Rozłączanie połączenia- Comander 2

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dirocker
Użytkownik forum

Rozłączanie połączenia- Comander 2

Post autor: dirocker »

Wiem, że ten temat przewijał się przez forum, ale czy ktoś znalazł rozwiązanie?
Mam iPlusa z modemem Comander 2 + antena zewn. 16 db. zysku, pełen zasięg i połączenie dial-up. Jednak co chwile mnie wywala i muszę restartować komputer, lub nawet niekiedy wcisnąć mu reset, bo nie chce się wyłączyć !!! O co tu chodzi? Jest ktoś mądry na tyle, aby mi odpowiedzieć na to pytanie?
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

Re: Rozłączanie połączenia- Comander 2

Post autor: dnnet »

witam ! ja miałem podobny problem z comander edge pomógł mi zailacz do modemu i od tamtej pory nie wiem co to jest rozłaczanie czekam jeszcze na ATK 20 zobaczymy jak z ta antenka będzie sie modemik zachowywał spodziewam sie zaraz po swiętach dam znac
pozdro
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dnnet, łącznie zmieniany 1 raz.
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
dirocker
Użytkownik forum

dnnet pisze:witam ! ja miałem podobny problem z comander edge pomógł mi zailacz do modemu i od tamtej pory <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co to jest rozłaczanie czekam jeszcze na ATK 20 zobaczymy jak z ta antenka będzie sie modemik zachowywał spodziewam sie zaraz po swiętach dam znac
pozdro

U mnie bez antenki zasięg siegał 2-3 kreski (tylko GPRS). Gdy kupiłem ATK-20 zasięg skoczył na maxa no i łapię EDGA mimo, że do BTS-a mam ok 15 km. Polecam antenkę no i dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie: gdzie kupić zasilacz ? Jakie parametry ?
Awatar użytkownika
Pawe???
Użytkownik forum

Post autor: Pawe??? »

dirocker pisze:
U mnie bez antenki zasięg siegał 2-3 kreski (tylko GPRS). Gdy kupiłem ATK-20 zasięg skoczył na maxa no i łapię EDGA mimo, że do BTS-a mam ok 15 km. Polecam antenkę no i dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie: gdzie kupić zasilacz ? Jakie parametry ?
Jaką antenę kupiłeś i za ile $? Jeśli z Allegro to daj jakiś link do aukcji albo sprzedawcy, od którego kupiłeś/
dirocker
Użytkownik forum

No i brak konkretnej odpowiedzi. Widać nikt nie ma takich problemów, lub nie rozwiazuje ich.
sapnews
Stały użytkownik forum

Post autor: sapnews »

@dirocker,

Jeżeli po rozłączeniu z netem wiesza Ci się komputer i nie możesz go zrestartować - to raczej oznacza problem po stronie twojego kompa.

Być może wina leży po stronie kontrolerów USB, które nie wydalają prądowo - max. wyciągniesz 500mA, a z reguły takie modemy pożerają max. tego co daje kontroler. Jeżeli masz więcej urządzeń podpiętych do USB to staraj się podłączyć je do innego kontrolera: 1 kontroler to 2 gniazda (koncentratory USB)

Jeżeli korzystasz z XP - wyłącz zarządzanie energią na koncentratorach USB. Menadżer urządzeń --> kontrolery USB --> Główny koncetrator USB --> ostatnia zakładka - właściwości.

Dodatkowo możesz też spróbować sposobu @dnnet --> dodaj aktywne zasilanie do modemu.

Ewentualnie możesz zakupić HUB USB z aktywnym zasilaniem - to również powinno rozwiązać problem.

Napisz jak poszło z testami.

Pozdr.
dirocker
Użytkownik forum

Wyłączyłem zarządzanie energią na koncentratorach USB.( Menadżer urządzeń --> kontrolery USB --> Główny koncetrator USB --> ostatnia zakładka - właściwości). I to najprawdopodobniej nie pomogło (ale zostawiłem wyłączone). Poszedłem dalej: Menadżer urządzeń -->porty (com, ltp)-->port com-3(modem)-->właściwości-->ustawienia portu-->ustawienia portu i ustawiłem tak: liczba bitów na sekundę-128000; bity danych-8; parzystość-brak; bity stopu-1; sterowanie przepływem-xon/xoff. A w zakładce zaawansowane zmniejszyłem: bufor odbioru-8; bufor transmisji-13.
To byłoby na tyle. Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nic nie rozłącza, już cały dzień. Jak coś się zmieni to napiszę. Dzięki za rady, pozdrawiam.
batt21
Stały użytkownik forum

Post autor: batt21 »

prawdopodobnie problem z pradem,przypatrz sie diodom zielonym czy nie przygasaja na ulamek sekundy.
mnie pomugl kontroler USB na PCI
--------------------------------
P II Coman. 2 xp.sp2
ODPOWIEDZ