Co wybrać Era/Plus/Orange (Play odpada)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rkarolek
Początkujący użytkownik forum

Co wybrać Era/Plus/Orange (Play odpada)

Post autor: rkarolek »

Witam
W obliczu nękających mnie problemów z DSLem zastanawiam się coraz bardziej nad całkowitym przejściem na internet z GSM.
W mojej okolicy (Marki pod Wa-wą) mam w promieniu 1,5km nadajniki UMTS każdego z operatorów, więc teoretycznie wybór jest duży.
Nie zależy mi na jakiejś demonicznej prędkości (nie ściągam muzyki i filmów masowo z sieci), natomiast zależy mi na niskim pingu (lubię pograć w gry MMORPG online).
Czy ktoś biorąc poprawkę na moje wymagania, mógłby mi coś polecić/zasugerować?

Pozdrawiam
sebo600
Stały użytkownik forum

Re: Co wybrać Era/Plus/Orange (Play odpada)

Post autor: sebo600 »

Witaj ja używam blueconnect 1gb limitu i łączę się przez EDGE. Też lubię grać w MMORPG gram w CABAL Online, Rappelz itp. i moim zdaniem blueconnect spisuje się bardzo dobrze w tych gierkach tylko są lagi po przekroczeniu limitu ale to na każdym necie GSM. Jeśli u mnie się tak dobrze spisuje na EDGE to u Ciebie jeśli będziesz miał dobry zasięg i nadajnik UMTS nie będzie obciążony to będzie bardzo dobrze. Ja od siebie mam ok.1,5km nadajnik EDGE 900Mhz i nie narzekam najgorzej jest jak się przekroczy limit więc jeśli lubisz grać w gierki online weź zestaw z większym limitem bo ja mam 1GB i po przekroczeniu limitu to jest masakra :cfaniak:
Ostatnio zmieniony 2010-07-15, 11:14 przez sebo600, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

rkarolek pisze:W obliczu nękających mnie problemów z DSLem
Cóż to za problemy?
rkarolek pisze:zależy mi na niskim pingu
Tzn jaki to niski?
rkarolek

Jo_gurt pisze:
rkarolek pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Cóż to za problemy?
Nękające mnie przerwy w działaniu neta, spowodowane przepychaniem się netii z tpsa kto ma co naprawiać, kończy się to jakimiś prowizorycznymi naprawami, które wystarczają na max tydzień, a potem od nowa awaria, brak netu, tydzień czekania itd... :(
Jo_gurt pisze:
rkarolek pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Tzn jaki to niski?
hmm.... dobre pytanie, wiadomo że jak najniższy:) obecnie mam możliwość korzystania z play online, tam ping (mimo hsdpa) waha się w granicach 300-700ms, dużo za dużo.
kiedyś miałem okazję używać simdaty (na modemie globtrotera 3G) i tam ping miałem rzędu 150-200ms (max 300) i to już było wartościami do strawienia.
Prawdę mówiąc nie wiem nawet jakie wartości pinga można osiągnąć w przy założeniu że mam stosunkowo blisko nadajniki (~1km w linii prostej), zabudowa w okolicy jest raczej niska i mam modem HSDPA (sierra MC7880 wbudowany w lapku)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-07-15, 15:38 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-15, 14:38 przez rkarolek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Na HSDPA pingi ~100-120ms są bardzo dobrym wynikiem. Na HSPA można zejść nawet do 70ms, ale to rzadkość.
Najlepiej spraw sobie prepaidy wszystkich operatorów i potestuj. Potem zastanów się nad ofertą (bo np. Multimo działa na sieci Orange, a mają całkiem fajną ofertę, szczególnie w połączeniu z CDMA).

A właśnie - na CDMA masz pingi ~40-60ms.

Zerknij jeszcze na WiMAX od Ery i Netii.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Dziwna rzec z tymi pongami, ja mam ładny kawał do nadajnika UMTSa i np. w Urban terror mam pingi rzędu 110-200 i więcej (dużo też zależy od serwera). Na speedtest.net też raz jest 40, rez 250 a raz 160 (wyniki podane w losowej kolejności) - i to mierzone jedno po drugim

Nie wiem jaki ping trzeba na RPG, ale na FPS-y pingu powyżej 100ms są za duże. Zawsze sie nabijam że ja z takimi pingami to muszł uważać żeby nawet w szachach nie mieć lagów.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
tweaker

Post autor: tweaker »

Czy ktoś biorąc poprawkę na moje wymagania, mógłby mi coś polecić/zasugerować?

witam sasiada z marek :)
jestem na etapie zmieniania operatora w tej chwili mam jeszcze play - porazka od pewnego czasu nie da sie na tym normalnie nic robic ciagle rozlacza
wczoraj na chwile mialem oranga i musze przyznac ze na speedtescie wynik byl 3 razy lepszy niz playa nie wiem jak bedzie z rozlaczaniem lokalizacja: marki ul. Bandurskiego
mialem tez bluconnecta i jakos tak niespecjalnie dzialal, niestety nie zrobilem testu
przegladajac allegro znalazlem fajna oferte na orange
http://allegro.pl/item1136146837_masz_m ... range.html
http://allegro.pl/item1149412013_86_gb_ ... ernet.html

pozdrawiam
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

rkarolek pisze:Nękające mnie przerwy w działaniu neta
Przejdź do TP/Orange, zobaczysz jak będzie wyglądał serwis.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

tweaker pisze:wczoraj na chwile mialem oranga i musze przyznac ze na speedtescie wynik byl 3 razy lepszy niz playa
Play limituje prędkość stąd może ten bardziej optymistyczny wynik. Napisałeś, że na chwilę miałes Orange. Najmniej miarodajny test. NA dobrą sprawę przydałoby się przynajmniej tydzień testować.
rkarolek

marens pisze:Przejdź do TP/Orange, zobaczysz jak będzie wyglądał serwis.
Nie wiem czy może być jeszcze gorzej... od 2tyg nie mogę doprosić się żeby jakiś technik z tepsy (ponoć oni odpowiadają za utrzymanie linii) ruszył swoje 4ry litery i podjechał do mnie do domu z drabiną :(
Ewidentnie mam problem z przyłączem przy domu (linia napowietrzna i już kilka razy była zrywana przez samochody), sam 2dni temu poprawiłem trochę połączenie, skutek jest taki że na chwilę obecną mam DSL, pod warunkiem.... że nie pada ;)

Dlatego coraz chętniej myślę o necie bez przewodowym... a jakie są wasze opinie o necie z Polsatu? (to chyba CDMA, tak?) jak z jego stabilnością, transferem i pingiem, no i jak sprawdzić (poza orientacyjnymi mapkami na ich stronach) jaki mogę mieć u siebie zasięg?

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-18, 10:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-18, 09:30 przez rkarolek, łącznie zmieniany 1 raz.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

rkarolek pisze:Dlatego coraz chętniej myślę o necie bez przewodowym... a jakie są wasze opinie o necie z Polsatu? (to chyba CDMA, tak?) jak z jego stabilnością, transferem i pingiem, no i jak sprawdzić (poza orientacyjnymi mapkami na ich stronach) jaki mogę mieć u siebie zasięg?
Internet bezprzewodowy to średni pomysł jeśli nie potrzebujesz internetu mobilnego a jedynie(przede wszystkim) stacjonarny, po pierwsze ze względu na limity, które w zależności od tego w jaki sposób korzystamy z internetu mogą być uciążliwe. Do tego dochodzi nieprzewidywalność obciążenia konkretnego NodeB/BTSa w godzinach wieczornych co może mieć wpływ na słabą jakość połączenia z internetem. Jeśli chcesz konkretnie internet stacjonarny bezprzewodowy to proponuje sie kolejno zainteresowac:
1.Netia WiMax(bez limitu transferu danych)
2.Era WiMax(bez limitu transferu danych)
3.Blueconnect/PlayOnline/Orange Free/iPlus/Polsat Cyfrowy(wszystkie z limitami i jakosc nieprzewidywalna - trzeba testowac koniecznie)
Co do internetu z Polsatu, to teraz wydaje mi sie jakosc bedzie conajmniej dobra, ale bedzie sie to zmienialo dynamicznie wraz ze wzrostem ilosci uzytkownikow(moim zdaniem na internet bezprzewodowy nie warto podpisywac umowy na wiecej niz 12m-cy)
lukpc12

Post autor: lukpc12 »

Witam, sory za moje pytanie ale mam podobny problem, z tym, że zastanawiam się nad multimo. Mógłby ktoś z użytkowników coś na ten temat napisać? Jak z tym limitem danych( czy jest przestrzegany) czy te CDMA działa i jakie są obecnie modemy do zakupu i w jakich cenach.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

lukpc12 pisze:Jak z tym limitem danych( czy jest przestrzegany)
Jest przestrzegany.

[ Dodano: 2010-07-25, 12:21 ]
lukpc12 pisze:czy te CDMA działa
Działa.

[ Dodano: 2010-07-25, 12:22 ]
lukpc12 pisze:i jakie są obecnie modemy do zakupu i w jakich cenach.
Proponuję zajrzeć na http://www.multimo.pl
lukpc12

W regulaminie niby jest napisane, że tylko HSDPA, to na 100% jest ten CDMA?. A co do modemów to nie mogę znaleźć wzmianki o tym.
Czy w orange są jakieś oferty testowe mobilego neta właśnie ze specyfikacją CDMA, i w jakich cenach.
mały73
Stały użytkownik forum

Post autor: mały73 »

lukpc12 pisze:Czy w orange są jakieś oferty testowe mobilego neta właśnie ze specyfikacją CDMA, i w jakich cenach.
Masz 7 dni na próbę
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... e_discover
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

lukpc12 pisze:W regulaminie niby jest napisane, że tylko HSDPA, to na 100% jest ten CDMA?
W Praktyce powinno działać CDMA, gdyż dają dualną kartę SIM/RUIM.
Kolega Patryk ma/miał Multimo i u niego działa/działało CDMA - oczywiście potrzebny jest do tego odpowiedni modem,
lukpc12 pisze:A co do modemów to nie mogę znaleźć wzmianki o tym
TU są modemy, ale one nie działają w CDMA. Jak chcesz korzystać z CDMA oraz pozostałych technologii GPRS/EDGE, UMTS/HSPA w Multimo to musisz kupić modem np. AnyData ADU-635WA.
lukpc12

A nie ma tańszych modemów?
Podobno w Orange Free Optimum jest CDMA, a na stronce w ramach testów TU "Orange Free Optimum na próbę" i oferowane są modemy Huawei 1752, ZTE 636 no i właśnie ten Any DATA ADU 635 WA. Czyli te dwa pierwsze też mają specyfikacje CDMA.
Sory, że jestem taki dociekliwy, ale przeprowadzam się i jestem miedzy młotem a kowadłem mam 3km do nadajnika CDMA i widze go( obszar polny), lub w drugą strone jakiś 1km ale bez kontaktu wzrokowego i przez sporą ilość zabudowań UMTS.
mały73
Stały użytkownik forum

Post autor: mały73 »

Tylko ADU 635 WA działa w technologii CDMA. Poza tym Będziesz mógł sobie sprawdzić zasięg UMTS więc nie widzę problemu. Pomyśl też o Orange Freedom Pro. Limit jest 3GB i 30 dni na próbę
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

sp6huk pisze:olega Patryk ma/miał Multimo i u niego działa/działało CDMA
Działa (jeśli w ogóle można powiedzieć, że ta sieć działa...raczej się chwieje :hyhy: - w każdym razie dostęp jest), z resztą nie tylko mi ;)
lukpc12

Patryk pisze: Działa (jeśli w ogóle można powiedzieć, że ta sieć działa...raczej się chwieje :hyhy: - w każdym razie dostęp jest), z resztą nie tylko mi ;)
Chwieje?

PS.
Czy można gdzieś taniej dosteć tego ADU 635 WA ?
ODPOWIEDZ