Szanowni Forumowicze,
Przeglądałem właśnie posty dotyczące modemu LiveBox tp i neostrady. Niestety nie spotkałem nikogo, kto miałby podobne do mojego pytanie.
Moja żona, otrzymała firmowy laptop, na kótrym pracuje oczywiście w firmie, jak i w domu.
W domu posiadamy neostradę i LiveBox'a, który spisuje się całkiem dobrze.
Jednak bolączką żony jest to, że jak coś przygotuje w domu to musi to nagrywa na PenDrive'a bądź płytę musi włączy drugi komputer, żeby wysłaĆ dane mailem.
Czy dało by się tak zrobiĆ, żeby skonfigurowaĆ tak system, aby móc korzysta z połączenia z LiveBox'em dzięki wbudowanej w laptopie żony karcie Wi-Fi?
W pracy łączy się z drugim LiveBox'em dzięki połączeniu kablowemu RJ-45. W laptopie zainstalowany jest system Windows XP Media Center. Może udałoby się skonfigurowaĆ tak system, np. założyĆ dwóch użytkowników (praca i dom). Poprzez użytkownika PRACA będzie się łączyła z firmową siecią i internetem kablem sieciowym, a poprzez użytkownika DOM będzie się łączyła kartą Wi-Fi z domowym LiveBox'em, czyli domową siecią i internetem.
Czy to w ogóle jest mozliwe, aby się podłączyĆ jednym komputerem do dwóch różnych sieci i korzystaĆ z internetu?
Proszę o pomoc, gdyż w tym temacie jestem raczej słaby. Dziękuję.
pozdr. Mariusz
Dwie sieci, jeden laptop i LiveBox
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Dwie sieci, jeden laptop i LiveBox
Panel sterowania/połączenia sieciowe/ tam powinny być dwie możliwości połączenia, przez kabel i przez kartę sieciową
Teraz wybierasz połączenie wifi i konfigurujesz- prawym myszy w połączenie i właściwości/ protokół TCP/IP
Jeżeli do tego live boxa są podpięte dwa kompy nie mogą mieć takiego samego IP. Standardowe IP jest 192.168.0.1 jeżeli na twoim kompie jest taki IP to wpisz w laptopie 192.168.0.2 resztę jak w Twoim kompie i powinno zadziałać
Teraz wybierasz połączenie wifi i konfigurujesz- prawym myszy w połączenie i właściwości/ protokół TCP/IP
Jeżeli do tego live boxa są podpięte dwa kompy nie mogą mieć takiego samego IP. Standardowe IP jest 192.168.0.1 jeżeli na twoim kompie jest taki IP to wpisz w laptopie 192.168.0.2 resztę jak w Twoim kompie i powinno zadziałać
Latka lecą...