Orange Free - padły BTSy ?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
elektro255
Początkujący użytkownik forum

Orange Free - padły BTSy ?

Post autor: elektro255 »

Witam,

15 lipca przerwało mi połączenie z Internetem i od tamtej pory nie można się połączyć. Telefon rejestruje się do sieci, można dzwonić ale EDGE jest jakby wyłączony, modem GSM wyświetla cały czas Searching for Network.
Na reklamacje przez stronę nikt nie odpowiada, pod numer *100 nie da się praktycznie dodzwonić.
Internet sprawdzałem na modemie, telefonie i 2 kartach orange z prawidłową konfiguracją.
Internet miałem z BTSa w Siemiatyczach na kominie zakadów przy Armi Krajowej 31, jak sie okazało iternetu nie ma też 20 km dalej z BTSa w klimczycach, najbliższy BTS który działa jest w Serpelicach (30km od siemiatycz), więc myślę że problem jest już na poziomie BSC zarządzającym danymi BTSami.

Czy jest ktoś z okolic Siemiatycz komu działa internet?

Czy miał ktoś podobne problemy i ile trwał czas naprawy takiej usterki.

Czy znacie inne sposoby zgłoszenia awarii niż BOK na który nikt nie odpowiada i panie w orange, które są tylko od sprzedawania i każą kontaktować się z BOK.

Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Free - padły BTSy ?

Post autor: Patryk »

Pewnie padła transmisja gdzieś w okolicy i puścili backupem, a żeby się ten backup nie zapychał to wyłączyli dane pakietowe - dość typowa sytuacja, tym bardziej, że mamy sezon burzowy.
Awaria BSC też jest możliwa, ale mniej prawdopodobna.

Trzeba czekać...w przypadku takich problemów jest o tyle dobrze, że na pewno nie Ty jeden zgłaszałeś, gorzej, jakby to był problem na jednej stacji.

[ Dodano: 2010-07-19, 14:19 ]
elektro255 pisze:Czy miał ktoś podobne problemy i ile trwał czas naprawy takiej usterki.
Awaria danych pakietowych na pojedynczej stacji Plusa - 4 dni czekania od momentu zgłoszenia.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: Orange Free - padły BTSy ?

Post autor: ryba825 »

elektro255, dzwoń na *800 oni są od internetu, spraw technicznych.
ODPOWIEDZ