SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Wszyscy pytają: "jak zwiększyć szybkość internetu?". Moje pytanie jest z nieco innej beczki. Chciałbym ograniczyć prędkość internetu na laptopie mojego syna. Mam na myśli np. taki mechanizm: wykorzysta 100 megabajtów i prędkość połączenia mu spadnie. Albo że będę mógł w każdej chwili zwolnić mu internet tj. ustawić aby na jego kompie prędkość wynosiła np. 30 kb/s. Jak to zrobić? Może jakiś program? Oczywiście mam dostęp do jego komputera i nie muszę tego robić na odległość. Z góry dziękuje za rady.
PS. Jego komputer to laptop i łączy się z internetem przez WI-FI.
Wracając do tematu! Najłatwiej byłoby załatwić to net limiterem, jest to płatny program, który trzeba by zainstalować na kompie syna. Tylko nie wiem jak dobrze jest on zabezpieczony przed zamknięciem go.
Ewentualnie jak by poziom zabezpieczeń net limitera zawiódł trzeba by zakupić dodatkowy router z zarządzaniem pasmem (np ovislink 1600g z wgranym softem tomato) podłączenie go kablem do MV400r (bo rozumiem że taki masz router) i tam ustawienie odpowiednich ograniczeń. W mv400r trzeba zmienić hasło od wifi na nieznane synowi (koniecznie ustawić trzeba min WPA, bo instrukcje jak sobie można poradzić z wepem łatwo można znaleźć - nie wiem ile syn ma lat) I ostatnia sprawa to zamknięcie obu routerów przed synem żeby nie miał do nich fizycznego dostępu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Pobrałem wersje testową NetLimiter ale mnie nie zadowoliła. Brak mi w niej możliwości ukrycia. Można tylko uniemożliwić zmianę ustawień programu, ale nie da się go ukryć w sposób 100 %.