Orange Twój Internet - modem ED77 i dodatkowa antena

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dareczek-14
Początkujący użytkownik forum

Orange Twój Internet - modem ED77 i dodatkowa antena

Post autor: dareczek-14 »

Witam! Jest to pierwszy mój post i mam nadzieję, że mi pomożecie...
Od niedawna mam Twój Internet w Orange z modemem ED77 (wolałbym neostradę, ale u mnie nie ma takiej możliwości, niestety...) i mam problem: jaką wybrać antenę być wzmocnić sygnał i osiągać lepsze prędkości??? Proszę o pomoc. Wydaje mi się że jestem w zasięgu EDGE bo czasami mam prędkość powyżej 160 kb/s, ale czasami tylko dochodzi do 20-60kb/s maximum i necik wolno chodzi... i czasami ściąga programy 15kB/s, a czasami 2/kB. To jest denerwujące!!! Ile można czekać, aż coś się ściągnie... Mam nadzieję, że szybko mi pomożecie!!!
:?
;-) DaReCzEk
dareczek-14

Re: Orange Twój Internet - modem ED77 i dodatkowa antena

na przykład teraz ściągam azureusa i jest transfer 11,4 kB/s
;-) DaReCzEk
dareczek-14

o boże a teraz 17.3 kB/s !!!! ale pewnie jutro znowu 2 kB/s
;-) DaReCzEk
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Więcej niż 160 raczej nie wyciśniesz z tego modemu. Takie różnice w transferach mogą oznaczać albo totalne przeciążenia, albo przełączanie na nadajniik GPRS. Masz tu "pracę domową" do odrobienia::)
http://www.bez-kabli.pl/ftopic3571-20.html
http://www.bez-kabli.pl/ftopic4680.html
http://www.bez-kabli.pl/ftopic1916.html

PS. No jeszcze limit mogli ci włączyć, dlatego 2kB/s.
dareczek-14

myślę że transferu raczej nie przycieli bo mam dopiero od czwartku internet i za dużo nie ściągam a do pomiaru używam du meter i to co pisze jak ściągam w Free Download Manager no i ostatnio nyło 17,3 kB/s super nawet mojej koleżance na neostradzie tak szybko nie ściąga tylko jest zawsze około 15 kB/s a ma 512 kb/s. No i dzisiaj necik działa super i pierwszego dnia też działał a między piątkiem i sobotą było do kitu... denerwujące to trochę!!!
;-) DaReCzEk
dareczek-14

jeszcze mam jedną prośbę czy mógłby mi ktoś pomóc w wybraniu anteny???
bo nie wiem czy to ma być 900MHz czy 1800MHz nie znam się na tym kompletnie!!! co mam zrobić??? myślę że wtedy z anteną łatwiej by łapało edge!!! :wink:
;-) DaReCzEk
lukasz100
Stały użytkownik forum

Post autor: lukasz100 »

dareczek-14 pisze:jeszcze mam jedną prośbę czy mógłby mi ktoś pomóc w wybraniu anteny???
bo nie wiem czy to ma być 900MHz czy 1800MHz nie znam się na tym kompletnie!!! co mam zrobić??? myślę że wtedy z anteną łatwiej by łapało edge!!! :wink:
Witam
Mam taki sam modem jak ty i kupiłem na allegro najmocniejszą antene.Tu masz link https://ssl.allegro.pl/item152142490_an ... rolan.html
Miałem 3 kreski na edge dialerze a teraz zawsze 5 czasem 6!!!!
Co do ściągania to ostatnio(święta) ściągnąłem 7,5mb w 7,5 min.
dareczek-14

no ja mam zasięg najczęściej 4 kreski, rzadko 3, a czasami nawet 5-6 aby z tą antenką dołączaną do modemu przez orange... no ale to wcale nie przekłada się na transfer!!! wczoraj miałem 3 kreski i transfer przy ściąganiu 17.3kB/s a czasami mam 6 kresek i ściąga 2kB/s (porażka) ale myślę że wtedy gdy są 3 kreski to jest edge a wtedy gdy mam dobry zasięg 6 kresek to może być jedynie gprs
;-) DaReCzEk
lukasz100
Stały użytkownik forum

Post autor: lukasz100 »

dareczek-14 pisze:no ja mam zasięg najczęściej 4 kreski, rzadko 3, a czasami nawet 5-6 aby z tą antenką dołączaną do modemu przez orange... no ale to wcale nie przekłada się na transfer!!! wczoraj miałem 3 kreski i transfer przy ściąganiu 17.3kB/s a czasami mam 6 kresek i ściąga 2kB/s (porażka) ale myślę że wtedy gdy są 3 kreski to jest edge a wtedy gdy mam dobry zasięg 6 kresek to może być jedynie gprs
Ja jestem zadowolony z anteny.Poprawiła zasięg i transfer.A to ,że czsem masz transfer 2kb/s to nie musi być wina zasięgu.Transfer może spadać gdy bts jest używany przez wiele osób.Nadajniki są nastawione na obsługe telefonów komórkowych a nie na internet.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

dareczek-14 pisze:Mam modem ED77 i chciałbym polepszyć szybkość mojego łącza internetowego. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby kupienie anteny.
Wszedłem więc na http://www.dipol.com.pl i po obejrzeniu anten mam problem-którą wybrać? Z tego co wiem to ED77 ma wtyk SMA i do tego opcja z przewodem, ale która: ATK10 czy ATK20?? Czym one się różnią? Różnica to tylko 10 zł, ale nie chce mieć później żadnych problemów np. ze zbyt dużą liczbą wykrytych BTS-ów itp... Mieszkam w miejscowości Wyszyny Kościelne w woj. mazowieckim. Wiem <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> że mam zasięg EDGE ale jest on słaby.
Jednego BTS-a z ORANGE widzę jak wyjdę na podwórko ale nie wiem czy ma EDGE???? Czasami mam prędkość 19,3 kB/s a czasami co najwyżej 2kB/s!!! No i chciałbym mieć zawsze 19,3kB/s. Tamten BTS jest w kierunku wschodnim względem mojego pokoju, gdzie mam komputer i modem. Jak wyjrzę przez okno w prawo to doskonale widać ten BTS, bo cały czas świeci na pomarańczowo, ale czy jest tu EDGE? Możecie mi jakoś pomóc?? Tylko nie odsyłajcie mnie do jakichś linków do innych stron, bo ja się za bardzo na tym nie znam... A na btsearch.org nic nie mogę znaleźć... Proszę pomóżcie!!! :cry: :cry: :cry:
Problem polega na tym, że Orange dosyć często stawia nadajniki tylko na 1800MHz, a te anteny są tylko na 900Mhz. Dodatkowo nie wiemy z jakimi nadajnikami się łączysz. W pierwszym z linków podałem ci sposób jak ustaliś CID BTS-a, z którym się łączysz. Mógbyś sprawdzić, jak będziesz miał te 17kB/s i 2kB/s, czy przypadkiem to nie są dwa różne nadajniki. W ciemno raczej nie radzę kupować anteny, bo skutek może być odwrotny. Powtarzam- musisz ustalić CID tego lepszego nadajnika.
dareczek-14

Ok spróbuje jakoś to zrobić i dam znać
;-) DaReCzEk
dareczek-14

no więc jakoś przez btsearch.org znalazłem na razie CID-y 2 BTS-ów
1532 konopki
910 wisniewo
to są 2 miejscowości niedaleko mnie Konopki ok. 7km a Wiśniewo 6km.
Jest jeszcze jeden BTS Orange w miejscowości Żurominek albo Kosiny nie wiem dokładnie ale btsearch tego nie znalazł a chyba z niego mi ściąga zasięg i jest ode mnie około 5km.
;-) DaReCzEk
dareczek-14

mam jeszcze pytanie czy są anteny które działają i na 1800Mhz i 900Mhz????????????????? :shock:
;-) DaReCzEk
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

dareczek-14 pisze:no więc jakoś przez btsearch.org znalazłem...
Co ty kombinujesz? Miałeś tylko odpalić hyperterminal i przez komendę CREG ustalić CID nadajników, z którymi najczęściej cię łączy, a nie przeszukiwać tą bazę. I podaj je, bo tam jest wliczony sektor, który potrafi wiele powiedzieć. :? :? Zobacz pierwszy i drugi link co ci wcześniej podawałem.
ODPOWIEDZ