie duża odległość, i sygnał nie musi przechodzić przez kilka ścian to nie powinno być tak źle. Ważne też jest z czego ściany są wykonane, jak grube itp. Jakie zaszumienie na 2,4 GHz jest - bo jak duże to często, to uniemożliwia uzyskanie dużych transferów w sieci lokalnej. Ale jak nie ma syfu w eterze i będziesz miał dobrą moc sygnału, to opóźnienia w sieci lokalnej powinny być na poziomie 1 ms, max. 2 ms.duzii pisze:czy będzie jakąś strata na jakości intetnertu ? szybkość? pingi ? cokolwiek
-
- Stały użytkownik forum
Hmm czyli nie powinno być źle
To jaką kartę radzicie ? Oczywiście na pci.

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
duzii, Pod jaki system operacyjny?duzii pisze:tam podłączyłem to pod router linksys wrt54gl ... a do komputera potrzebuje jakąś porządną karte wifi.
Czy na płycie głównej masz też PCI Express?
Proponuję kartę na PCI: ASUS WL-138gE. Na stronie asus'a są dostepne sterowniki dla Windows 7 (w "download from" zawsze klikaj "China").
Ostatnio zmieniony 2010-07-01, 08:11 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Będzie to pod windows 7.Mam również złącze pci expres
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja bym chyba nie szukał żadnej drogiej karty, kupiłbym najprostszą pod PCI np: techniclan wipr-3012 (pod vistą nie było problemu) i ewentualnie gdyby był słaby sygnał wymienił antenkę na mocniejszą, w sumie wyszłoby poniżej 50zł drugi sposób to kupić jakiegoś taniego tp-linka i zrobić mostek bezprzewodowy między urządzeniami np: WA500G i do komputera podłączyć kablem, tylko po co kolejne urządzenie zajmujące miejsce, zostaje jeszcze 3 sposób wifi pod USB najlepiej z antenką
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Podpis usuniety przez administratora.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli będzie za 30 zł to może byćzonem pisze:kupiłbym najprostszą pod PCI np: techniclan wipr-3012

-
- Stały użytkownik forum
Uznałem że na tak małym odcinku nie będę jednak brał jakiejś drogiej karty. Kupiłem tego techniclan'a wipr-3012. Podłączyłem kartę, zamontowałem w niej antenę 4 db. Zainstalowałem sterowniki ze strony którą mi podaliście, niby wszystko działa ale nie może się połączyć z siecią. Siła sygnału to 70% 63 dBm. Czasem w ogole nie chce sie połaczyć , czasem się połączy niby link quality 100% ale nic nie działa. Router nawet nie przydziela mi ip... Wziąłem komputer pod sam router ( 3 pokoje dalej ), tam siła sygnału była 100% i wszystko ładnie śmigało prędkość 16 Mbit'ow. Teraz przestawiłem do swojego pokoju i znowu to samo... Czym to może być spowodowane ? Odległość nie jest duża ... mojej siostry laptopa lepiej sobie radzi. Może to przez ten windows sterowniki świrują ?
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-14, 17:26 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-14, 17:26 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-14, 16:26 przez duzii, łącznie zmieniany 1 raz.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Na WRT54GL w Wireless > Basic Wireless Settings:
* ustaw Wireless Network Mode na G-Only.
* ustaw Wireless Channel na inny numer kanału, wypróbuj kanał 1 lub 6 lub 11.
* ustaw Wireless Network Mode na G-Only.
* ustaw Wireless Channel na inny numer kanału, wypróbuj kanał 1 lub 6 lub 11.
-
- Stały użytkownik forum
Dziwne oO nie sądziłem że kanał może mieć taki wpływ na łącze... Na 1 kanale nie działało , na 6 połączył się ale siła sygnału na poziomie 40-50% , przy sprawdzaniu prędkości na speedtest.net wykazało download 1,6 Mbit'ow , upload 0.2 . Podłączyłem się pod 11 - siła sygnału 70-80 % . Prędkość 15,22 Mbit'ow upload 0,55 . Czyli raczej tak jak powinno być. Martwi mnie tylko ta siła sygnału , siostra ze swoim laptopem potrafiła zejść 3 piętra niżej ( mieszkam w bloku ) i mieć jeszcze jakiś zasięg , a mnie 3 cienkie sciany tak ograniczają ;/
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Możesz zmienić antenę - na antenę kierunkową, np. panel 8 dBi z kablem RF5 (2 metry) zakończony wtykiem RP-SMA. Koszt 90 zł.
Albo zrób antenę kierunkową z puszki po oliwie (średnica 8,5 cm).
www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html
www.saunalahti.fi/elepal/antenna2.html
Potrzebne do tego jest
* gniazdo N przykręcane na 4 śruby do ściany puszki,
* kilka centymetrów grubego drutu miedzianego,
* oraz gotowy kabel RF5 z wtykiem N i wtykiem RP-SMA. Koszt 50 zł.
Albo zrób antenę kierunkową z puszki po oliwie (średnica 8,5 cm).
www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html
www.saunalahti.fi/elepal/antenna2.html
Potrzebne do tego jest
* gniazdo N przykręcane na 4 śruby do ściany puszki,
* kilka centymetrów grubego drutu miedzianego,
* oraz gotowy kabel RF5 z wtykiem N i wtykiem RP-SMA. Koszt 50 zł.
-
- Stały użytkownik forum
Raczej sobie odpuszczę , po prostu dziwi mnie tylko to że na takiej małej odległości jest tak słaby sygnał. Może przez to że antena jest praktycznie na ziemi... Może jak kupie kabel i antenę wyprowadzę nad komputer , powiedzmy na półkę na wysokości 1,5 m to będzie lepiej ? Czy w ogolę jest sens ? Czy odczuję różnicę między sygnałem 75% a powiedzmy to 90?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Są straty energii pochłanianej przez przeszkody niemetalowe a przy odbiciu od metali występuje częściowa zmiana polaryzacji, opóźnienia, interferencje. Karty wi-fi w laptopach często mają różnicowy układ anten (antenna diversity) niwelujących te niekorzystne efekty odbić.duzii pisze:dziwi mnie tylko to że na takiej małej odległości jest tak słaby sygnał.
Z pochłanianiem też można sobie poradzić - stosując wąsko kierunkowe anteny (po obu stronach linku) albo wąsko kierunkową antenę z jednej a po drugiej stronie linku zwiększoną moc nadawania.
To możesz sprawdzić już teraz. Postaw PC na biurku i obróć tak żeby antena nie była zasłonięta obudową PC-ta, patrząc w kierunku do AP.duzii pisze:Może jak kupie kabel i antenę wyprowadzę nad komputer , powiedzmy na półkę na wysokości 1,5 m to będzie lepiej ? Czy w ogolę jest sens ? Czy odczuję różnicę między sygnałem 75% a powiedzmy to 90?