Ovislink WL-1600GL tomato + TP-LINK TL-WR1043ND
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ovislink WL-1600GL tomato + TP-LINK TL-WR1043ND
Witam!
Jest to mój pierwszy post na tym forum, proszę o wyrozumiałość.
Otóż chodzi o to, że chciałbym podzielić posiadany przeze mnie Internet radiowy. Pokrótce przedstawię jak to jest teraz i jak widzę to w przyszłości:
TERAZ:
Antena umieszczona jest na dachu, a potem kabelek wpięty jest do karty sieciowej RALINK w komputerze stacjonarnym. Do autentykacji mój dostawca używa PPPoE i chyba MAC (tak było przed wprowadzeniem PPPoE. Adres IP mam wewnętrzny (nie publiczny).
PLANY:
Chcę do rozdzielenia wykorzystać 2 routery.
1. WL-1600GL+tomato r11; WISP, odkręcana antenka, PPPoE, NAT?
2. TP-LINK TL-WR1043ND r11; podłączany do 1. routera kablem
Z tego co się orientowałem, 1. Router musi obsługiwać WISP, abym mógł podłączyć antenkę i wszystko działało jak należy. Oryginalnie nie obsługuje on WISP, ale mam nadzieje, że na Tomato jest.
W pierwszym routerze zmienię MAC na ten co ma karta bezprzewodowa (RALINK) w komputerze stacjonarnym, albo podam nowy adres MAC.
Czytałem coś o tym, że żeby mieć internet na kilku komputerach trzeba mieć włączony NAT w routerze. Interesuje mnie coś takiego, żeby usługodawca widział tylko jeden komputer.
Nie za bardzo mogę podłączać więcej teoretycznie (bo sami jak montowali, to mówili, że sobie można router kupić), ale wolę się zabezpieczyć na wszelki wypadek.
Jak już wspomniałem nie mam publicznego adresu IP.
Czy Tomato obsługuje WISPa, PPPoE, NAT, zmieniarkę MAC.
Na tego Ovisa chcę wgrać Tomato (oryginał nie obsługuje WISP). Czasami jest nawet tak, że PPPoE obsługują (routery) tylko dla ethernet. Nie wiem jak jest z Tomato.
Co do instalacji Tomato, to jak się w ogóle je instaluje na tym urządzeniu. Czytałem, że trzeba coś zmieniać po instalacji, żeby działało (modyfikacja konieczna dla tego routera), ktoś inny mówił, że nie (zwykła instalacja). Jeszcze nie zdecydowałem, ale raczej wybiorę wersje PL. To też będę robił 1. raz, niestety ;/
Czy będę musiał coś zmieniać po instalacji Tomato na tym urządzeniu? Słyszałem różne opinie-że trzeba, że nie (bo będzie WISP) i już sam nie wiem.
Jak skonfigurować te 2 routerki?
Ewentualnie możecie dać własne propozycje ws. sprzętów, bo jeszcze ich nie mam.
Na razie byłoby tyle.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
Jest to mój pierwszy post na tym forum, proszę o wyrozumiałość.
Otóż chodzi o to, że chciałbym podzielić posiadany przeze mnie Internet radiowy. Pokrótce przedstawię jak to jest teraz i jak widzę to w przyszłości:
TERAZ:
Antena umieszczona jest na dachu, a potem kabelek wpięty jest do karty sieciowej RALINK w komputerze stacjonarnym. Do autentykacji mój dostawca używa PPPoE i chyba MAC (tak było przed wprowadzeniem PPPoE. Adres IP mam wewnętrzny (nie publiczny).
PLANY:
Chcę do rozdzielenia wykorzystać 2 routery.
1. WL-1600GL+tomato r11; WISP, odkręcana antenka, PPPoE, NAT?
2. TP-LINK TL-WR1043ND r11; podłączany do 1. routera kablem
Z tego co się orientowałem, 1. Router musi obsługiwać WISP, abym mógł podłączyć antenkę i wszystko działało jak należy. Oryginalnie nie obsługuje on WISP, ale mam nadzieje, że na Tomato jest.
W pierwszym routerze zmienię MAC na ten co ma karta bezprzewodowa (RALINK) w komputerze stacjonarnym, albo podam nowy adres MAC.
Czytałem coś o tym, że żeby mieć internet na kilku komputerach trzeba mieć włączony NAT w routerze. Interesuje mnie coś takiego, żeby usługodawca widział tylko jeden komputer.
Nie za bardzo mogę podłączać więcej teoretycznie (bo sami jak montowali, to mówili, że sobie można router kupić), ale wolę się zabezpieczyć na wszelki wypadek.
Jak już wspomniałem nie mam publicznego adresu IP.
Czy Tomato obsługuje WISPa, PPPoE, NAT, zmieniarkę MAC.
Na tego Ovisa chcę wgrać Tomato (oryginał nie obsługuje WISP). Czasami jest nawet tak, że PPPoE obsługują (routery) tylko dla ethernet. Nie wiem jak jest z Tomato.
Co do instalacji Tomato, to jak się w ogóle je instaluje na tym urządzeniu. Czytałem, że trzeba coś zmieniać po instalacji, żeby działało (modyfikacja konieczna dla tego routera), ktoś inny mówił, że nie (zwykła instalacja). Jeszcze nie zdecydowałem, ale raczej wybiorę wersje PL. To też będę robił 1. raz, niestety ;/
Czy będę musiał coś zmieniać po instalacji Tomato na tym urządzeniu? Słyszałem różne opinie-że trzeba, że nie (bo będzie WISP) i już sam nie wiem.
Jak skonfigurować te 2 routerki?
Ewentualnie możecie dać własne propozycje ws. sprzętów, bo jeszcze ich nie mam.
Na razie byłoby tyle.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Ovislink WL-1600GL tomato + TP-LINK TL-WR1043ND
Obsługuje.boru pisze:Czy Tomato obsługuje WISPa, PPPoE, NAT, zmieniarkę MAC.
Było już kilka tematów o tym, wystarczy użyć wyszukiwarki. Na stronie producenta routera znajdziesz też instrukcję instalacji alternatywnego softu, jednak jest ona po angielsku.boru pisze:Co do instalacji Tomato, to jak się w ogóle je instaluje na tym urządzeniu.
Zależy jakiej wersji używasz. Ta wersja http://tomato.groov.pl/RAF/tomato-RAF-N ... L.8645.trx jest zmodyfikowana tak aby w pełni obsługiwać wszystkie funkcje WL-1600GL i nic nie trzeba modyfikować. W oryginalnym Tomato należy zmodyfikować ustawienia portu WAN. Odradzam jednak używanie oryginalnego Tomato na tym routerze bo powoduje ono różne problemy (część funkcji po prostu nie działa).boru pisze:Czytałem, że trzeba coś zmieniać po instalacji, żeby działało (modyfikacja konieczna dla tego routera), ktoś inny mówił, że nie (zwykła instalacja).
-
Aktualna wersja Tomato to 1.28, a to jest 1.25. Na stronie której podajes jest kilka wersji na to urządzenie (ND, SPEED MOD). Która wybrać?
Jak mam skonfigurować te routery? Słyszałem, że są 2 sposoby.
Jak mam skonfigurować te routery? Słyszałem, że są 2 sposoby.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Niestety nie ma jeszcze stabilnej modyfikacji Tomato 1.28 dla WL-1600GL.boru pisze:Aktualna wersja Tomato to 1.28, a to jest 1.25
Dokładnie tą którą podałem, czyli RAF. Pozostałe są zoptymalizowane dla innych routerów, np Linksysa WRT54GL i nie działają prawidłowo na WL-1600GL. Ponadto wersja RAF zawiera ogranicznik przepustowości.boru pisze:Na stronie której podajes jest kilka wersji na to urządzenie (ND, SPEED MOD). Która wybrać?
-
Nie chcę się kłócić, ale w pliku README http://tomato.groov.pl/README
dokładnie pisze, że prawie wszystkie firmware są dla tego routera. Jak to działa, to nie wiem. Gdzieś na jakimś forum czytałem, że wgrywać ND, na innym, że oryginalne + konieczna modyfikacja, na innym nawet, że bez modyfikacji, na jakimś że zmodyfikowane przez Vicek albo Mariusz, więc nie wiem.
Co się zmieniło z wersji 1.25 w stosunku do 1.27 (takie najnowsze było podobno dla tego modelu wg. README)?
Proszę mnie zrozumieć, nie chcę wytykać nikomu błędów, a tym bardziej się kłócić, ale opinie różne słyszałem i jeszcze ten README.
Widzę, że Pan jest użytkownikiem tego Ovisa. Instalował Pan inne firmware dla tego routera z tej strony i jak to w ogóle jest?
Orientuje się ktoś może jak te routery postawiać?
Jeszcze mam takie pytanie: Miał ktoś doświadczenie z tp-linkami i co możecie o nich powiedzieć? - najlepiej o modelu z pierwszego postu.
[ Dodano: 2010-07-22, 22:02 ]
Przeglądając to forum natknąłem się na Twój post z kwietnia tego roku, że tylko ta wersja RAF w pełni obsługuje ten model. Nic się nie zmieniło?
dokładnie pisze, że prawie wszystkie firmware są dla tego routera. Jak to działa, to nie wiem. Gdzieś na jakimś forum czytałem, że wgrywać ND, na innym, że oryginalne + konieczna modyfikacja, na innym nawet, że bez modyfikacji, na jakimś że zmodyfikowane przez Vicek albo Mariusz, więc nie wiem.
Co się zmieniło z wersji 1.25 w stosunku do 1.27 (takie najnowsze było podobno dla tego modelu wg. README)?
Proszę mnie zrozumieć, nie chcę wytykać nikomu błędów, a tym bardziej się kłócić, ale opinie różne słyszałem i jeszcze ten README.
Widzę, że Pan jest użytkownikiem tego Ovisa. Instalował Pan inne firmware dla tego routera z tej strony i jak to w ogóle jest?
Orientuje się ktoś może jak te routery postawiać?
Jeszcze mam takie pytanie: Miał ktoś doświadczenie z tp-linkami i co możecie o nich powiedzieć? - najlepiej o modelu z pierwszego postu.
[ Dodano: 2010-07-22, 22:02 ]
Przeglądając to forum natknąłem się na Twój post z kwietnia tego roku, że tylko ta wersja RAF w pełni obsługuje ten model. Nic się nie zmieniło?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Rzeczywiście. Mój błąd, bo dawno nie zaglądałem na tą stronę a wcześniej jedyną wersją Tomato dla WL-1600GL dostępnym na tej stronie było RAF 1.25boru pisze:Nie chcę się kłócić, ale w pliku README http://tomato.groov.pl/README
dokładnie pisze, że prawie wszystkie firmware są dla tego routera.
Z tej strony zainstalowałem tylko wspomniane RAF 1.25. W nim do działania nie są wymagane żadne dodatkowe modyfikacje. Poza tym testowałem też kilka oryginalnych wersji Tomato (od 1.21 do 1.27) ale router nie działa z żadną z nich prawidłowo - zawiesza się przy próbie restartu z poziomu panelu administracyjnego, nie działają niektóre diody, przycisk WPS oraz reset. Ponadto oryginalne Tomato nie posiada ogranicznika przepustowości.boru pisze:Widzę, że Pan jest użytkownikiem tego Ovisa. Instalował Pan inne firmware dla tego routera z tej strony i jak to w ogóle jest?
Najwyraźniej się zmieniło, co wynika z pliku Readme.boru pisze:Przeglądając to forum natknąłem się na Twój post z kwietnia tego roku, że tylko ta wersja RAF w pełni obsługuje ten model. Nic się nie zmieniło?
-
Który z tych firmware by mi Pan w takim razie polecał?
Co z konfiguracja obu routerów?
Co może Pan powiedzieć o tp-linkach i/lub tym modelu?
Co z konfiguracja obu routerów?
Co może Pan powiedzieć o tp-linkach i/lub tym modelu?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tomato RAF 1.25 - nie jest najnowsze, ale w zupełności wystarczy, poza tym ma ogranicznik przepustowości.boru pisze:Który z tych firmware by mi Pan w takim razie polecał?
Nie powinno być z tym problemów - jeden router musi pracować w trybie APClient i musi mieć skonfigurowane PPPoE oraz sklonowany MAC, a drugi podłączony do niego skrętką będzie w trybie rozdzielał Internet.boru pisze:Co z konfiguracja obu routerów?
Jeśli nie zależy Ci szczególnie na WiFi w standardzie N, myślę że lepszym rozwiązaniem będą dwa Ovisy WL-1600GL. Jeśli jednak N jest ważne, to jest to raczej dobry wybór, szczególnie że ten router posiada "oficjalne" N a nie tzw. draft-N które działa jak chce i zazwyczaj tylko ze sprzętem tego samego producenta. Należy pamiętać jednak aby karty sieciowe w komputerach również obsługiwały zatwierdzone N.boru pisze:Co może Pan powiedzieć o tp-linkach i/lub tym modelu?
-
Chodzi mi o nowe (ew. luki + nowe funkcje) Tomato. Głównie priorytetem jest szybkość i stabilność co jest podobno dewiza Tomato.
Czyli te REF?
Do tego Ovisa podłączam antenę z dachu, tak? Trzeba chyba jeszcze skonfigurować WISP? Później podłączam do tego tp-linka.
Słyszałem o podbijaniu TTL. W jakim celu się to stosuje? Czy jest to sposób na maskowanie routerów? Po lekturze kilku tematówi Wikipedií odnoszę wrażenie, że jest to jakby blokada operatora przed rozdzielaniem internetu. Jak TTL jest różwne 0, to występuje błąd.
Dobrze byłoby jakoś dokładniej, ale to chyba jak będę miał routerki i przewody.
Wybrałem router z N mając nadzieję na lepszy zasięg (m.in. MIMO) + szybkość i być może większa stabilność transmisji. Trochę obszaru mam do objęcia (działka 500m kw., dom 300 m kw. - piwnica i - strych i tak nie wliczony chyba). Tego tp-linka ustawię gdzieś po środku, a anteny będą skierowane na ogród (nie wiem czy mogę je wyginać w różne strony). Trochę może maskować zasięg toaleta a dokładnie rury z wodą i też nie wiem czy będzie dobrze ściągać w ogrodzie jeżeli router będzie stał na szafie na 1 piętrze...
Wszystko powinno się okazać po kupnie. Dużo możliwości ustawienia nie mam. Ogranicza mnie kabel z anteny na dachu (choć trochę jeszcze zapasu ma chyba).
Co do wgrania Tomato znalazłem dokładnie w tym temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18436.
Nie za stary, może być?
[ Dodano: 2010-07-23, 01:28 ]
Jest jeszcze jakiś drugi sposób konfiguracji...

Do tego Ovisa podłączam antenę z dachu, tak? Trzeba chyba jeszcze skonfigurować WISP? Później podłączam do tego tp-linka.
Słyszałem o podbijaniu TTL. W jakim celu się to stosuje? Czy jest to sposób na maskowanie routerów? Po lekturze kilku tematówi Wikipedií odnoszę wrażenie, że jest to jakby blokada operatora przed rozdzielaniem internetu. Jak TTL jest różwne 0, to występuje błąd.
Dobrze byłoby jakoś dokładniej, ale to chyba jak będę miał routerki i przewody.
Wybrałem router z N mając nadzieję na lepszy zasięg (m.in. MIMO) + szybkość i być może większa stabilność transmisji. Trochę obszaru mam do objęcia (działka 500m kw., dom 300 m kw. - piwnica i - strych i tak nie wliczony chyba). Tego tp-linka ustawię gdzieś po środku, a anteny będą skierowane na ogród (nie wiem czy mogę je wyginać w różne strony). Trochę może maskować zasięg toaleta a dokładnie rury z wodą i też nie wiem czy będzie dobrze ściągać w ogrodzie jeżeli router będzie stał na szafie na 1 piętrze...
Wszystko powinno się okazać po kupnie. Dużo możliwości ustawienia nie mam. Ogranicza mnie kabel z anteny na dachu (choć trochę jeszcze zapasu ma chyba).
Co do wgrania Tomato znalazłem dokładnie w tym temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18436.
Nie za stary, może być?
[ Dodano: 2010-07-23, 01:28 ]
Jest jeszcze jakiś drugi sposób konfiguracji...