Dwa routery i drukarka
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dwa routery i drukarka
Mam problem z uruchomieniem drukarki. W domowej sieci pracują dwa routery: WL500W będący AP oraz WL520GU do którego podłączona jest drukarka. W systemie widoczne są oba routery, drukarka również. Jednak przy próbie wydrukowania dokumentu pojawia się komunikat o braku komunikacji z drukarką. Prawdopodobnie coś zwaliłem w konfiguracji - ludzi światłych w temacie proszę o pomoc. Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Re: Dwa routery i drukarka
Net podpięty jest do WL500W (WLAN). Do tego routera kablem podpięty jest komp. Drugi router (WL520GU) stoi oddzielnie w tym samym pokoju i do niego poprzez USB podłączona jest drukarka IP4600. Routery się widzą, drukarka jest wykrywana przez WL520GU. Widzi ją także komp, ale nie może się skomunikować. Jeżeli coś niejasno opisałem daj znaćwojteks pisze:Jak masz to połączone, opisz/narysuj.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak jest podłączony, co jest włączone do portu WAN, co do LAN.volatile pisze:Drugi router (WL520GU)
Wydaje mi się, że powinieneś przełączyć komputer do LAN WL520GU i powinna drukarka działać.
Nie pomagam na PW!
-
Do WL520GU podpięta jest jedynie drukarka przez USB.
Może wyjaśnię po co to wszystko - drukarka stoi dość daleko od kompa i na zwykłym USB już nie była widoczna. Dlatego wpadłem na pomysł, aby podpiąć ją po prostu do drugiego routera i w ten sposób wyposażyć ją w WIFI
Może wyjaśnię po co to wszystko - drukarka stoi dość daleko od kompa i na zwykłym USB już nie była widoczna. Dlatego wpadłem na pomysł, aby podpiąć ją po prostu do drugiego routera i w ten sposób wyposażyć ją w WIFI
- wojteks
- *** Administrator ***
Nadal nie napisałeś jak to jest połączone, co z czym kablem a co po WiFi, w jakim trybie pracuje WL520GU.volatile pisze:Dlatego wpadłem na pomysł, aby podpiąć ją po prostu do drugiego routera i w ten sposób wyposażyć ją w WIFI
Nie pomagam na PW!
-
Są dwie grupy:
1. Router WL500W pracujący w trybie AP z podłączonym do niego kompem - połączenie kablowe
2. Router WL520GU (tez pracuje w trybie AP) z podłączoną pod USB drukarką IP4600.
Więcej połączeń kablowych nie ma.
Chcę, aby połączyć poprzez WIFI oba routery, aby można było wykorzystać drukarkę podłączoną do routera WL520GU. Routery się widzą, drukarka jest wykrywana przez komp podłączony do routera WL500W, a jednak komunikacji z drukarką nie ma...
1. Router WL500W pracujący w trybie AP z podłączonym do niego kompem - połączenie kablowe
2. Router WL520GU (tez pracuje w trybie AP) z podłączoną pod USB drukarką IP4600.
Więcej połączeń kablowych nie ma.
Chcę, aby połączyć poprzez WIFI oba routery, aby można było wykorzystać drukarkę podłączoną do routera WL520GU. Routery się widzą, drukarka jest wykrywana przez komp podłączony do routera WL500W, a jednak komunikacji z drukarką nie ma...
- wojteks
- *** Administrator ***
Dla testu przełącz kabel od komputera do WL520GU i sprawdź drukowanie.volatile pisze:Router WL520GU (tez pracuje w trybie AP)
Czy WL520GU ma tryb AP Client (Client Infrastructure). Oprócz tego trybu jeszcze napisz w jakim trybie będzie pracował router (WISP, NAT itp.)volatile pisze:Chcę, aby połączyć poprzez WIFI oba routery,
Nie pomagam na PW!
-
Działa bez zarzutuwojteks pisze:Dla testu przełącz kabel od komputera do WL520GU i sprawdź drukowanie.
Trybu AP Client brak. Jest AP, WDS, Hybrid.wojteks pisze:Czy WL520GU ma tryb AP Client (Client Infrastructure). Oprócz tego trybu jeszcze napisz w jakim trybie będzie pracował router (WISP, NAT itp.)
- wojteks
- *** Administrator ***
To może w tym trybie uda się połączyć te routery o ile WL500W go ma. Niestety jak to skonfigurować to nie wiem.volatile pisze:WDS
Nie pomagam na PW!