Problem z SC GC85 nie lączy się poprzez EDGE

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Cryzuz
Początkujący użytkownik forum

Problem z SC GC85 nie lączy się poprzez EDGE

Post autor: Cryzuz »

Witam wszystki.
Zakupiłem sobie modem GC85 i kupiłem sobie do niego karte w erze. Mam taki problem ze modem łączy się tylko poprzez GPRS, mimo tego, że w moim regione dostępny jest EDGE. Instalowałem już wszystko po pare razy i już nie wiem co jest, może musze pozmieniać coś w ustawieniach. POMOMÓŻCIE MI !!!
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z SC GC85 nie lączy się poprzez EDGE

Post autor: Ufo atakuje »

Bo może nadajnik z którego korzystasz ma tylko GPRS. Coś ci powiem. Jak podłączę standardową antenkę do mojego netboxa wystarczy przesunąć go kilkadziesiąt cm i łapie już nadajnik GPRS, zamiast tego z EDGE. Dlatego mam antenę kierunkową. To jest właśnie urok tej technologii :D . Pokombinuj trochę, poszukaj na forum, sprawdz w innym miejscu itp.
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Re: Problem z SC GC85 nie lączy się poprzez EDGE

Post autor: matinati »

Potwierdzam w tym wypadku powinieneś zastosować antenę kierunkową i ustawić ją na BTS-a z EDGE-m. Lecz jeśli to nie pomoże i mimo że jesteś w zasięgu EDGE a połączenie nawiązuje się poprzez GPRS w takim przypadku modem jest uszkodzony a dokładniej moduł EDGE (lecz nie sugeruj się tym gdyż moge nie mieć racji, najlepiej najpierw zobacz z anteną kierunkową)
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
ODPOWIEDZ