Antena po radiówce + modem

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
crasti
Początkujący użytkownik forum

Antena po radiówce + modem

Post autor: crasti »

Witam

Posiadam jakąś antenę po radiówce (internet) i chciałbym ją teraz wykorzystać do zasięgu mobilnego internetu. Napisane na niej jest parabolic system 20dBi 2,4 GHz interline i nic więcej. Mam do tego kawał kabla (niestety z jednej strony oderwana końcówka - została tylko ta co szła do karty sieciowej do miejsca antenowego). Więc występuje z pytaniem: Czy da rady to jeszcze w jakiś sposób wykorzystać ? Jaki sprzęt ewentualnie dokupić ? W jakiej cenie to wszystko by wyszło ? Zestaw byłby używany w domku letniskowym gdzie ciężko w sumie złapać nawet zasięg telefonem komórkowym więc mam cichą nadzieje ze antena pomoże żeby przynajmniej ten EDGE był :)

Pozdrawiam
Crasti
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Antena po radiówce + modem

Post autor: sp6huk »

Nie, taka antena się nie nada. Najlepiej podaj lokalizację, gdzie chcesz korzystać z internetu mobilnego, to dobierze się odpowiednią antenę. Masz w ogóle modem ? Jeżeli nie to też by trzeba było kupić.
crasti

Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Masz może telefon z 3G, bo teoretycznie jest szansa nawet na tą technologię.
crasti

No mam mam, ale jak mówię w tym miejscu co ja mam domek letniskowy jest strasznie słaby zasięg (praktycznie żaden) i czasami uda mi się jedną kreske w Plusie złapać ze EDGE chodzi a tak to 0.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

crasti pisze:No mam mam, ale jak mówię w tym miejscu co ja mam domek letniskowy jest strasznie słaby zasięg (praktycznie żaden) i czasami uda mi się jedną kreske w Plusie złapać ze EDGE chodzi a tak to 0.
Jaki to telefon jeżeli można wiedzieć ? Wyjdź na zewnątrz budynku, wejdź w ustawienia łączności, i wybierz sieć ręcznie - powinny pojawić się wszystkie dostępne sieci. Jak się pojawią, to zobacz, czy łapiesz UMTS (3G), któregoś z operatorów. Wcześniej sprawdź jeszcze, czy przypadkiem nie jest ustawione wyszukiwanie sieci tylko 2G (GPRS/EDGE).
crasti

Samsung Galaxy Spica i5700 *sieci 2g na 100% nie bo we Wrocławiu używam 3G i HSDPA
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

crasti pisze:Samsung Galaxy Spica i5700 *sieci 2g na 100% nie bo we Wrocławiu używam 3G i HSDPA
OK, telefon w porządku, i jak masz wyszukiwanie sieci 2G i 3G to dobrze. Teraz tylko sprawdź, czy wyszukując sieci ręcznie, masz 3G, któregoś z operatorów.

[ Dodano: 2010-08-02, 19:08 ]
Czekaj, czekaj... Wcześniej był zaznaczony inny punkt. Teraz też jest inna punkt na mapie :roll: Zaraz sprawdzę jak jest w tej lokalizacji. Wcześniej była ta lokalizacja http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s ... 8&t=h&z=13

[ Dodano: 2010-08-02, 19:24 ]
W obecnie podanej lokalizacji, o UMTS nie będzie łatwo - można powiedzieć, że wręcz niemożliwe, ale jak chcesz to możesz sprawdzić. Powiedz jeszcze czy ma być to oferta na kartę, czy może być na abonament. Bo jeżeli na abonament to najlepszą opcją byłoby wzięcie CDMA od Orange. Jeżeli chodzi zaś o EDGE to najbliżej swoją stację bazową ma Era, ok. ~4,4 km, w Ignacowie, zaś Plus i Orange mają w Parzynowie, ok. ~5,5 km.
crasti

pre-paid ma być:) a to z tymi sieciami to zobaczę w weekend.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

crasti pisze:pre-paid ma być:)
No to jeżeli ma być pre-paid, to najlepszą ofertę na kartę mają Orange & Era (nie wliczając Play'a, który działa tylko w sieci macierzystej operatora - Play Online). Jak będziesz korzystał z sieci w technologii EDGE, to nie musisz kupować nie wiadomo jak dobrego modemu, wystarczy np. Huawei E156G, lub E160.

TAKA antena powinna Ci wystarczyć + TAKI konektor, jeżeli kupiłbyś, któryś z ww. modemów.

Linki do ofert:
Orange Free na Kartę http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... e_discover
Era - Blueconnect Starter http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... bc_starter
crasti

I myślisz, że da rade ta antena i modem skoro tam komórką ciężko zasięg złapać? Apropo to może być coś więcej niż EDGE jak da radę wyłapać;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

crasti pisze:I myślisz, że da rade ta antena i modem skoro tam komórką ciężko zasięg złapać?
A sprawdzałeś telefonem wszystkie sieci ?,
crasti pisze:Apropo to może być coś więcej niż EDGE jak da radę wyłapać;)
No to Ci napisałem, żebyś sprawdził telefonem czy łapiesz 3G, któregoś z operatorów.
crasti

Nie wiem jak mogę sprawdzić czy łapie 3g czyjegoś z operatorów. Ale patrzyłem w różnych miejscach działki jaka siec łapie to wygrywa ERA.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

crasti pisze:Nie wiem jak mogę sprawdzić czy łapie 3g czyjegoś z operatorów
Toż Ci napisałem czego masz szukać, już wcześniej (w 3 poście, w tym temacie). Jak nie potrafisz tego odnaleźć w swoim telefonie, to ja Ci nie pomogę.
ODPOWIEDZ