Pomysł na prosty zestaw do produkcji biquad

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hertzh1
Stały użytkownik forum

Pomysł na prosty zestaw do produkcji biquad

Post autor: hertzh1 »

Poszukując elementów do taniego wykonania biquada (dla częstotliwości UMTS/HSDPA), trafiłem na taką aukcję http://allegro.pl/item1126081615_do_bud ... e_tnc.html pomysłhttp://allegro.pl/item1126081615_do_budowy_anten_komplet_biquad_zlacze_tnc.html
Pomysł łatwy do wykonania, jeżeli ktoś dysponuje urządzeniem CNC (laserem, czy water jet). Pisałem do firmy która to sprzedaje ale zaproponowali mi gotową antenę za cenę trzycyfrową. Może ktoś z użytkowników ma dostęp do złączek i zna kogoś kto mógłby za niewielką kwotę wyciąć serię takich blaszek dla częstotliwości 3G i sprzedać na forum albo allegro.
Wiem że w sieci dostępnych jest wiele programów i stron jak zrobić taką antenę, ale samodzielne wyginanie i lutowanie promiennika jest mniej dokładne niż wycięcie z dokładnością np. 0.5mm (albo i lepszą) ponieważ pewnie kilka osób chciałoby zrobić taką antenę znalazł by się zbyt.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Pomysł na prosty zestaw do produkcji biquad

Post autor: KrissTofferr »

hertzh1 pisze:Poszukując elementów do taniego wykonania biquada (dla częstotliwości UMTS/HSDPA), trafiłem na taką aukcję
Pomimo ładnego wyglądu tego promiennika to jednak trzeba uważać przy zaginaniu go - żeby odstęp między promiennikiem a blachą wyszedł według wyliczeń.

Edit:
W aukcji nie podano dla jakiej częstotliwości jest wykonany ten promiennik.
Ostatnio zmieniony 2010-07-21, 13:12 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
hertzh1
Stały użytkownik forum

Re: Pomysł na prosty zestaw do produkcji biquad

Post autor: hertzh1 »

Rozumiem że zagięcie musi być równie dokładne, ale chyba łatwiej prawidłowo wygiąć blachę w dwuch miejscach, niż drut (który ma przekrój okrągły) w pięciu, nie wspominając o konieczności lutowania tylko w jednym miejscu, i to do otworu co już samo w sobie jest prostrze. Dlatego ponawiam pytanie, czy ktoś jest w stanie zaprojektować taki promiennik dla częstotliwości 3G/HSDPA (2100 dla polski) i ewentualnie zna firmę która wykonałaby te promienniki??
Mieszkając na wsi trzeba walczyć o każdy kilobit
ODPOWIEDZ