Zrywanie polączeń przez GPRS?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zrywanie polączeń przez GPRS?
Witam, mam następujący problem, posiadam iPlusa oraz modem SonyEricson GC79, wszystko działa dobrze do momentu, gdy nie przestaje korzystać z netu, po kilku minutowej przerwie modem nie reaguje, tzn. wygląda to tak jakby zerwał połączenie i nie mógł go nawiązać, do ponownego uruchomienia komputera, bo po zrestartowaniu komputera i wczytaniu wszystkiego od nowa jest ok, zaś sam restart programu - iPlus Menager nie pomaga, sprawdzałem modem na innym kompie i jest tak samo, u siebie instalowałem system i sterowniki i dalej to samo, dodam, że mam tak od początku jak go nabyłem, co wy na to??
-
- Stały użytkownik forum
Re: Zrywanie polączeń przez GPRS?
Ten Typ Tak Ma 

-
tzn. modem, tak??
-
- Stały użytkownik forum
Nie. Rodzaj transmisji. Korzystalem z modemow gprspowych od samego poczatku ich pojawienia sie w Polsce. Posiadalem GC 75, 85, 89, GT+, Fusion+. Wszyscy dostepni operatorzy. Testowalem na kilku laptopach roznych producentow... Wszystko to podrozujac po kraju (laptop w samochodzie + transmisja danych)tzn. modem, tak??
Stabilnosc polaczen nigdy nie byla silna strona tego rozwiazania. Pod tym wzgledem najlepszym okazal sie GC 85.
Najbardziej wkurzajace jest 'zawieszanie' sie polaczen czy tez ich 'zrywanie' podczas przemieszczania sie (samochod). Jesli uzytkujesz modem w stalej lokalizacji da sie wytrzymac, ale i tutaj sa lepsze czy tez gorsze momenty.
Duzo zalezy od danej lokalizacji - przesledz tematy odnosnie anten - moze to cos da...
-
u mnie na GC79 jest podobnie, tyle ze gdy przestje otwierac stronki to tak jak by zerwało połaczenie i po chwili znów chodzi (wkur.. mnie to czasem) może od tego ze mam 3 czesem 4 kreski na 7.
-
- Stały użytkownik forum
A u mnie to "zrywanie" ma miejsce przy full zasięgu. Sam jestem zdziwiony czemu taka sytuacja ma miejsce, próbowałem nawet przeinstalować sterowniki do Merlin U530 i dalej tak samo. Może faktycznie to nie jest kwestia modemu, a rodzaju transmisji? Na umts nigdy nie odnotowałem takiej niestabilności.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Przeciążęnie BTSa lub przelogowywanie się ale bardziej to pierwsze i po prostu po za długim okresie bezczynności się rozłącza.
-
Napisz jaki masz numer seryjny karty sim. Jeżeli czwarta i piąta cyfra z numeru seryjnego jest z zakresu 55 do 59 (XXX55 do XXX59) to udaj się do najbliższego punktu Plusa i wymień kartę. Karty z tego zakresu nie współpracują poprawnie z modemami PCMCIA. Pozdro Rafał
N6630,E61,+ iPlus