Nokia E66 i zawieszanie się połączenia

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gnite
Początkujący użytkownik forum

Nokia E66 i zawieszanie się połączenia

Post autor: gnite »

Witam, czytam Was od dawna choć nigdy nic nie pisałem, ale teraz mam pewien problem i już po prostu nie wiem co dalej. Przez dwa lata mieszkałem w miejscu gdzie dolatywał tylko EDGE. Łączę się przez nokię E65 i spokojnie dawała rady. Teraz się przeprowadziłem, udało się złapać UMTS - więcej ten model nie obsługuje - i mam stabilne 45KB/s przy pobieraniu i prawie tyle samo przy wysyłaniu. W porównaniu do edzia super. Ale zachciało mi się więcej i po kilku testach łączenia się poprzez leżącą w szafie E66 udało mi się złapać HSDPA i wyciągnąć transfer na poziomie 150-200KB/s... ALE, no właśnie ale tylko przez maks. 10 sekund. Potem wszelki transfer staje i nie idzie przecisnąć ani jednego bajta żadnym programem choć połączenie niby jest aktywne i zasięg też telefon pokazuje. Udało mi się złapać ok. 4 kreski z 6 - wiem, mało precyzyjne, ale skoro dobija do takich prędkości to sygnał chyba wystarczający. Testowałem też na drugiej E66 i dokładnie to samo. Łączyłem przez Nokia PC Suite jak zwykle i przez dial-up, bez różnicy. Błagam niech mi ktoś coś doradzi bo krew zalewa jak w powietrzu wisi 5 razy większa prędkość a nie ma jak się wpiąć ;)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Nokia E66 i zawieszanie się połączenia

Post autor: zDaleKi »

gnite pisze:Błagam niech mi ktoś coś doradzi bo krew zalewa jak w powietrzu wisi 5 razy większa prędkość a nie ma jak się wpiąć
Masz możliwość potestować innym telefonem lub modemem z podłączoną anteną zewnętrzną?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
gnite

No niestety, gdybym miał to bym to już zrobił. Testowałem na jakimś huaweju od brata ale jakąś słabiutką antenkę ma bo ledwo UMTS był i to beznadziejnie słaby. Generalnie nie zamierzam inwestować żadnych pieniędzy w te technologie i jeśli nie uda się nic zrobić to nie ma tragedii, jak dobrze pójdzie to za kilka tygodni uda się odpalić coś po kablu. Miałem jednak nadzieję, że da się w jakiś nieskomplikowany sposób zaradzić tym zwiechom i poszaleć już teraz. Dwa lata z EDGE i człowiek wariuje... :) Sprawdziłem jeszcze w TNI parametry i mam -101dBm, 19%, CSQ 6. Słabo, czy to może powodować symptomy takie jak powyżej - dobra prędkość a nagle jakby kurek zakręcił?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gnite pisze:czy to może powodować symptomy takie jak powyżej - dobra prędkość a nagle jakby kurek zakręcił?
Tak, Node B może odrzucać/zawieszać połączenia o słabym sygnale żeby zapewnić połączenie tym z lepszym sygnałem.
Nie pomagam na PW!
gnite

Szkoda, no ale trudno. Dzięki.
ODPOWIEDZ