DGN1000 a podłączenie smartphone

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

DGN1000 a podłączenie smartphone

Post autor: de_stroy »

Witam!

Szukałem nieco po googlach głównie na stronach anglojęzycznych, ale nie znalazłem tym razem rozwiązania swojego problemu. Otóż posiadam router netgeara dgn1000 (n), który za chiny nie chce się polubić z moim smartphone (Xperia X1). Router bezproblemowo łączy się kablowo z komputerem i bezprzewodowo z makiem i innym laptopem (hp).

Problem wygląda następująco: po wpisaniu klucza sieciowego oraz ustawieniu rodzaju szyfrowania smartphone łączy się z siecią (pobiera adres ip i wygląda wszystko tak, jakby był podłączony), jednakże po krótkim czasie lub przy próbie połączenia z internetem całość się sypie i rozłącza (neta oczywiście brak), po czym łączy się ponownie i tak w kółko. Sygnał odbioru jest bardzo dobry. Na liście podłączonych urządzeń na stronie konfiguracyjnej routera wyświetla się przez chwilę podłączone urządzenie wraz z przydzielonym ip, po czym znika.

Próbowałem: zmieniać tryb pracy routera (z n na b/g), typ szyfrowania (z wiadomych przyczyn nie zostawię sieci bez klucza), klepnąć w smartfona ręcznie ip, potem też bramę i dnsy. Próbowałem też zmiany oprogramowania na nowszy windows mobile, oraz na najnowszego androida (froyo). Nic nie pomogło. Za każdym razem się łączył, lecz objawy jak wyżej...

Z tego co zauważyłem, podobny problem mają użytkownicy iphone, nokii czy androidów, którzy posiadają ten router. Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać? Dodam, że wcześniej posiadałem inny router netgeara (bez wbudowanego modemu adsl i trybu n) i wszystkie urządzenia jakie do niego podłączyłem działały łącznie z w/w smartphone.
Komu w drogę, temu notebook...
ODPOWIEDZ