Problem z neostradą na routerze Linksys WAG200G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
neo_user
Początkujący użytkownik forum

Problem z neostradą na routerze Linksys WAG200G

Post autor: neo_user »

Witam,
Mój problem dotyczy częstego zrywania polaczen na neostradzie.Mam router(Linksys WAG200G),wszystkie konfiguracje uprzednio zrobilem dobrze.Wifi rowniez mam dobrze skonfigurowane.Router jest w pelni sprawny.Wiem,moge dzwonic :D do neostrady, ale wykonalem to juz nie raz, wmawiając mi ze parametry sa dobre.Ten problem kieruje do osob ktore mialy podobne doswiadczenia z tym uslugodawcą, albo dobrze znaja sie na rzeczy.

parametry linii:
Downstream Margin: 4 db
Upstream Margin: 16 db
Downstream Line Attenuation: 25 db
Upstream Line Attenuation: 6.5 db
Downstream Transmit Power: 12 db
Upstream Transmit Power: 17 db

PS.Mieszkam z dala od centrali neostrady , wiec nie wiem czy w tym nie moze byc haczyk gdyz posiadam 6mb, a czytajac opinie neostrada nie zawsze radzi sobie z tym .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z neostradą na routerze Linksys WAG200G

Post autor: ja.michal »

Od kiedy tak zrywać zaczęło?
neo_user

Dzisiaj kupilem ten router, wiec od niedawna.Wszystko skofigurowalem wedle instrukcji .`
Wczesniej uzywalem zwyklego Sagema 800 i tez byly ogromne problemy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez neo_user, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to chyba wina linii. Można jeszcze poczekać aż upały miną i wtedy zobaczyć czy coś się poprawi. Jak nie to pismo do TP o zmniejszenie prędkości i aneks do umowy o zmniejszenie opłat z racji nieosiągania parametrów technicznych.
neo_user

No tak ale internet 6mb mam juz od czerwca.Zrywania sieci na starym modemie powtarzaly sie czesto przed tym okresem.Niedawno stwierdzilem ze to wina modemu i zostal wymieniony.Wszystko mowi za tym, ze to problem linii.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Najlepiej zadzwoń do TP i poproś o przysłanie technika. Mi w ogóle się linia nie synchronizowała po przejściu na wyższą opcję, przyjechał technik, podzwonił do tego co siedzi na serwerach, coś przełączyli w tych swoich szafach i chodzi.
My tutaj nic nie poradzimy.
neo_user

Hmm... wczoraj zadzwonilem do tp i kazalem im przyslac technikow. Dzisiaj byli, sprawdzili.
Powiedzieli na wstepie ze kabel adsl jest uszkodzony gdyz w niektorych miejscach ma takie dziwne ''wygrubienia''. Sprawdzili parametry linii i okazalo sie, ze 6Mb jest wartoscia za duzą jak na ta strefe zamieszkalna (mieszkam daleko od centrali) i po prostu nie bedzie stabilizacji. Kazali zraportowac do obslugi i zmniejszyc predkosc. Parametry znacznie sie poprawily po zejsciu do 2Mb. Choc nadal mam problemy ze zrywaniem transmisji to mysle, ze to jest wina przerznietego kabla :). Sam kabel mogl zostac uszkodzony po przez to, ze byl umieszczony na podlodze wiec kazda osoba mogla go nadepnac. Co wiecej kabel byl robiony za pomoca skretki, wlasnorecznie. Jak problem nadal bedzie po kupieniu nowego kabla zwroce sie tu o pomoc :cfaniak:

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-07-23, 22:26 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Na Forum obowiązują zasady pisowni, ortografii, interpunkcji. Polskie litery też chyba nie gryzą?
Ostatnio zmieniony 2010-07-23, 21:23 przez neo_user, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To ja się nie dziwię, że linia szaleję jak to Twój własny, leżący po chałupie kabel. :]
Proponuję normalny, telefoniczny kabel zakupić i bo puścić po rogu ściana/podłoga i framugach. Albo pod listewki, albo sobie go przyklejaj klejem na ciepło (nie widać i schodzi bez problemu jak się odrywa kabel).
neo_user

Po wymianie kabla telefoniczego problemy ze zrywaniem transmisji ustąpily niemal całkowicie.
Są pojedyncze przerwania, ale zdarzaja sie rzadko.Można powiedzieć, że wszystko wróciło do normy, chociaż jak Neostrada będzie coś kombinować to od razu trzeba będzie do nich dzwonić.
Temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ