SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
W końcu mam CDMA i jest dziwny problem, ponieważ jak robie test prędkości łącza na speedtest. net to wychodzi ok. 0,8Mbit, a NetMeter pokazuje pobieranie o stałej prędkości 100KB/s(kilobajtów) z wachaniami 95-100KB. Zastanawia mnie dlaczego tak równo ta prędkość się zatrzymała na tej okrągłej wartości, jakby tu jakieś ograniczenie było. Używam anteny zewnętrznej (tej większej z dipola).
daniel93 pisze:ponieważ jak robie test prędkości łącza na speedtest. net to wychodzi ok. 0,8Mbit,
A czy nie pobierają Ci się jakies aktualizacje Windows czy innych programów w tle. Inna sprawa to testery sieciowe nie będą nigdy jakies super wiarygodne. Z jaką prędkością będą Ci sie pobierały pliki z noc.gts.pl?
Druga sprawa to przecież w regulaminie pisze że jest ograniczenie do 1Mbps dla CDMA więc moze akurat ono działa?
Prędkość dla 5MB trzymała się na 80KB/s. Przekaźnik jest na radiolinii - może to jest przyczyną?
Jeśli by limit działał na 1Mbit to by się zatrzymywało na 128KB/s, a ja nie mogę zrobić żadnej szpilki powyżej 100KB/s(+-5KB)
Żadne programy w tle nie obciążają(mam NetMeter), chodzi tylko gg, aktualizacje wyłączone.
Na wykresie w NetMeterze jest są tylko wahania max 5KB/s wokół 100KB/s bez względu na to skąd pobieram plik.
Może to problem z XP?
Ostatnio zmieniony 2010-07-20, 07:29 przez daniel93, łącznie zmieniany 1 raz.
No to chyba jak napisałem wyżej. Stacja bazowa taka a nie inna i takie wyniki.
Jak masz antenę kierunkową i inną, nawet dalszą, stację bazową to można spróbować na nią skierować i zobaczyć co będzie.
Na Zagórz bo jest najlepsza trasa - teren górzysty
Zastanawiam się jaki może mieć wpływ różnica w wysokości n.p.m mojego domu i stacji bazowej, ale nie wiem gdzie sprawdzić na jakiej wysokości jest stacja
Kolego daniel93 cudów prędkości po CDMA się nie spodziewaj, większą prędkość możesz uzyskać jak jesteś sam na jeden sektor stacji bazowej a w Twoim przypadku pewnie tak nie będzie i stąd niższe prędkości. Ciesz się swoimi 100kB/s bo może się okazać że jeszcze kilka osób w okolicy kupi najwyższy pakiet Orange i będzie zasysać ile wlezie z tej samej stacji bazowej a wtedy będzie 200kbps albo i mniej. Weź też pod uwagę że są wakacje i wiele osób przyjeżdża w celach turystycznych i ma modemy CDMA.
Mieszkasz w terenie gdzie dla wielu osób to może być jedyny dostęp do internetu i możesz nigdy nie uzyskać większych prędkości.
wojteks: Ale mnie zastanawia dlaczego to jest równe i stabilne 100KB/s praktycznie bez względu na porę dnia. Jakby stacja była obciążona to by były jakieś wahania
[ Dodano: 2010-07-21, 02:55 ]
Oto pobieranie pliku o 3 w nocy. Wahania 100-105KB/s, a te szpilki powstawały raczej przy przycinaniu Netmetera.
Mi to wygląda jakby coś ograniczało pasmo do tej dziwnej wartości 0,8-0,85Mbit, a nie na obciażenie stacji.
daniel93 pisze:to jest bardzo dziwne, że wyżej 100KB/s(+-5KB/s) nie poleci, bez względu na godzinę.
Jaki masz poziom sygnału ?
Wujskie jak rozumiem koło Sanoka ? - wiem z doświadczenia w takim terenie CDMA450 średnio działa, bo odbicia robią sieczkę radiową i system nie pozwala na użycie wyższych schematów DRC (modulacji/kodowania).
Jaki masz poziom sygnału ?
Wujskie jak rozumiem koło Sanoka ? - wiem z doświadczenia w takim terenie CDMA450 średnio działa, bo odbicia robią sieczkę radiową i system nie pozwala na użycie wyższych schematów DRC (modulacji/kodowania).
Tak, Wujskie koło Sanoka, poziom sygnału na full(niestety nie mam wskaźnika w dBm ). Ale wtedy nie powinny być wahania w prędkości w wyniku zakłóceń?