Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam mam pytanie jaka antenke nalezalo by kupic aby w mojm przypadku uzuskac zasieg 3g. mieszkam w miejscowosci Izbiska woj podkarpackie gmina wadowice górne. najblizszy nadajnik znajduje sie ok 10 km ode mnie Mielec lecz niestety przeszkadza spory las. Korzystam z uslug iplusa w tym monecie jest to edge lecz zalezy mi na 3g. Czy mogl by ktos ocenic moja sytuacjie i ewentualnie pomoc przy wybarze anteny? Czasami zauwazam tez cos dziwnego co nie daje mi spokoju a kokretnie nieraz moj telefon komorkowy lapie 3g lecz bez zadnej kreski zasiegu czasem 1 ale to nie zbyt czesto a w okolicy nie ma takiegoo nadajnika nie wiem czym to jest spowodowane. moze sa jakies nadzieje:) prosze o przeanalizowanie mojej sytuacji na mapkach zasiegu lub nie wiem gdzie ylo by to najlepsze. Z góry dziekuje za pomoc
[ Dodano: 2010-07-15, 14:55 ]
Przepraszam rowniez za to ze moze zle wmiescilem swoj post ale jestem tu nawy i prosze o zrozumienie.
damian_945 pisze:nieraz moj telefon komorkowy lapie 3g lecz bez zadnej kreski zasiegu czasem 1
Wyjdź na zewnątrz budynku z telefonem i zobacz czy wskoczy Ci UMTS. Jeżeli nie, to wybierz sieć ręcznie, aby zalogowało do Plus 3G. Jak zaloguje to sprawdź czy da radę połączyć się z internetem w telefonie.
Mój telefon to nokia n73me ale pytam o antene do modemu usb Huawei e156g
[ Dodano: 2010-07-15, 18:45 ]
A jesli chodzi o uzyskanie zasiegu 3g w mojm telefonie to niestety pojawia sie tylko iknka 3g ale bez chociaz 1 kreski zasiegu oraz nie ma nawet loga plus. Pochodzilem z nim troche i nic ;/
damian_945 żeby sprawdzić czy antena w ogóle będzie przydatna to najpierw radzimy sprawdzic czy masz zasięg.
Czyli u Ciebie nie da sie złapac zasięgu 3G. 10 km to duzo a las to juz kompletna porażka.
No cóz szczerze mówiac takiej odpowiedzi sie spodziewalem. W takim razie sprobuje innych rozwiazan moze zmiana operaatroa tylko nie wiem czy z tym nie bedzie problemow (ilpus umowa na czas nieokreslony) to chyba nie dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 2010-07-18, 10:40 przez damian_945, łącznie zmieniany 1 raz.
damian_945 Spróbuj wejść z telefonem gdzieś wyżej np na dach, ewentualnie wzniesienie ok 500 m od domu.Włącz tryb sieci UMTS potem szukanie jak znajdzie Ci 3g plusa to spróbuj się zalogować.
No ja mam chyba juz takie samo zdanie jak kolega Patryk, nie ma sie czym łudzic i porzucę te nadzieję. Pomysle w takim razie o innym rozwiazaniu. Dziekuje wszystkim za pomoc, chyba ze jeszcze sie ktos orientuje jak to jest z zerwaniem umowy z iplusem jak mam umowe na czas nieokreslony i jest zaznaczona kara 1000zl czy jesli zerwe zaplace ja ??