Karta WiFi USB - proszę o poradę :)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Karta WiFi USB - proszę o poradę :)
Witam serdecznie!
Dopiero się zarejestrowałem i przejrzałem trochę tematów, jednak nie do końca jestem pewien czego szukam, więc po krótce opiszę. Wybieram się za granice na wakacje, w hotelu jest internet WiFi ale nie w pokoju a w Restauracji(ten sam budynek -2 piętra niżej) jest hot spot, nie ukrywam że nie chce mi się za każdym razem chodzić specjalnie na dół żeby móc z kimś np pogadać. W laptopie nie mam karty WiFi wbudowanej i planuję coś kupić, tak żeby spokojnie łapało zasięg. Proszę doradźcie mi, czy kupić zwykły adapter na USB - najtanszy TP-Link za 25zł czy da radę, czy też coś lepszego np Edimax(EW-7318USg) - troszke drogi, a może jest coś alternatywnego. Co możecie mi powiedzieć w tym temacie, ew doradzić..Przepraszam, jeżeli temat się ponawia, ale nie wiem jak to wygląda w dużym budynku, ściany itp, jak jest z sygnałem.
Będę wdzięczny i z góry dziękuję za próbę pomocy.
Pozdrawiam!
Dopiero się zarejestrowałem i przejrzałem trochę tematów, jednak nie do końca jestem pewien czego szukam, więc po krótce opiszę. Wybieram się za granice na wakacje, w hotelu jest internet WiFi ale nie w pokoju a w Restauracji(ten sam budynek -2 piętra niżej) jest hot spot, nie ukrywam że nie chce mi się za każdym razem chodzić specjalnie na dół żeby móc z kimś np pogadać. W laptopie nie mam karty WiFi wbudowanej i planuję coś kupić, tak żeby spokojnie łapało zasięg. Proszę doradźcie mi, czy kupić zwykły adapter na USB - najtanszy TP-Link za 25zł czy da radę, czy też coś lepszego np Edimax(EW-7318USg) - troszke drogi, a może jest coś alternatywnego. Co możecie mi powiedzieć w tym temacie, ew doradzić..Przepraszam, jeżeli temat się ponawia, ale nie wiem jak to wygląda w dużym budynku, ściany itp, jak jest z sygnałem.
Będę wdzięczny i z góry dziękuję za próbę pomocy.
Pozdrawiam!
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Karta WiFi USB - proszę o poradę :)
Będzie Ci trudno złapać sygnał przez tyle stropów. Kup sobie kartę sieciową USB z anteną zewnętrzną. Ale wątpię żebyś miał zasięg. Wszystko okaże się w praktyce dopiero jak tam będziesz. Może się okazać że na każdym piętrze jest router i nie będziesz miał problemu.
-
Karta z anteną to kosz 100zł, więc nie ukrywam że to sporo, więc myślę czy nie spróbować z czymś tańszym.krzywyzzz pisze:Będzie Ci trudno złapać sygnał przez tyle stropów. Kup sobie kartę sieciową USB z anteną zewnętrzną. Ale wątpię żebyś miał zasięg. Wszystko okaże się w praktyce dopiero jak tam będziesz. Może się okazać że na każdym piętrze jest router i nie będziesz miał problemu.
Co polecicie tańszego co ma naprawdę dobry zasięg ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli 70zł to jest dużo taniej to Ovislink WL1600Mini-Mal pisze:Co polecicie tańszego co ma naprawdę dobry zasięg ?
Nie pomagam na PW!
-
wojteks pisze:Jeżeli 70zł to jest dużo taniej to Ovislink WL1600Mini-Mal pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Co byś wybrał Ovislink czy EW-7318USg ?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-29, 22:16 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-29, 21:16 przez Mini-Mal, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzywyzzz
Taka zwykła tania karta Tp-linka na test ci wystarczy. Ale ja Ci nie dam gwarancji że będziesz miał zasięg. Zawsze możesz spytać się dokładnie właściciela obiektu w którym będziesz wypoczywał czy na 2 piętrze ma dobre połączenie. A ile ten hotel ma gwiazdek ?
Ten Ovislink WL1600 może okazać się dobrą decyzją.

Ostatnio zmieniony 2010-07-29, 20:52 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Obojętne, Ovislinka chyba łatwiej kupic nowego.Mini-Mal pisze:Co byś wybrał Ovislink czy EW-7318USg ?
Nie pomagam na PW!
-
Hotel ma 3 gwiazki, dobry standard ale po Bułgarsku pisać nie umiem 

- krzywyzzz
Skorzystaj z tego tłumacza może odpowiedzą Ci na e-maila.
-
Z translejtem gugli jest roznie, napisz sobie kiedys cos w językach niszowych czeski, bułgarski itp, niech przetłumaczy Ci, a pozniej wklej to co Ci przetłumaczyło i zamień spowrotem na polski...już tak pięknie nie jest:))krzywyzzz pisze:Skorzystaj z tego tłumacza może odpowiedzą Ci na e-maila.
- krzywyzzz
Zawsze można spróbować. Wiem że ten tłumacz to kiepski jest. Napisz po wakacjach czy miałeś zasięg. Życzę miłego wypoczynku 

-
Dzięki wielkie za pomoc, na pewno się odezwę, a może nawet w trakcie wakacji:Dkrzywyzzz pisze:Zawsze można spróbować. Wiem że ten tłumacz to kiepski jest. Napisz po wakacjach czy miałeś zasięg. Życzę miłego wypoczynku
Dzięki wszystkim za pomoc !!

[ Dodano: 2010-07-29, 22:34 ]
aaa jeszcze zapytam, co oznacza że karta jest RSMA ?
http://allegro.pl/item1169910309_edimax ... 0mbps.html
Mowa o czymś takim:)
- wojteks
- *** Administrator ***
Ktoś nieprawidłowo nazwał złącze antenowe, powinno być RP-SMA albo SMA-RP, z określeniem RSMA pierwszy raz się spotykam.Mini-Mal pisze:co oznacza że karta jest RSMA ?
Nie pomagam na PW!
-
Ma to jakiś wpływ jeżeli chce odbierać normalnego neta?wojteks pisze:Ktoś nieprawidłowo nazwał złącze antenowe, powinno być RP-SMA albo SMA-RP, z określeniem RSMA pierwszy raz się spotykam.
Ostatnio zmieniony 2010-07-29, 21:53 przez Mini-Mal, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, to jest tylko określenie na typ złącza antenowego w tej karcie.Mini-Mal pisze:Ma to jakiś wpływ jeżeli chce odbierać normalnego neta?
Nie pomagam na PW!
-
Hej, dostałem wiadomość od osoby która była w hotelu na wakacjach, że internet w pokoju nie łapał, ale już na korytarzu przed pokojem był także może ta antenka go na tyle wzmocni:)