mam pewną kwestie do rozwiania, mianowicie chciałbym jakimś sposobem połączyć modem liveboox z dekoderem tp
oto rysunek jak to działa :
mnie konkretnie chodzi o zastąpienie kabla ethernet.
I tak sobie pomyślałem czy jest to możliwe by dokupic 2 antenki ethernet i aby to jakoś dzięki temu zadziałało.
Czekam na propozycje czy da się to jakoś obejść.
Micchaleq pisze:2x AP - możesz wyjaśnić co to jest ?
AP to Acces Point czyli "punkt dostępowy". Musisz mieć 1 sztukę aby połączyć LiveBoxa z dekoderem, AP musi pracować w trybie "Client". Przykładowe urządzenie to Tp-Link WA501G albo Ovislink WL5460v2.
Tak się na forum utarło, a WA-500G różni się tylko externed rage które jest kompletnie nieprzydatne, bo to jest tylko zwiększenie czułości przy zmniejszeniu prędkości poniżej 1Mb/s, a jest w tej chwili tańszy i bardziej dostępny od 501.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal pisze:Tylko w sumie ciekawe jak z adresami.
Apekom trzeba nadać adresy z takiej podsieci co by jej żaden szalony programista nie wymyślił. A jak przypadkiem nie będzie działać to trzeba zmienić na inne.
Nie o to mi chodziło. Chodzi mi o sytuację, że na danym porcie musi być takie a nie inne IP przy dekoderze bo nie będzie działać.
Ale jak napisałem, sprzęt TP to nie moja dziedzina i nie wiem jak to się je.
ja.michal pisze:Chodzi mi o sytuację, że na danym porcie musi być takie a nie inne IP przy dekoderze bo nie będzie działać.
Livebox czy router nie zauważy apeków które będą w innej podsieci, w trybie bridge apki są całkowicie przeźroczyste, pakiety niezmienione przelecą przez nie pomiędzy urządzeniami.