Internet - pomoc w wyborze
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet - pomoc w wyborze
Witam !
Otóż niedługo mi się kończy umowa na internet. Na razie używam internet w Play'u i tak szczerze to mam już dość komórkowego internetu. I tu moje pytanie jaki internet byście polecili ? Niestety nie mam gniazdka telefonicznego i mój wybór jest dość uszczuplony. Czekam na konkretne odpowiedzi.
P.S.
Mieszkam w Poznaniu.
Otóż niedługo mi się kończy umowa na internet. Na razie używam internet w Play'u i tak szczerze to mam już dość komórkowego internetu. I tu moje pytanie jaki internet byście polecili ? Niestety nie mam gniazdka telefonicznego i mój wybór jest dość uszczuplony. Czekam na konkretne odpowiedzi.
P.S.
Mieszkam w Poznaniu.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet - pomoc w wyborze
Podaj jeszcze ulicę przy której mieszkasz. Tj. blok, dom jednorodzinny ?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
WiMax z Ery lub Netii, powinien być u Ciebie zasięg.
-
To więc tak to jest dom jednorodzinny. Niedawno wybudowany. A czy do WiMax potrzebne jest gniazdko telefoniczne ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie.inferno94_94 pisze:A czy do WiMax potrzebne jest gniazdko telefoniczne ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, WiMax to rodzaj internetu dostarczany radiowo (nie mylić z WiFi od lokalnych dostawców).inferno94_94 pisze:A czy do WiMax potrzebne jest gniazdko telefoniczne ?
Nie pomagam na PW!
-
Jak patrzyłem na WiMax to tylko dwie firmy mają tą technologie. Era i Netia. Która według was jest lepsza? I jeszcze jedno jakie mogą być pingi. Czy będą mniejsze od komórkowego internetu ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Ta która ma zasięg u Ciebie a jeżeli mają obydwie to Era bo ma niej obciążone stacje bazowe.inferno94_94 pisze:Era i Netia. Która według was jest lepsza?
W granicach 60ms czyli lepiej niż w komórkowym.inferno94_94 pisze:jakie mogą być pingi
Nie pomagam na PW!
-
60 ms to jak dla mnie bardzo dobry wynik. W playu to ja miałem pingi najmniejszy po 120. A czy są skoki pingu ? Tak przynajmniej jest w komórkowym necie z 130 a po sekundzie 250
. I dziękuje wszystkim którzy mi pomogli. A wiadomo kiedy w Erze WiMax będzie 2 Mb/s ?

- wojteks
- *** Administrator ***
Bardzo małe, powiedzmy z 10ms czyli do 70. Oczywiście przy przeciążeniu bazy może być więcej.inferno94_94 pisze:A czy są skoki pingu
Może wcale nie być takiej opcji. W Netii była ale jej już nie ma.inferno94_94 pisze:A wiadomo kiedy w Erze WiMax będzie 2 Mb/s
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za pomoc

- Easy-Wifi
- Stały użytkownik forum
Najlepiej sprawdź jeszcze jaki masz zasieg z Plusa,to sprawdzony operator. Ale jeżeli masz dosyć :komórkowego" internetu to może rzeczywiscie WiMax bedzie dobrym rozwiązaniem.
-
Do przeglądania stron czy nawet ściąganie plików jest okej z komórkowego internetu. Ale największą bolączką jest duży ping no i ten cholerny limit. A jak tutaj poprzednicy mówią że w WiMax pingi są w okolicach 70ms to dla mnie super bo czasem lubię sobie pograć w gry przez internet. A wiadomo jak to jest w komórkowym internecie. Najmniejszy 120 i duże skoki pingu co daje duże lagi.