Huawei E1750 - problemy z instalacją

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nanami
Początkujący użytkownik forum

Huawei E1750 - problemy z instalacją

Post autor: Nanami »

Witam,
na forum trafiłam przez znajomą, która stwierdziła, że Wy - forumowicze jesteście dobrymi ludźmi i nawet największemu komputerowemu idiocie pomożecie.
Od razu proszę o nie odsyłanie mnie do innych działów i używanie jak najprostszego języka informatycznego cobym cokolwiek zrozumiała. Po prostu wyłóżcie mi krok po kroku łopatologicznie co i jak. :padam:

Od dwóch dni mam iPlusa modem jak w temacie eHuawei1750. Na jednym laptopie działa ok, ale kiedy chciałam wgrać go na drugi - lepszy, niestety nie jestem wstanie. Komputer nie odczytuje nic, tak jakby modem nie był w ogóle podłączony :gwiazdki: .
Kiedyś już na tamtym laptopie miałam iPlusa i wszystko był ok... oczywiście starego odinstalowałam.
Przeczytałam, że może to być wina sterowników, ale jak w takim układzie mam ściągnąć sterowniki na laptop, który nie mam podłączony do sieci... mogę niby na ten, ale jakim cudem mam to potem przerzucić na tamten... jakoś spakować czy coś, na przenośny dysk - da się tak?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E1750 - problemy z instalacją

Post autor: wojteks »

Nanami pisze:chciałam wgrać go na drugi - lepszy, niestety nie jestem wstanie. Komputer nie odczytuje nic,
Czy ten komputer w tym porcie USB widzi jakiekolwiek inne urządzenia np. pendrive?
Nie pomagam na PW!
Nanami

nie, nic - pustka. Wszystkie porty działają kiedy podłączam np. myszkę, mp4 - tylko na modem tak reagują :/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nanami pisze:Wszystkie porty działają kiedy podłączam np. myszkę, mp4 - tylko na modem tak reagują
Czy masz skąd pożyczyć aktywny HUB USB (z zasilaczem) bo ten problem może być spowodowany problemem z zasilaniem portu USB. Jaki to laptop?
Nie pomagam na PW!
Nanami

Dell (model PP33L), no ale chyba gdyby był problem z zasilaniem portu to myszka, mp4 itd też by mi nie działały a z nimi wszystko jest normalnie?
HUB USB to coś jak taki rozgałęziacz? Mam czytnik kart pamięci i tam są dodatkowe 4 wejścia USB.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nanami pisze:ale chyba gdyby był problem z zasilaniem portu to myszka
Myszka czy pendrive bierze mały prąd a modem maksymalnie obciąża port USB
Nanami pisze:Mam czytnik kart pamięci i tam są dodatkowe 4 wejścia USB.
Jeszcze zasilacz jest potrzebny (5V, 2000mA) żeby było niezależne zasilanie modemu.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

A jak wszystko co się da odłączyć od USB i dopiero podłączyć modem to coś się dzieje?
Nanami

kiedy wszystko odłączę dalej nic się nie dzieje.
Czy możliwe, że to coś innego niż problem z zasilaniem portu? Zanim zacznę kombinować ten HUB USB chcę wiedzieć, czy nie ma innej możliwości
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Dziwne w sumie. Jakby był problem z zasilaniem to modem powinien być widziany jak działa sam.
Można jeszcze użyć Live CD (bez instalacji - tylko bootowanie z płyty/USB) z Linuksem (np. Ubuntu), który powinien widzieć modem. Wtedy będzie można wykluczyć system.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Nanami pisze:nie, nic - pustka. Wszystkie porty działają kiedy podłączam np. myszkę, mp4 - tylko na modem tak reagują :/
Czy sprawdzałaś wszystkie porty USB?
Jaki system operacyjny?
Krzysztof
ODPOWIEDZ