e160, problem z instalacją modemu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
graba77
Początkujący użytkownik forum

e160, problem z instalacją modemu

Post autor: graba77 »

W "spadku" dostałem modem huawei e160 z logo sieci t-mobile. Chciałem podłączyć go do swojego laptopa, ale modem widziany jest tylko taki czytnik kart/pendrive. Po konsultacjach z orange (mam of na kartę) zainstalowałem kolejno:
-mobile partner z aplikacje.tk
-sterowniki do modemu z tej strony;
-Orange Free V8.0.7
-sterowniki ze strony producenta.

Po każdym kroku aplikacja/sterowniki były odinstalowywane, komp resetowany (xp sp3). Za każdym razem nie było widać modemu w menadżerze urządzeń i opcjach telefonu i modemu.

Modem jest wykrywany i dobrze działa na innym laptopie. Z mojego mogę łączyć się z netem przez nokię e51 i kartą OF.

Jak to naprawić? :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: e160, problem z instalacją modemu

Post autor: ja.michal »

Aleś namotał.
Po co Ci Orange Free jak masz Mobile Partnera?

Komputer to laptop czy stacjonarny?
graba77

To są kolejne kroki, obydwa programy nie były zainstalowane równocześnie. Laptop, toshiba l20
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie masz włączonego gdzieś oszczędzania energii na portach USB? Albo podłączone kilka urządzeń pod USB?
graba77

Oszczędzanie energii nie jest (chyba) włączone, nawet nie wiem gdzie sprawdzić. Tylko mysz.

Edit: w menadżerze urządzeń wyłączyłem przy głównych koncentratorach usb, jeszcze gdzieś?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Raczej nie. Powinno być ok teraz.
Jaki to system dokładnie?
graba77

xp sp3 pro
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

graba77 pisze:Po konsultacjach z orange (mam of na kartę) zainstalowałem kolejno:
-mobile partner z aplikacje.tk
-sterowniki do modemu z tej strony;
-Orange Free V8.0.7
-sterowniki ze strony producenta.
2x oprogramowanie zawierające steowniki i 2x same sterowniki :szok: , wystarczyło by, żebyś zainstalował raz sterowniki, albo oprogramowanie, bo teraz masz nieźle namieszane. Ja bym na Twoim miejscu odinstalował wszystko co związane z tym modemem, zrestartował komputer i podłączył modem. Przy instalacji wystarczy wybrać profil t-mobile nl i powinno działać z orange i nie tylko. Po instalacji oczywiście należy wyłączyć oszczędzanie energii.
Dlaczego ludzie trafiają na forum dopiero po konsultacji z operatorem? :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Najlepiej będzie chyba zrobić jak rio bravo napisał.
rio bravo pisze:Dlaczego ludzie trafiają na forum dopiero po konsultacji z operatorem? :]
Bo operator nie umie pomóc? Czasem do nas na forum sami wysyłają. ;)
graba77

Czytać ze zrozumieniem? Umiesz? :)P

zainstalowałem mobile partner z aplikacje.tk; nie działa, odinstalowałem, reset kompa;

zainstalowałem sterowniki do modemu z tej strony; nie działa, odinstalowałem, reset kompa;

zainstalowałem Orange Free V8.0.7; nie działa, odinstalowałem, reset kompa;

zainstalowałem sterowniki ze strony producenta; nie działa, odinstalowałem, reset kompa;

Teraz w systemie nie ma nic co byłoby związane z modemem e160...
graba77

Instalacja mobile partnera i oprogramowania orange przy wyłączonym oszczędzaniu energii nie przyniosło rezultatu.
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

Sprawdź w menadżeże urządzeń w portach czy jest huawei widziany.
graba77

Niestety nie.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

graba77 pisze:Teraz w systemie nie ma nic co byłoby związane z modemem e160...
... za wyjątkiem Rejestru ;) - warto byłoby go oczyścić z wpisów, które każdy z managerów porobił, a których na pewno nie usunął, np. za pomocą CCleanera.
Poza tym, o ile E160 (chyba?) ma w swojej pamięci sterowniki, to jeśli chcesz korzystać z innego programu do obsługi modemu (z sieci czy z płyty), powinieneś zainstalować go przed podpięciem modemu. Inaczej windoza może stwierdzić, że to właśnie jakaś pamięć masowa albo inne ustrojstwo. Tak miałem z moim E220.
No i jeszcze pytanie, czy wybrałeś właściwego operatora, APN, hasła, DNS-y, itd.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Sam maiłem problem z tym modemem na windows vista i win 7. Tylko u mnie modem był wykrywany jedynie po instalacji Huawei Partnera.Jeśli wyciągnąłem go z portu USB i włożyłem ponownie to widoczny były tylko virtual cdrom Ile ja sie z tym namęczyłem.

Doszedłem ocb po kilkukrotnej instalacji Huawei Partnera. Odinstalowałem Huawei Partnera , wyjąłem modem , restart. Ponowne włożenie modemu, instalacja HP, uruchomienie HP i modem sie instalował i go wykrywało.Jeśli go wykryje to teraz za żadne skarby go teraz nie odłączaj. Jesli nie wykryje odinstaluj HP i próbuj instalacje na innym porcie USB Potem ściągnięcie nowszego sterownika z
http://www.playmobile.pl/resources/Wind ... _00_00.zip
Przez menedżer urządzeń zaktualizuj sterownik do modemu podając ścieżkę do odpowiedniego katalogu.
U mnie po tym zabiegu modem był wykrywany , ale tylko na tym porcie na którym odbywała sie instalacja .
graba77

@Artureal

Po 2 i 4 kroku wyczyściłem ccleanerem, odkurzaczem i tuneupem. W modemie jest web n walk (tmobile )do obsługi tego ustrojstwa. Poszło na innym kompie z vistą, u mnie nie. Nie konfigurowałem operatora, bo to raczej nie ma wpływu na to czy modem jest widziany.

@Pijo, sprawdzę jutro. ;)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

graba77 pisze:W "spadku" dostałem modem huawei e160 z logo sieci t-mobile. Chciałem podłączyć go do swojego laptopa, ale modem widziany jest tylko taki czytnik kart/pendrive.
W Menadżerze Urządzeń zaznacz "Pokaż ukryte urządzenia" - może wtedy coś się pokaże?
Gdyby się pokazały, to odinstaluj je wszystkie, a potem zainstalujesz je od nowa.
Krzysztof
graba77

Ufffff... :hurra: :zdrowko:

Ściągnąłem sterowniki ze strony, którą podał Pijo. Wszedłem w menadżera urządzeń i we właściwości pendriva huawei, potem aktualizacja sterownika i wskazałem kolejno wszystkie pliki instalacyjne urządzeń w katalogu dla xp. Nie pomogło, dla żadnego pliku nie wskazywało jakiegokolwiek urządzenia.

Reset. Modem został w porcie usb, a po uruchomieniu systemu pendrive nie był widoczny, w menadżerze urządzeń przy nazwie był wykrzyknik sygnalizujący problemy, co potwierdzał opis we właściwościach. Wybrałem aktualizację sterownika, wskazałem katalog xp i poszło. Łączę się teraz przez niego. :)

Dziękuję wszystkim za pomoc, a zwłaszcza Pijo :brawa:
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Skoro teraz działa Ci modem to polecam aktualizację dashboardu na nowszy zawierający uaktualnione sterowniki.

Ja wgrałem sobie ten :
http://rapidshare.com/files/393388709/h ... 6.zip.html

to czysty Mobile Partner (bez brandingu operatora), i zawiera uaktualnione drivery , nowsze nawet niż te , które Ci podałem wcześniej w linku .
graba77

Thx. :)
ODPOWIEDZ