Era WIMAX - parę pytań
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Era WIMAX - parę pytań
Witam, mam do was parę pytań co do internetu ery WiMax.
Rok temu posiadałem Internet z neti 512 kb/s też technologią wimax
-jaki jest ping przy usłudze 1Mb/s? (wiem, że było dużo takich pytań, ale rok temu na 512kb/s miałem ~110) Na 1mb/s będą mniejsze?
-rozdzielając Internet na 2 komputery routerem jaki będę mieć ping w przybliżeniu?
-adres IP jest stały czy zmienny oraz wewnętrzny czy zewnętrzny?
-Era wykorzystuje te same przekaźniki co Netia?
No to na_razie wszystko.
Z góry dziękuję za pomoc.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-17, 00:37 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Rok temu posiadałem Internet z neti 512 kb/s też technologią wimax
-jaki jest ping przy usłudze 1Mb/s? (wiem, że było dużo takich pytań, ale rok temu na 512kb/s miałem ~110) Na 1mb/s będą mniejsze?
-rozdzielając Internet na 2 komputery routerem jaki będę mieć ping w przybliżeniu?
-adres IP jest stały czy zmienny oraz wewnętrzny czy zewnętrzny?
-Era wykorzystuje te same przekaźniki co Netia?
No to na_razie wszystko.
Z góry dziękuję za pomoc.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-17, 00:37 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-16, 23:37 przez Rafalgracz, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Era WIMAX - parę pytań
Raczej prawie na pewno taki sam.Rafalgracz pisze:-jaki jest ping przy usłudze 1Mb/s? (wiem, że było dużo takich pytań, ale rok temu na 512kb/s miałem ~110) Na 1mb/s będą mniejsze?
Przy przyzwoitym routerze (jak na drugim kompie nie będzie ktoś ciągnąc p2p) To góra kilka ms wyższy.Rafalgracz pisze:-rozdzielając Internet na 2 komputery routerem jaki będę mieć ping w przybliżeniu?
W tej chwili powinieneś mieć chyba zmienny zewnętrzny. Po zastosowaniu routera będziesz miał na kompach IP wewnętrzne.Rafalgracz pisze:-adres IP jest stały czy zmienny oraz wewnętrzny czy zewnętrzny?
Nie. Każda sieć ma własne.Rafalgracz pisze:-Era wykorzystuje te same przekaźniki co Netia?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Jeszcze parę pytań.
-Jeżeli internet rozdzielę Routerem, to gdy będą korzystać 2 osoby to rozdzieli się równo po 512 kb/s na każdy komputer?
-Jeżeli internet rozdzielę Routerem, to gdy będę korzystał tylko ja będę miał pełną prędkość, tzn 1mb?
-Jeżeli Era ma własne przekaźniki jest szansa, że ping będzie w okolicach 80? (mieszkam w Górce Pabianickiej, 3-4 km od Pabianic, niedaleko Łodzi, w województwie Łódzkim).
PS. Rok temu miałem Internet z Neti.
-Jaki router proponujecie, aby nawet jak korzystają w osoby ping było stosunkowo mały?

-Jeżeli internet rozdzielę Routerem, to gdy będą korzystać 2 osoby to rozdzieli się równo po 512 kb/s na każdy komputer?
-Jeżeli internet rozdzielę Routerem, to gdy będę korzystał tylko ja będę miał pełną prędkość, tzn 1mb?
-Jeżeli Era ma własne przekaźniki jest szansa, że ping będzie w okolicach 80? (mieszkam w Górce Pabianickiej, 3-4 km od Pabianic, niedaleko Łodzi, w województwie Łódzkim).
PS. Rok temu miałem Internet z Neti.
-Jaki router proponujecie, aby nawet jak korzystają w osoby ping było stosunkowo mały?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zależy od routera.Rafalgracz pisze:to gdy będą korzystać 2 osoby to rozdzieli się równo po 512 kb/s na każdy komputer?
Zależy od routera.Rafalgracz pisze:to gdy będę korzystał tylko ja będę miał pełną prędkość, tzn 1mb?
Ovislink WL1600GL albo Linksys WRT54GL z softem tomato który umożliwia podział pasma.Rafalgracz pisze:Jaki router proponujecie,
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
W takim razie prosiłbym o podanie mi takiego routera, który:
-Jeżeli internet rozdzielę nim, to gdy będą korzystać 2 osoby to rozdzieli się równo po 512 kb/s na każdy komputer
-Jeżeli internet rozdzielę nim, to gdy będę korzystał tylko ja będę miał pełną prędkość, 1mb.
-Gdy będą korzystać 2 osoby to, żeby ping był stosunkowo mały.
Z góry dziękuję.
-Jeżeli internet rozdzielę nim, to gdy będą korzystać 2 osoby to rozdzieli się równo po 512 kb/s na każdy komputer
-Jeżeli internet rozdzielę nim, to gdy będę korzystał tylko ja będę miał pełną prędkość, 1mb.
-Gdy będą korzystać 2 osoby to, żeby ping był stosunkowo mały.
Z góry dziękuję.
- wojteks
- *** Administrator ***
Patrz wcześniejszy post.Rafalgracz pisze:o podanie mi takiego routera,
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na kablu poniżej 1ms. Na WiFi 2.4GHz w G koło 1-2ms, w 2.45GHz i 5GHz w N poniżej 1ms.Rafalgracz pisze:-rozdzielając Internet na 2 komputery routerem jaki będę mieć ping w przybliżeniu?
To tak mierzone od routera koło 5-6m przez dwie ściany (oczywiście mowa o WiFi).
-
- Użytkownik forum
Mógłbyś wyjaśnić to jaśniej? Routerem rozdzielając będę miał: taki jakbym był sam na komputerze + 1-2 ms?ja.michal pisze: Na kablu poniżej 1ms. Na WiFi 2.4GHz w G koło 1-2ms, w 2.45GHz i 5GHz w N poniżej 1ms.
To tak mierzone od routera koło 5-6m przez dwie ściany (oczywiście mowa o WiFi).
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-17, 22:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-17, 21:29 przez Rafalgracz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak masz bezpośrednio np. 10ms tak po WiFi w G będzie pewnie 11, max 12.
Jak eter czysty to może nawet nie będzie różnicy. Wszystko zależy od warunków lokalnych.
Jak eter czysty to może nawet nie będzie różnicy. Wszystko zależy od warunków lokalnych.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Niekoniecznie. U mnie ping z routerem jest około 2ms niższy niż bez. Widocznie Tomato lepiej zarządza ruchem niż Windows. Ale ping jest niższy tylko na komputerze połączonym z routerem skrętką. Na WiFi jest ten sam, bo WiFi ma większe opóźnienia.krystianb pisze:Przy przyzwoitym routerze (jak na drugim kompie nie będzie ktoś ciągnąc p2p) To góra kilka ms wyższy.
Z tych dwóch lepiej wybrać Ovislinka - ma to samo co Linksys a jest dużo tańszy, mniejszy i pobiera mniej prądu. Odkąd pojawił się WL-1600GL kupno WRT54GL uważam za stratę pieniędzy.wojteks pisze:Ovislink WL1600GL albo Linksys WRT54GL z softem tomato który umożliwia podział pasma.
WL-1600GL spełnia wszystkie warunki.Rafalgracz pisze:W takim razie prosiłbym o podanie mi takiego routera, który: (...)
-
- Użytkownik forum
A co jeśli jedna osoba zacznie ciągnąć p2p lub oglądać filmiki na youtube? Jaki wtedy będzie ping?
-
- Użytkownik forum
Wtedy naturalnie się powiększy...może dochodzić nawet do 1000ms jeśli łącze jest zajęte.