DARMOWY internet z komórki

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
domin
Początkujący użytkownik forum

DARMOWY internet z komórki

Post autor: domin »

To mój pierwszy temat na forum, więc siemanko.
W skrócie chodzi mi o doświadczenia związane z wykorzystywaniem komóry do neta jako modemu, w szczególności za free.
Spotkałem się z możliwością wykorzystania w tym celu noki 6300 i karty irlandzkiego operatora. Widziałem, że tak się da, jednak prędkość nie powala.
Zależy mi na opiniach, wskazówkach Tych co wiedzą jak wykorzystać legalnie istniejące dziury w systemach operatorów ;)
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: DARMOWY internet z komórki

Post autor: Nielimitowany »

domin pisze:karty irlandzkiego operatora
Jakiego operatora? Podaj nazwę.
Pierwsze słyszę, żeby takie coś działało w Polsce i w dodatku za free. :cwaniak:
domin pisze:legalnie istniejące dziury w systemach operatorów
Takowych nie ma, a jak są, to tylko pojedyncze przypadki. :P
domin pisze:Widziałem, że tak się da, jednak prędkość nie powala.
Gdzie widziałeś? Opcjonalnie podaj link. :roll:

A jak chcesz ofertę "bez limitu" działającą w naszym kraju, teoretycznie przycięcie prędkości do 16kb/s, po przekroczeniu 100MB transferu, koszt usługi to 9zł na 30dni.

Polecam tą ofertę, działa na kartę(pre-paid) w sieci Era(PTC). »»»Blueconnect Max««« Mi działa ta usługa stabilnie. :)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

domin pisze:Zależy mi na opiniach, wskazówkach Tych co wiedzą jak wykorzystać legalnie istniejące dziury w systemach operatorów ;)
To co chcesz zrobić nazywa się złodziejstwem, a tego na naszym forum nie tolerujemy.
domin pisze:W skrócie chodzi mi o doświadczenia związane z wykorzystywaniem komóry do neta jako modemu, w szczególności za free.
Obiło mi się coś o uszy w tej kwestii.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Nielimitowany pisze:Takowych nie ma, a jak są, to tylko pojedyncze przypadki. :P
Wszystkiemu winna Heyah, w której rzeczywiście można było kiedyś korzystać z neta za darmo. To było już ładnych kilka lat temu ale jak widać ten przypadek w połączeniu z typowym kombinatorstwem większości polskiego społeczeństwa pozwala podtrzymywać mity o necie za free - "a nuż się uda z innym operatorem?" :]
marens pisze:To co chcesz zrobić nazywa się złodziejstwem, a tego na naszym forum nie tolerujemy.
Dokładnie tak, a czytając o tym "legalnym wykorzystaniu dziur w systemie" już nie wiem czy się śmiać czy płakać. Może zaraz usłyszymy również o legalnym wykorzystaniu dziury w płocie do wyniesienia komuś rzeczy z podwórka :rotfl:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Blido pisze:Wszystkiemu winna Heyah, w której rzeczywiście można było kiedyś korzystać z neta za darmo.
Podobnie było w 2003 r. w Tak Taku, a skończyło się to blokowaniem IMEI terminali, na których dokonywało się nadużyć.
Nielimitowany

Blido pisze:Wszystkiemu winna Heyah, w której rzeczywiście można było kiedyś korzystać z neta za darmo.
Racja była, ale się szybko skończyła, po tym jak ludzie umieszczali wątki na forach i innych portalach w newsach.
Gdyby nie to kto wie, może do dziś byłaby rzesza zadowolonych użytkowników.
Blido pisze:"a nuż się uda z innym operatorem?"
Z 36i6 w tamtym roku miałem podobną sytuację, przez 3 miesiące, całkowicie "bez limitu", tylko aby się połączyć, trzeba było ok. 10 razy łączyć się, za ostatnim łapało.
Ale jak każda uciecha, kiedyś się kończy, minusowe saldo i karta do kosza.
Blido pisze:"legalnym wykorzystaniu dziur w systemie" już nie wiem czy się śmiać czy płakać
Śmiać iż przez takie informacje, które ktoś udzieli, za pomocą nich technicy danego operatora z lekkością naprawią lukę w systemie billingowym.
Płakać będzie tylko ten, kto chciał mieć "coś za free" a przez wyrozumiałość innych stracił to.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Choćby dziura z vpn'em orange, ładnych kilka lat był net bez limitu aż jakieś barany zaczęły ten sposób na allegro sprzedawać i w końcu redakcja jakiegoś portalu rzecznika orange się zapytała czy to prawda z tym vpn. W ciągu miesiąca się raj skończył.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krystianb pisze:Choćby dziura z vpn'em orange
Ale to deczko co innego - tu nałożenie limitu nie było obligatoryjne, nie tak jak w przypadku ofert na kartę, gdzie korzysta się tyle, ile jest kasy na koncie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Ale jednak mimo wszystko to też była ewidentna dziura w systemie.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Ale to deczko co innego - tu nałożenie limitu nie było obligatoryjne
Masz rację i dlatego korzystanie z tej luki nie było nadużyciem. Ale korzystanie z płatnej usługi za darmo to dla mnie zwykłe złodziejstwo. A tłumaczenie tego błędem operatora to tak jak jakby złodziej usprawiedliwiał się że w płocie była dziura albo że drzwi były otwarte. Poza tym (nie wiem czy mam rację) czy nie jest tak, że operator, gdyby udało mu się zidentyfikować użytkownika prepaida który świadomie wykorzystując lukę w systemie za darmo korzystał sobie z jego usług, miałby prawo domagać się zapłaty na drodze sądowej?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Masz rację i dlatego korzystanie z tej luki nie było nadużyciem.
No tak nie do końca, bo przez tą usługę płacąc 60zł miało się to samo co użytkownicy płacący 160zł miesięcznie (nie ściemniajmy tutaj za czasów vpn'a orange się myliło z przycięciem raz na milion rachunków)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:No tak nie do końca, bo przez tą usługę płacąc 60zł miało się to samo co użytkownicy płacący 160zł miesięcznie
Ale to już nie robi żadnej różnicy, bo w regulaminie operator "zastrzega sobie prawo do ograniczenia" a nie deklaruje że ograniczy po przetransferowaniu określonej ilości danych. Czyli to jego sprawa, jeśli z tego prawa nie skorzystał.
domin
Początkujący użytkownik forum

Post autor: domin »

....a dlaczego nie podałem operatora? Jak komuś zależy to sobie znajdzie odpowiedni starter sim, w końcu Irlandia mały kraj :p.

Poza tym nie pisze, że coś chce zrobić lub nie, tylko oczekuje opinii dyskusji etc.,
Odnośnie złodziejstwa - przecież brak zgłoszenia takiej "luki" jest równie nieetycznym zachowaniem jak z niej korzystanie. :nienie:
Z resztą jak odróżnić celowe zachowanie operatora od jego nieporadności lub braku zainteresowania tematem. Przecież możliwe jest, że specjalnie pozostawił taką możliwość, bo może spodziewane zyski nie pokrywają kosztów wdrażania zabezpieczeń poza granicami wyżej wspomnianego kraju.
Oczywiście rozważamy tylko hipotetycznie. :)
Nielimitowany

domin pisze:....a dlaczego nie podałem operatora?
Bo taki jaki mówisz, nie istnieje, jest to tylko twoja wyobraźnia. :cwaniak:
domin pisze:Jak komuś zależy to sobie znajdzie odpowiedni starter sim
Nikomu nie zależy, bawić się w takie ciemne interesy. :cfaniak:
Polska też mały kraj, można mieć internet, jaki tylko się chcę w Prepaidzie.
Zablokowany