Hello
niestety pech chciał, że burza zniszczyła dobrze prosperujący sprzęt sieciowy. Dlatego też szukam jakiegoś routera lub ap routera, który zapewni dynamiczny podział pasma dla 10 użytkowników (góra), część po wifi, część po kablu. Łącze to DSL TP. Póki co znalazłem http://www.wasserman.pl/index.php?produ ... rod_id=188 , ale nie do końca wiem czy to robi to o co mi chodzi.
Z góry dzieki.
edit: oczywiscie musi posiadac posiadac mozliwosc podlaczenia anteny zewn.
Ap router bądź ap + router
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Ap router bądź ap + router
Ovislink WL1600GL i do tego tomato.Wiggly pisze:który zapewni dynamiczny podział pasma dla 10 użytkowników (góra), część po wifi, część po kablu. Łącze to DSL TP
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Ap router bądź ap + router
Przyglądnąłem się tomato (oczywiście tylko screeny) i wydaje mi się, że on tam ma typowy QoS z wydzielaniem pasma, ale wedle usług/portów, a nie konkretnych użytkowników ... Czyżbym źle patrzył?wojteks pisze:[..]
Ovislink WL1600GL i do tego tomato.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-07-27, 00:52 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
edit: już chyba znam odpowiedź na swoje pytanie. Można, ale z wykorzystaniem skryptów. I teraz jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy w dalszym ciągu można korzystać ze script generatora w wersji 1.02? Czy wszystko trzeba "klepać" ręcznie?
[ Dodano: 2010-07-27, 22:35 ]
Wybór padł na Ovisa 1600wl. Do tego faktycznie wgram tomato, ale w wersji PL, która umożliwia ustawienie podziału łącza z poziomu przeglądarki

edit: ale mam jeszcze jedno pytanko. Jak wypada nadajnik w tym ovisie do nadajnika zamontowanego w 5460v2? Chodzi o to, że dwóch użytkowników wiifi w okresie wiosna-lato, nie ma pełnej widoczności z anteną bazową to zasłaniają drzewa. 5460v2 sobie z tym spokojnie radził i stąd moje pytanie ...
Ostatnio zmieniony 2010-07-26, 23:51 przez Wiggly, łącznie zmieniany 1 raz.