nowe miasteczko czy jest szansa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
nowe miasteczko czy jest szansa?
Witam, przez jakis czas bede mieszkal w Nowym Miasteczku. Tak jak myslalem zasieg ery , lPlus ogranicza sie tu tylko do edge. Play nie probowalem ,ale jestem na 99 % pewny ze tu w ogole nie ma. Zakladalem tu wczesniej dwa watki (sytuacja zanim tu przyjechalem) i podpowiadaliscie anteny kierunkowe.
Teraz wazne pytanie do pobliskich miast z zasiegiem HSDPA (Nowa Sol, Bytom Odrzanski, Korzuchow ) jest srednio 10 - 11 km. teren tu troszke jest gorzysty. Czy myslicie ze jest sens na antene kierunkowa? jesli tak poprosze link modelu
Z tego co czytalem tutaj 10 km to max. I czy znacie sklepy internetowe, ktore umozliwiaja zwrot anteny w przypadku niepowodzenia?
Jesli by to wypalilo to wezme na rok iPlus za ok 50 zl.
Pozdrawiam
Teraz wazne pytanie do pobliskich miast z zasiegiem HSDPA (Nowa Sol, Bytom Odrzanski, Korzuchow ) jest srednio 10 - 11 km. teren tu troszke jest gorzysty. Czy myslicie ze jest sens na antene kierunkowa? jesli tak poprosze link modelu
Z tego co czytalem tutaj 10 km to max. I czy znacie sklepy internetowe, ktore umozliwiaja zwrot anteny w przypadku niepowodzenia?
Jesli by to wypalilo to wezme na rok iPlus za ok 50 zl.
Pozdrawiam
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: nowe miasteczko czy jest szansa?
DIPOL takie coś oferuje. Antena ma być nie używana (bez śladów mocowania,skręcania itp) .dav000 pisze:I czy znacie sklepy internetowe, ktore umozliwiaja zwrot anteny w przypadku niepowodzenia?
-
- Użytkownik forum
dipol.com.pl ?
bylbys tak mily i polecil konkretny model ? sa te choinki panele. nie wiem jakie sa lepsze.
Jest szansa na te 10 km
bylbys tak mily i polecil konkretny model ? sa te choinki panele. nie wiem jakie sa lepsze.
Jest szansa na te 10 km
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zgodnie z prawem, każdy sklep w którym kupiłeś towar na odległość ma obowiązek przyjęcia zwrotu w ciągu 10 dni od daty zakupu. Towar musi być w stanie nienaruszonym. Czasem sprzedawcy liczą 10 dni od doręczenia przesyłki.dav000 pisze:I czy znacie sklepy internetowe, ktore umozliwiaja zwrot anteny w przypadku niepowodzenia?
[ Dodano: 2010-07-21, 15:28 ]
Chcesz złapać 3G czy 2G?
-
- Użytkownik forum
A jak myślisz ?ja.michal pisze:Chcesz złapać 3G czy 2G?

Wiadomo że 3G, tutaj chciałem pokazać mapę:
adę
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.69040 ... 46096/z/12
co sądzicie o tych miastach? da radę?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Faktycznie. Pozwolenie na 3G Playa jest, ale oficjalnie nie działa jeszcze.
Co do 3G Plusa na Stypułów, Wysypisko Odpadów Komunalnych to nie wiem czy złapiesz bo są lasy po drodze i pagórek patrząc po rzeźbie terenu.
Co do Kożuchów, Pl. Matejki 2 też nie wiem czy złapiesz z Nowego Miasteczka.
Po pierwsze to w środku miejscowości, a po drugie dużo budynków po drodze i potencjalnych podłączonych czyli obciążenie stacji.
Po drodze też lasek.
Niestety w obydwu przypadkach dystans 11-12 km to jednak za dużo.
Co do 3G Plusa na Stypułów, Wysypisko Odpadów Komunalnych to nie wiem czy złapiesz bo są lasy po drodze i pagórek patrząc po rzeźbie terenu.
Co do Kożuchów, Pl. Matejki 2 też nie wiem czy złapiesz z Nowego Miasteczka.
Po pierwsze to w środku miejscowości, a po drugie dużo budynków po drodze i potencjalnych podłączonych czyli obciążenie stacji.
Po drodze też lasek.
Niestety w obydwu przypadkach dystans 11-12 km to jednak za dużo.
-
- Użytkownik forum
Ten nadajnik jest bardzo daleko, powiedz jeszcze prosze , jak Ty to liczysz na mapie po prostej ? jeśli wyjdzie 10 to zakupię antenę z tej stronki,nie będzie działać oddam.ja.michal pisze:Co do 3G Plusa na Stypułów, Wysypisko Odpadów Komunalnych to nie wiem czy złapiesz bo są lasy po drodze i pagórek patrząc po rzeźbie terenu.
O jakich parametrach musiała by być antena ? panelowa - 15 bmi , może jakaś konkretna marka? Jestem w tych sprawach w ogóle nie obeznany
[ Dodano: 2010-07-21, 17:06 ]
Właśnie sledzę teraz mapkę, zauważyłem nadajnik play w Bytomiu Odrzańskim . Na nawigacji po "prawie " prostej jest 7,7 km , może tam by poszło?
Tylko dalej nie wiem na takie odległości jaka antena
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na takie odległości to lepiej coś mocnego.
Rozwiązań jest kilka.
Panel 15 dBi Bestpartnera lub Cybertecha. Cybertacha dostaniesz na allego i z kablem.
Lepiej oczywiście mocniejszy np. 17 dBi od Cybertecha lub od Bestparnera 20 lub 25 dbi, ale odpowiednio 404 i 591 zł.
Jeszcze inną, tańszą jeśli chodzi koszt-zysk, może być taka konstrukcja.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Rozwiązań jest kilka.
Panel 15 dBi Bestpartnera lub Cybertecha. Cybertacha dostaniesz na allego i z kablem.
Lepiej oczywiście mocniejszy np. 17 dBi od Cybertecha lub od Bestparnera 20 lub 25 dbi, ale odpowiednio 404 i 591 zł.
Jeszcze inną, tańszą jeśli chodzi koszt-zysk, może być taka konstrukcja.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
-
- Użytkownik forum
ja.michał nie wiem czy można wklejać linki aukcji ale to czysto prywatne zapytanie , nie reklama. Z polecanego panelu znalazłem to :
http://allegro.pl/item1147447616_najmoc ... odemy.html
Jadę jutro po starter Play i podjadę około połowy drogi widzianej na mapie czyli liczę jakieś 3, 4 km.
Jeśli złapię choć kreskę kupię tą antenę, tym bardziej ze można w 10 dni ją oddać
Napiszę jak poszło .
Dziękuję chłopaki za pomoc
http://allegro.pl/item1147447616_najmoc ... odemy.html
Jadę jutro po starter Play i podjadę około połowy drogi widzianej na mapie czyli liczę jakieś 3, 4 km.
Jeśli złapię choć kreskę kupię tą antenę, tym bardziej ze można w 10 dni ją oddać
Napiszę jak poszło .
Dziękuję chłopaki za pomoc
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Można jeśli coś wyjaśniamy czy się pytamy. Nie można reklamować swoich aukcji i dawać ogłoszeń z linkami do aukcji.dav000 pisze:nie wiem czy można wklejać linki aukcji
O tym myślałem właśnie. Ze sprzedawcą można się dogadać co do długości kabla.dav000 pisze:Z polecanego panelu znalazłem to
-
- Użytkownik forum
Witam !
Chciałem napisać co i jak. byłem wczoraj pod Bytomem Odtrzańskim , jak się okazało na PPC łapałem pierwszą kreskę HSDPA gdzieś w połowie drogi. Ale że cały teren ma kilka pasów lasu i są dwie górki, wątpiłem w cokolwiek.
Antenę zamówiłem z linka podanego wyżej, z możliwością oddania.
Dziś włączam ją modem pod kompa - top netinfo. Trzymam ją w rękach i .... SĄ DWIE KRESKI !!!
Szczerze nei wierzyłem w coś takiego.
Moze wartości nie są powalające ale internet chodzi o wiele szybciej niż na edge.
Mogłem sprawdzać u ery i play.
Era z ręki :
109 dBi, 6 %, csq 2
Poszedłem potem na strych he he, i znowu z ręki:
91, 35, 11
Play ma troszkę gorsze.
Co najśmieszniejsze antena musi łapać też inne bts'y bo jak poszedłem na inną stronę domu też miałem sygnał , słabszy ale był.
Co o tym sądzicie? czy takie wartości zadowolą na dłuższą metę? potem podpiąłem modem do routera edimaxu, troszkę to zwolniło ale mogę chodzić z laptopem po domu.
Dziękuję za dobre rady
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-07-23, 17:03 ]
Ja cie kręce ale mam radochę !!!
Nie mam z kim pogadać o tym a Wy kumate głowy że tak powiem mnie podpuściliście i się cieszę.
Po dokręceniu anteny na stałe na dachu mam takie wartości:
87
41
13
Po podpięciu moedemu pod router ping jest dosć duży ok 240 ms
Ale mam neta po całym domu, dużych plików nie ściągam, skype chodzi.

Chciałem napisać co i jak. byłem wczoraj pod Bytomem Odtrzańskim , jak się okazało na PPC łapałem pierwszą kreskę HSDPA gdzieś w połowie drogi. Ale że cały teren ma kilka pasów lasu i są dwie górki, wątpiłem w cokolwiek.
Antenę zamówiłem z linka podanego wyżej, z możliwością oddania.
Dziś włączam ją modem pod kompa - top netinfo. Trzymam ją w rękach i .... SĄ DWIE KRESKI !!!
Szczerze nei wierzyłem w coś takiego.
Moze wartości nie są powalające ale internet chodzi o wiele szybciej niż na edge.
Mogłem sprawdzać u ery i play.
Era z ręki :
109 dBi, 6 %, csq 2
Poszedłem potem na strych he he, i znowu z ręki:
91, 35, 11
Play ma troszkę gorsze.
Co najśmieszniejsze antena musi łapać też inne bts'y bo jak poszedłem na inną stronę domu też miałem sygnał , słabszy ale był.
Co o tym sądzicie? czy takie wartości zadowolą na dłuższą metę? potem podpiąłem modem do routera edimaxu, troszkę to zwolniło ale mogę chodzić z laptopem po domu.
Dziękuję za dobre rady
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-07-23, 17:03 ]
Ja cie kręce ale mam radochę !!!

Nie mam z kim pogadać o tym a Wy kumate głowy że tak powiem mnie podpuściliście i się cieszę.
Po dokręceniu anteny na stałe na dachu mam takie wartości:
87
41
13
Po podpięciu moedemu pod router ping jest dosć duży ok 240 ms
Ale mam neta po całym domu, dużych plików nie ściągam, skype chodzi.