Internet komórkowy jako mobilny - co wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Internet komórkowy jako mobilny - co wybrać?
Od pewnego czasu - tzn od kiedy skończył mi się prepaid z Playa, kupiony z promocji ing, szukam alternatywy.
Potrzebuję internetu mobilnego (no dobra, chcę mieć, a nie potrzebuję, bez tego da się żyć... ale łyso tak jakoś, z pustym slotem SIM w netbooku, sprzęt się marnuje, w ogóle niefajnie).
Jestem z Katowic, poruszam się po swoim mieście, czasem gdzieś wyskoczę, co drugi weekend spędzam w miejscu gdzie Play ma zasięg 2G. Do tej pory miałem prepaid z Play z dużą liczbą niewykorzystanych GB (wszak i tak w domu korzystam z fujneostrady), a jak Play nie dawał rady wkładałem prepaid Blueconnect Starter, ale schodził mi w jeden weekend w górach. Chwilowo jadę na blueconnect Max, ale też szybko zleciał, a 2 KB/s to mało.
Tak więc poszukuję mobilnego internetu, taniego. Można założyć, że jestem cierpliwy, i przeżyję korzystanie z neta na przyciętym łączu, ale to co mi serwuje Era - te 16 kb/s, to jednak za mało.
Z tego co znalazłem w FAQ to w abonamentach sprawa ma się tak:
Orange - 64kbps
Play - 32kbps
Plus - 32kbps
Era - 16kbps
Zainteresowałem się zatem ofertą orange - Oferta 39,50 ze zniżką 25% (czyli 29,62 zł) * 12 miesięcy = 360 zł za rok internetu wszędzie, z czego pierwsze 2 GB w miesiącu w prędkości takiej na jaką pozwala technologia, a potem do woli 8 KB/s w cenie abonamentu, dobrze rozumiem?
A może macie inny pomysł? Prepaid stąd http://www.bankujesz-kupujesz.pl/katalo ... owego-30gb To mnie kusi, tylko znowu w moich górkach będę miał problem, będę kombinował inaczej a koszty będą lecieć, a tego nie chcę.
Potrzebuję internetu mobilnego (no dobra, chcę mieć, a nie potrzebuję, bez tego da się żyć... ale łyso tak jakoś, z pustym slotem SIM w netbooku, sprzęt się marnuje, w ogóle niefajnie).
Jestem z Katowic, poruszam się po swoim mieście, czasem gdzieś wyskoczę, co drugi weekend spędzam w miejscu gdzie Play ma zasięg 2G. Do tej pory miałem prepaid z Play z dużą liczbą niewykorzystanych GB (wszak i tak w domu korzystam z fujneostrady), a jak Play nie dawał rady wkładałem prepaid Blueconnect Starter, ale schodził mi w jeden weekend w górach. Chwilowo jadę na blueconnect Max, ale też szybko zleciał, a 2 KB/s to mało.
Tak więc poszukuję mobilnego internetu, taniego. Można założyć, że jestem cierpliwy, i przeżyję korzystanie z neta na przyciętym łączu, ale to co mi serwuje Era - te 16 kb/s, to jednak za mało.
Z tego co znalazłem w FAQ to w abonamentach sprawa ma się tak:
Orange - 64kbps
Play - 32kbps
Plus - 32kbps
Era - 16kbps
Zainteresowałem się zatem ofertą orange - Oferta 39,50 ze zniżką 25% (czyli 29,62 zł) * 12 miesięcy = 360 zł za rok internetu wszędzie, z czego pierwsze 2 GB w miesiącu w prędkości takiej na jaką pozwala technologia, a potem do woli 8 KB/s w cenie abonamentu, dobrze rozumiem?
A może macie inny pomysł? Prepaid stąd http://www.bankujesz-kupujesz.pl/katalo ... owego-30gb To mnie kusi, tylko znowu w moich górkach będę miał problem, będę kombinował inaczej a koszty będą lecieć, a tego nie chcę.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet komórkowy jako mobilny - co wybrać?
Jak Katowice to Orange bez dwóch zdań.
Działał i działa nadal wyśmienicie, zasięg UMTS powierzchniowo też największy zaraz po Play.
Co do samego P4 - tragedii w jakości nie ma, ale też nie ma rewelacji![:]](./images/smilies/splash.gif)
Działał i działa nadal wyśmienicie, zasięg UMTS powierzchniowo też największy zaraz po Play.
Co do samego P4 - tragedii w jakości nie ma, ale też nie ma rewelacji
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To w wyższych taryfach (premium i platinium) w niższy jest 16kb/s.boskar pisze:Orange - 64kbps
Patrz wyżej.boskar pisze: potem do woli 8 KB/s w cenie abonamentu, dobrze rozumiem?
Teraz w prepaidach są duże dodatkowe paczki danych po doładowaniu, orange daje najwięcej. Możesz o nich przeczytać wboskar pisze:wkładałem prepaid Blueconnect Starter,

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W Orange 64/32 kbps, masz w taryfach Orange Free Premium oraz Orange Free Platinum. W pozostałych taryfach, tj. Orange Free 39,5/Standard/Optimum, jest 16/16 kbps po limicie.boskar pisze:Orange - 64kbps
Tak jak napisałeś, 2 GB z prędkością taką, na jaką pozwala sieć operatora, a po limicie 2 KB/s do woli.boskar pisze:z czego pierwsze 2 GB w miesiącu w prędkości takiej na jaką pozwala technologia, a potem do woli 8 KB/s w cenie abonamentu
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Tak na prawdę to jest 64/64 (aczkolwiek oczywiście nie jednocześnie).sp6huk pisze:W Orange 64/32 kbps, masz w taryfach Orange Free Premium oraz Orange Free Platinum.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Opieram się na regulaminie, a tam jest 64/32 - jak jest w rzeczywistości to nie wiem.Patryk pisze:Tak na prawdę to jest 64/64 (aczkolwiek oczywiście nie jednocześnie).