Nokia 6230i + Bluetooth = Internet

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Adis

Nokia 6230i + Bluetooth = Internet

Post autor: Adis »

Witam ! Za parę dni dostane Nokie 6230i (EDGE class 10 :D )

Kupiłem z Allegro sobie bluetooth, zainstlowałem sterownik do neigo dodany.
Tutaj są screeny tego sterownika
http://img405.imageshack.us/img405/5792/1oy7.jpg
http://img96.imageshack.us/img96/8119/2lq2.jpg

I teraz pytanie co do konfiguracji...Wystarczy że połącze telefon z bluetooth przy kompie a dalsza konfiguracja to tylko w sterownikach Windowsa ? (ustawienie modemu itp. )
Tak ??
Czy będzie trzeba jeszcze coś robić ??
P.S. Na EDGE klasy 10 jakie prędkości się ma ? ? Strony szybko się otwierają ??

Proszę o odpowiedź !!
sapnews
Stały użytkownik forum

Re: Nokia 6230i + Bluetooth = Internet

Post autor: sapnews »

Na pierwszym screenie masz Połączenia dial-up ->

Tam będziesz miał utworzone lub będziesz musiał utworzyć nowe połączenie dial-up.

Jak zrobić dial-up masz w przeklejonym wyżej wątku o konfiguracji.

Ewentualnie napisz jaki program masz do BT. Jeżeli otrzymałeś BlueSoleil to po wykryciu telefonu podświetli Ci się m.in. druga ikona - telefon. Po naciśnięciu pojawi się połączenie dial-up. Klikasz tylko na: Wybierz numer i gotowe.

Pozdr.
Adis

Mój program windcom5.0.1.801 ! A połączenie dial-up to chyba przez CSD a ja chcę przez EDGE !!

screen: http://img403.imageshack.us/img403/8348/dwwo6.jpg

P.s.1. jakie prędkości osiągacie na Nokii 6230i ??
P.s.2. W SimDacie otworzenie ok. 50razy strona www.wp.pl ile może kosztować ?? Lub np. allegro.pl
sapnews
Stały użytkownik forum

Adis pisze:Mój program windcom5.0.1.801 ! A połączenie dial-up to chyba przez CSD a ja chcę przez EDGE !!
Włączasz gprs w komórce i łączysz się przez zwykłe połączenie dial-up. Gdy jesteś w zasięgu EDGE to z niego korzystasz przy tym połączeniu.

Ewentualnie użyj opcji: "Szukaj" - znajdziesz podobne o tej tematyce oraz opisujące jak korzystać z programu Windcom.

Ad. ps2: Wszystko zależy od tego ile danych pobierzesz z serwisów (grafika, zdjęcia itp.) każde 100kB to 3 grosze.
Adis

A Wy znacie ten program co ja mam ??
Słuchajcie a nie lepiej połączyć telefon z bluetooth a reszte ustawić w Windowsie ??

p.s.1. że 100kb jest za 3 grosze to wiem ale jak to jest w praktyce ?? np. godzina gg ile może kosztować ?? oglądanie Allegro.. (odswieżanie stron 10 razy) ??
sapnews
Stały użytkownik forum

Wszelkie programy o których mowa w tym temacie tworzą połączenie dial-up właśnie w Windzie - proponuję zrobić dobry użytek z opcji "Szukaj" - a na pewno znajdziesz opisy jak skonfigurować u siebie połączenie dial-up przy programie jakiego używasz.

A co do praktycznego zużycia transferu w SimData to wszystko wyjdzie w praktyce - u każdego jest inaczej. Ja np. jednego dnia potrafię zużyć 5zł na samym allegro.pl a innego dnia całodzienny mój limit to 6zł. W praktyce wyjdzie Ci, czy oszczędzasz na grafice jaką pobierasz wraz z aukcjami - czy wręcz przeciwnie.

Co go GG to jest to znikomy transfer - możesz godzinami gadać i transfer jaki zużyjesz będzie mały (w porównaniu ze stronami www)

Pozdr.
ODPOWIEDZ