Zrywanie polączeń przez GPRS?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
shel
Początkujący użytkownik forum

Zrywanie polączeń przez GPRS?

Post autor: shel »

Witam, mam następujący problem, posiadam iPlusa oraz modem SonyEricson GC79, wszystko działa dobrze do momentu, gdy nie przestaje korzystać z netu, po kilku minutowej przerwie modem nie reaguje, tzn. wygląda to tak jakby zerwał połączenie i nie mógł go nawiązać, do ponownego uruchomienia komputera, bo po zrestartowaniu komputera i wczytaniu wszystkiego od nowa jest ok, zaś sam restart programu - iPlus Menager nie pomaga, sprawdzałem modem na innym kompie i jest tak samo, u siebie instalowałem system i sterowniki i dalej to samo, dodam, że mam tak od początku jak go nabyłem, co wy na to??
baton
Stały użytkownik forum

Re: Zrywanie polączeń przez GPRS?

Post autor: baton »

Ten Typ Tak Ma :?
shel

Post autor: shel »

tzn. modem, tak??
baton
Stały użytkownik forum

Post autor: baton »

tzn. modem, tak??
Nie. Rodzaj transmisji. Korzystalem z modemow gprspowych od samego poczatku ich pojawienia sie w Polsce. Posiadalem GC 75, 85, 89, GT+, Fusion+. Wszyscy dostepni operatorzy. Testowalem na kilku laptopach roznych producentow... Wszystko to podrozujac po kraju (laptop w samochodzie + transmisja danych)

Stabilnosc polaczen nigdy nie byla silna strona tego rozwiazania. Pod tym wzgledem najlepszym okazal sie GC 85.

Najbardziej wkurzajace jest 'zawieszanie' sie polaczen czy tez ich 'zrywanie' podczas przemieszczania sie (samochod). Jesli uzytkujesz modem w stalej lokalizacji da sie wytrzymac, ale i tutaj sa lepsze czy tez gorsze momenty.

Duzo zalezy od danej lokalizacji - przesledz tematy odnosnie anten - moze to cos da...
Awatar użytkownika
sus
Specjalista bezprzewodowy-junior

hmm

Post autor: sus »

a moze w opcjach polaczenia jest ustawione, ze podczas bezczynnosci polaczenia samo sie rozlacza po okreslonym czasie,sprawdz moze to to.
dobre piwo jest jak halny,wzmaga poped seksualny !!!

http://www.speedtest.pl/test/88760251
kemtril

Post autor: kemtril »

u mnie na GC79 jest podobnie, tyle ze gdy przestje otwierac stronki to tak jak by zerwało połaczenie i po chwili znów chodzi (wkur.. mnie to czasem) może od tego ze mam 3 czesem 4 kreski na 7.
stiwi
Stały użytkownik forum

Post autor: stiwi »

A u mnie to "zrywanie" ma miejsce przy full zasięgu. Sam jestem zdziwiony czemu taka sytuacja ma miejsce, próbowałem nawet przeinstalować sterowniki do Merlin U530 i dalej tak samo. Może faktycznie to nie jest kwestia modemu, a rodzaju transmisji? Na umts nigdy nie odnotowałem takiej niestabilności.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Przeciążęnie BTSa lub przelogowywanie się ale bardziej to pierwsze i po prostu po za długim okresie bezczynności się rozłącza.
Rafik007

Post autor: Rafik007 »

Napisz jaki masz numer seryjny karty sim. Jeżeli czwarta i piąta cyfra z numeru seryjnego jest z zakresu 55 do 59 (XXX55 do XXX59) to udaj się do najbliższego punktu Plusa i wymień kartę. Karty z tego zakresu nie współpracują poprawnie z modemami PCMCIA. Pozdro Rafał
N6630,E61,+ iPlus
znamsie
Użytkownik forum

SIM

Post autor: znamsie »

Jeśli 5. cyfra numeru seryjnego jest większa niż 5 to czym prędzej wymień kartę na inną. Mi powiedział regionalny sprzedawca, że 5. cyfra musi być mniejsza od 5. Pozdro!!!!
E70 via USB
ODPOWIEDZ