Modem Option Globar Trottrt z gps - brak sygnału gps

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawel_wolomin
Początkujący użytkownik forum

Modem Option Globar Trottrt z gps - brak sygnału gps

Post autor: pawel_wolomin »

Witam posiadam modem option global troterr w sony vaio p11z, na windowsie 7 gps jakoś działał:) problem mam po przeinstalowaniu systemu na xp, wszystkie sterowniki zainstalowane, modem hsdpa działa, a gps już nie.
boskar
Stały użytkownik forum

Re: Modem Option Globar Trottrt z gps - brak sygnału gps

Post autor: boskar »

moduł GPS prawdopodobnie wymaga aktywacji komendą AT_OGPS=2 wysłanej na application interface na przykład przez Hyperterminal.
Program TopNetinfo również potrafi wysłać ten kod ;)
pawel_wolomin

Działa:) może kolego wiesz jak stworzyć skrypt który by wydawał sam ta komende i czy jest jakis sposob na przyspiueszenie lapania fixa w tym sony vaio bo juz lepiej nawigacje lapia niz to:(
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: frutis »

pawel_wolomin pisze:Działa:) może kolego wiesz jak stworzyć skrypt który by wydawał sam ta komende i czy jest jakis sposob na przyspiueszenie lapania fixa w tym sony vaio bo juz lepiej nawigacje lapia niz to:(
Narzędzie które będzie startowało gps możesz pobrać ze strony Option'a: GPS Control Panel.

Możesz spróbować odpalić A-GPS wtedy będziesz szybciej łapał fix'a: OPTION GPS AT Command Reference, OPTION Configuring Icon461 for ATT GPS Application Development.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pawel_wolomin pisze:czy jest jakis sposob na przyspiueszenie lapania fixa
Na to nie ma sposobu chyba że nie będziesz wyłączał/usypiał laptopa.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

frutis pisze:Możesz spróbować odpalić A-GPS wtedy będziesz szybciej łapał fix'a:
Żadna polska sieć nie obsługuje A-GPS, po włączeniu tego w ogóle fixa nie złapie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: frutis »

krystianb pisze:Żadna polska sieć nie obsługuje A-GPS, po włączeniu tego w ogóle fixa nie złapie.
W moim telefonie MS-Based A-GPS (nie MS-Assisted) działa bez problemu więc dlaczego nie miałby działać z modemem? Oczywiście trzeba się liczyć z pobieraniem danych z internetu. Przykładową konfigurację można znaleźć na forum Nokii: http://discussions.europe.nokia.com/t5/ ... 95106#M353.
Awatar użytkownika
rb_zg
Użytkownik forum

Post autor: rb_zg »

krystianb pisze:Żadna polska sieć nie obsługuje A-GPS, po włączeniu tego w ogóle fixa nie złapie.
Każda polska sieć obsługuje A-GPS, bo tak naprawdę obsługa tej usługi nie jest ściśle związana z siecią. Np. dla telefonów Nokia producent ma swój serwer w którym posiada tylko dane o współrzędnych stacji bazowych (BTS) numery LAC i CID. Telefon wysyła te numery oraz moc sygnału z poszczególnych sektorów w których zasięgu się znajduje i na tej podstawie serwer odsyła mu orientacyne położenie. Dla niektórych telefonów istnieje możliwość włączenia tzw. trybu monitorującego bądź zainstalowania dodatkowego oprogramowania (dla Symbiana jest to np. CellTrack) i odczytania wartości LAC, CID, mocy sygnału i wielu innych.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

rb_zg pisze:Każda polska sieć obsługuje A-GPS, bo tak naprawdę obsługa tej usługi nie jest ściśle związana z siecią. Np. dla telefonów Nokia producent ma swój serwer w którym posiada tylko dane o współrzędnych stacji bazowych (BTS) numery LAC i CID.
Sam już nie wiem o czym mowa. Assisted GPS niby potrzebuje obsługi sieci. Zapewne option takich baz dla polski nie robi.
A z resztą jak ma działać to będzie działać, ja dla sportu przed chwilą uruchomiłem u siebie (wszystko łącznie z włączeniem portu com dla gpsu) I pierwszego fixa nie łapał dłużej niż 3 minuty bez użycia AGPS (Nad głową jakieś 20cm żelbetu, komputer metr od okna - drewniane ramy zwykłe szyby, ściany grubości pół metra)
pawel_wolomin

kolego z tym sygnałem że łapie Ci tak szybko to normalka bo wcześniej złaś sygnał w tym miejscu i teraz szuka Ci w ciągu Tych 3min. Mi teraz też działa super jak po 20min złapał mi fixa, ale jak pojadę gdzieś dalej i odpalę gps to znowu jest problem z szybkością ustalenia pozycji.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Przecież piszę że cały gps w modemie był wyłączony, tak że modem nawet nie przyjmował komendy at_ogps. Modem w takim stanie jest od lutego jak go kupiłem. Po uruchomieniu gpsu od wpisania at_ogps=1 do zaprzestania wysyłania danych na port gpsu nie minęło więcej niż te 3 minuty. Potem kwestia łapania fixa to są sekundy (do wyłączenia kompa)
Teraz zrestartowałem kompa i znów dłuższa chwila czekania na pierwszego fixa.

Aha pawel_wolomin popraw swojego posta, bo jakieś dziwne niezrozumiałe literówki w nim są, do tego zdania zaczynamy z wielkiej litery.
ODPOWIEDZ