Przerywanie połączenia z internetem TP-LINK WR543G
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Przerywanie połączenia z internetem TP-LINK WR543G
Witam.
Opisywałem już mój problem na innym forum ale chyba nie byli w stanie mi pomóc.
Posiadam router TP-LINK TL-WR543G. Internet tzw. "radiówka"(na strychu mam AP Airlive). Komputer stacjonarny jest podłączony do routera za pomocą kabla, natomiast laptop jest połączony z routerem bezprzewodowo. Gdy laptop jest włączony i połączony z routerem co jakiś czas zrywa mi połączenie na laptopie i na komputerze stacjonarnym, zauważyłem też że wtedy restartuje się router. Ale gdy wyłączę laptopa to na komputerze nic mi przerywa. Przerywanie występuję tylko wtedy gdy połączony jest lapotop. Natomiast gdy połączę komputer i laptopa kablem to nic nie przerywa. Przerywa tylko na parę sekund, czasami nie wytrzyma bez przerywania 2 minut czasami nawet 1,5h potrafi wytrzymać, najczęściej przerywa gdy coś jest pobierane, albo gdy uruchomiona jest jakaś gra internetowa, po prostu przerywa wtedy gdy obciążany jest internet. Ustawiłem stałe IP dla komputera i dla laptopa dalej to samo się dzieje. Oddałem też do sprawdzenia router tak jak mi zalecili na poprzednim forum, gość sprawdził nie wykrył żadnych problemów.
Opisywałem już mój problem na innym forum ale chyba nie byli w stanie mi pomóc.
Posiadam router TP-LINK TL-WR543G. Internet tzw. "radiówka"(na strychu mam AP Airlive). Komputer stacjonarny jest podłączony do routera za pomocą kabla, natomiast laptop jest połączony z routerem bezprzewodowo. Gdy laptop jest włączony i połączony z routerem co jakiś czas zrywa mi połączenie na laptopie i na komputerze stacjonarnym, zauważyłem też że wtedy restartuje się router. Ale gdy wyłączę laptopa to na komputerze nic mi przerywa. Przerywanie występuję tylko wtedy gdy połączony jest lapotop. Natomiast gdy połączę komputer i laptopa kablem to nic nie przerywa. Przerywa tylko na parę sekund, czasami nie wytrzyma bez przerywania 2 minut czasami nawet 1,5h potrafi wytrzymać, najczęściej przerywa gdy coś jest pobierane, albo gdy uruchomiona jest jakaś gra internetowa, po prostu przerywa wtedy gdy obciążany jest internet. Ustawiłem stałe IP dla komputera i dla laptopa dalej to samo się dzieje. Oddałem też do sprawdzenia router tak jak mi zalecili na poprzednim forum, gość sprawdził nie wykrył żadnych problemów.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Przerywanie połączenia z internetem TP-LINK WR543G
Dziwna usterka. Mi coś się wydaje, że router jest uszkodzony, tylko wykrycie takiej usterki nie jest proste.
Rozumiem, że reset do ostawień fabrycznych był robiony profilaktycznie?
Druga sprawa, czy to się nie zaczęło dziać jak przyszły te upały?
Może zwyczajnie router się przegrzewa? Szyfrowanie np. WPA pochlania trochę mocy procesora routera.
Rozumiem, że reset do ostawień fabrycznych był robiony profilaktycznie?
Druga sprawa, czy to się nie zaczęło dziać jak przyszły te upały?
Może zwyczajnie router się przegrzewa? Szyfrowanie np. WPA pochlania trochę mocy procesora routera.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
Problem zaczął się pojawiać zaraz po podłączeniu routera wtedy nawet hasła nie miałem ustawionego. Nawet mi Opery nie pobrało, bo przerwało mi połączenie. Kumpel był ze swoim laptopem bo myślałem że może to wina laptopa dalej to samo. Resetowałem router 2 razy. Upały raczej nie, tutaj tylko z rana mam gorąco później słonko nie dochodzi, poza tym router kupiłem na początku lipca to wtedy takich upałów jeszcze nie było. Dzwoniłem również do dostawcy mojego internetu radiowego ale coś nie odbierają tam. Tak wspominałem w poprzednim poście router dałem do sprawdzenia i gość mi mówił że działał tam u niego ciągle 2dni na kablu i na wifi lecz nie dostrzegł żadnych problemów.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jeżeli zatem tak zachowuje się od nowości to podejrzane. Jeżeli problemy były także z innym komputerem i po resecie routera, to kiepska sprawa.
Jeszcze jedno, co mi przychodzi do głowy, to wpływ obcej sieci na działanie Twojej.
Zatem zmień kanał na inny i sprawdź co się wtedy będzie działo. Obstawiam, że masz domyślnie kanał 6 i ktoś inny zapewne też. Spróbuj ustawić np. 1 kanał (jeżeli jest wolny). Więcej o tym poczytaj tu: Pogorszył mi się sygnał WiFi. Zrywa mi połączenie WiFi. Pogorszył mi się transfer przez sieć 'radiową'. Co mam robić?
Sprawdź też, czy nie masz systemu alarmowego i czujników ruchu, które zakłócają pracę WiFi. Więcej o tym w linku powyżej.
Pomysłów innych już nie mam poza uszkodzeniem routera. I niestety skłaniam się ku temu, bo jak pisałeś router się resetuje a obecność innej sieci czy nawet czujek alarmowych może wpłynąć na pracę WiFi ale nie powinna powodować restartu routera, co opisałeś tu:
[ Dodano: 2010-07-22, 15:24 ]
Jeszcze jedno pytanie. Czy na routerze jest wgrany najnowszy firmware?
Jeszcze jedno, co mi przychodzi do głowy, to wpływ obcej sieci na działanie Twojej.
Zatem zmień kanał na inny i sprawdź co się wtedy będzie działo. Obstawiam, że masz domyślnie kanał 6 i ktoś inny zapewne też. Spróbuj ustawić np. 1 kanał (jeżeli jest wolny). Więcej o tym poczytaj tu: Pogorszył mi się sygnał WiFi. Zrywa mi połączenie WiFi. Pogorszył mi się transfer przez sieć 'radiową'. Co mam robić?
Sprawdź też, czy nie masz systemu alarmowego i czujników ruchu, które zakłócają pracę WiFi. Więcej o tym w linku powyżej.
Pomysłów innych już nie mam poza uszkodzeniem routera. I niestety skłaniam się ku temu, bo jak pisałeś router się resetuje a obecność innej sieci czy nawet czujek alarmowych może wpłynąć na pracę WiFi ale nie powinna powodować restartu routera, co opisałeś tu:
kojos pisze:Gdy laptop jest włączony i połączony z routerem co jakiś czas zrywa mi połączenie na laptopie i na komputerze stacjonarnym, zauważyłem też że wtedy restartuje się router.
[ Dodano: 2010-07-22, 15:24 ]
-
- Użytkownik forum
Może masz stary soft. Zaktualizuj softa. Ja mam dokładnie taki
Firmware Version:
3.7.1 Build 080904 Rel.62330n
Hardware Version:
WR543G v2 08140201
i u mnie działa juz kilka lat i ani raz sie nie zawiesił ani żadnych przerywań nie było, jestem z niego bardzo zadowolony dobry stosunek ceny do jakości.
Gdzieś czytałem, że były problemy na starym sprzecie v1.1 na v2 smiga super
Zobacz jaką wersje masz sprzetu v1 czy v2 .Informacja ta znajduje się na spodzie urządzenia
Uaktualnienia do wersji 1.1 i 2 nie są ze sobą kompatybilne!
Firmware :
http://www.tp-link.com/support/download ... =TL-WR543G
Zobacz
Firmware Version:
3.7.1 Build 080904 Rel.62330n
Hardware Version:
WR543G v2 08140201
i u mnie działa juz kilka lat i ani raz sie nie zawiesił ani żadnych przerywań nie było, jestem z niego bardzo zadowolony dobry stosunek ceny do jakości.
Gdzieś czytałem, że były problemy na starym sprzecie v1.1 na v2 smiga super
Zobacz jaką wersje masz sprzetu v1 czy v2 .Informacja ta znajduje się na spodzie urządzenia
Uaktualnienia do wersji 1.1 i 2 nie są ze sobą kompatybilne!
Firmware :
http://www.tp-link.com/support/download ... =TL-WR543G
Zobacz
-
- Stały użytkownik forum
BliSki pisze: Pomysłów innych już nie mam poza uszkodzeniem routera. I niestety skłaniam się ku temu, bo jak pisałeś router się resetuje a obecność innej sieci czy nawet czujek alarmowych może wpłynąć na pracę WiFi ale nie powinna powodować restartu routera, co opisałeś tu:kojos pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
No tak z tego co zauważyłem to w tym momencie co następuje przerwanie zapalają sie wszystkie diody po czym gasną i znów powracają do stanu przed przerwaniem.
Firmware Version: 3.7.1 Build 080904 Rel.62330nBliSki pisze: [ Dodano: 2010-07-22, 15:24 ]
Hardware Version: WR543G v2 081520C2
Nowszego raczej nie ma.
Ok. Sprawdziłem te kanały czasami łapie mi zasięg z przekaźnika z którego odbieram sygnał ale tam używany jest 8 kanał, ale dla pewności zmieniłem z 6 na 1 i niestety dalej to samo. Systemów alarmowych ani czujników ruchu nie ma.
TUTAJ jeszcze screen z ustawień może coś źle jest.
@danielr212121
U Ciebie śmiga, u gościa z komputerowego też śmiga a u mnie nie śmiga. Jeszcze jutro po raz kolejny spróbuje się skontaktować z moim dostawcą internetu, może wiedzą coś na ten temat. Na kablu elegancko działa, nic mi nie przerywa. Jakby to jeszcze przerywało tak systematycznie co 1-2h to jakoś dałbym radę wytrzymać.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-23, 15:58 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-23, 14:58 przez kojos, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zmień prędkość z 54Mbps G na 11Mbps G. Może twoja karta WIFI ma jakieś ograniczenia dla tej prędkości. Z tego co pamiętam na AirLive gdy ustawiłem 54 to nie chciał się w ogóle połączyć. Gdy ustawiłem na 11 to śmigało jak trzeba. U mnie jest tak:kojos pisze:TUTAJ jeszcze screen z ustawień może coś źle jest.
http://img695.imageshack.us/img695/2315 ... 230353.jpg
-
- Stały użytkownik forum
No kurde już miałem napisanego posta że 10 minut nie przerwało nic a ściągam tu i tam ten sam plik a tu nagle przerwało. O, już nawet drugi raz. Jeszcze jutro to sprawdzę.Jaco pisze:Zmień prędkość z 54Mbps G na 11Mbps G. Może twoja karta WIFI ma jakieś ograniczenia dla tej prędkości. Z tego co pamiętam na AirLive gdy ustawiłem 54 to nie chciał się w ogóle połączyć. Gdy ustawiłem na 11 to śmigało jak trzeba. U mnie jest tak:kojos pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
http://img695.imageshack.us/img695/2315 ... 230353.jpg
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-23, 15:59 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-23, 14:59 przez kojos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Panowie od mojego dostawy chyba rozwiązali problem. Mam jeszcze takie pytanie da jakoś podzielić internet tak żeby na laptopie była prędkość np. 300kbit/s a na stacjonarnym np.500kbit/s?
Edit: Przepraszam za posta pod postem.
Edit: Przepraszam za posta pod postem.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ovislink WL-1600GL + Tomato załatwiło by sprawę.kojos pisze:Mam jeszcze takie pytanie da jakoś podzielić internet tak żeby na laptopie była prędkość np. 300kbit/s a na stacjonarnym np.500kbit/s?
-
- Stały użytkownik forum
A na tym TP-Linku nie da rady tak zrobić? A ustawienia portu QoS od czego są?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie.kojos pisze:A na tym TP-Linku nie da rady tak zrobić?
QoS nie przydziela pasma na sztywno, ma zapewnić działanie kilku komputerów równocześnie z dobrym poziomem obsługi dla różnych usług (programów).kojos pisze:A ustawienia portu QoS od czego są?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Możecie mi jeszcze powiedzieć jak mam przydzielić IP do kompa i do laptopa, bo wyskakuje mi teraz co pewien czas konflikt adresów IP? Ostatnio mi to kumpel robił ale nie pamiętam jak.
- wojteks
- *** Administrator ***
Prawym na połączenie sieciowe, właściwości, IPv4, właściwości, IP/maska/brama wpisujesz i już.kojos pisze:Możecie mi jeszcze powiedzieć jak mam przydzielić IP do kompa i do laptopa
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Obojętnie jakie IP/maska/brama? Czy musze to w routerze ustawić?
- wojteks
- *** Administrator ***
W zależności od tego co w routerze jest ustawione w polu DHCP, najlepiej spoza tego zakresu.kojos pisze:Obojętnie jakie IP/maska/brama?
Jeżeli w routerze jest DHCP 192.168.1.100-192.168.1.150 to ustaw IP w komputerach kolejne 192.168.1.10, 11 ... itd., maska 255.255.255.0, brama to IP routera po stronie LAN.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Pożyczyłem od kumpla router (linksys wrt120n) podłączyłem, skonfigurowałem i może w ciągu całego dnia 2 razy mnie rozłączyło. Więc pomyślałem że to wina tego TP-LINKa a nie mojego internetu. Ale żeby to dokładniej sprawdzić podłączyłem TP-LINKa do Linksysa, połączyłem się z wifi z TP-LINKa na laptopie nawet podłączyłem do drugiego kompa kablem z TP-LINKa i chodziło ponad dobre 10h bez żadnego zrywania. To żeby jeszcze to sprawdzić podłączam teraz samego TP-LINKa wpisuje dane (static IP), wszystko działa, łącze się przez wifi może pochodziło coś z 1 minutę i przerwało. Już nie wiem co tutaj jest źle. Jakieś pomysły?
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,
Ja mam problem z tym tp-linkiem taki że wszystko śmiga do momentu jak skończę działać na necie. Jak przestaję działać na necie i sieci po jakiś 10 min znika internet i muszę go restartować aby mieć znów neta.
Układ w jakim on działa to:
neostrada do Cerberus P 6341.
w tym cerberusie jedna z anten jest jako kierunkowa na mój domek a dwie rozsyłają neo w domku nr1.
w moim domku tytułowy WR543G odbiera internet anteną zew.
do niego podpięty jest TP-LINK WR340G po skrętce i on rozsyła sieć i net po moim domku do 3 laptopów.
Miał ktoś z was taki problem?? i jak sobie z tym poradzić??
wielkie dzięki za podpowiedzi.
PS: mam najnowszy soft w tym sprzęcie.
Ja mam problem z tym tp-linkiem taki że wszystko śmiga do momentu jak skończę działać na necie. Jak przestaję działać na necie i sieci po jakiś 10 min znika internet i muszę go restartować aby mieć znów neta.
Układ w jakim on działa to:
neostrada do Cerberus P 6341.
w tym cerberusie jedna z anten jest jako kierunkowa na mój domek a dwie rozsyłają neo w domku nr1.
w moim domku tytułowy WR543G odbiera internet anteną zew.
do niego podpięty jest TP-LINK WR340G po skrętce i on rozsyła sieć i net po moim domku do 3 laptopów.
Miał ktoś z was taki problem?? i jak sobie z tym poradzić??
wielkie dzięki za podpowiedzi.
PS: mam najnowszy soft w tym sprzęcie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ustawić w Cerberusie "Zawsze połączony" czy jakoś tak "Stay connected" itp.niunia i oli pisze:jak sobie z tym poradzić?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Wojtek ale cerberus ma cały czas neta i wpinając się lapkiem do niego np na zewnątrz mam od razu neta:))wojteks pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ustawić w Cerberusie "Zawsze połączony" czy jakoś tak "Stay connected" itp.
Problem jest tylko w drugim domku na tp-linku:((
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-09-19, 18:06 ]
Ostatnio zmieniony 2010-09-19, 17:07 przez niunia i oli, łącznie zmieniany 2 razy.