iPlus ZTE MF636 - Problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maciejek052
Początkujący użytkownik forum

iPlus ZTE MF636 - Problem

Post autor: maciejek052 »

Witam. Mam problem, Mam iPlusa i modem ZTE MF636 od połowy roku i wszystko było ok, szybko działał na HSDPA, UMTS i 3G, ale nie dawno łączy się tylko z EDGE i CSD. Strasznie wolno działa. Mam: Windows XP, 4GB Ram i iPlus Manager 2.0. Proszę o pomoc! Pobiera plik w 10kb/s. Dodam, że mieszkam na wsi, a obok mego domu jest wieża z zasięgiem.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus ZTE MF636 - Problem

Post autor: sp6huk »

Podaj miejscowość, o której jest mowa. Może po prostu, "skurczył" się zasięg stacji bazowej UMTS, z której miałeś sygnał (może ta niedaleko twojego domu, działa w technologii EDGE) . Lub Polkomtel odpalił w okolicy node B na testy. Nie wiem czy jest taka możliwość w iPlus Managerze, ale sprawdź czy np. nie jest wymuszony jakiś zakres - jak np. sam EDGE.

PS. Nie korzystaj z połączenia CSD, bo za to połączenie są osobno naliczane koszty.
maciejek052

Ta miejscowość to Jałówka w gminie Michałowo, woj. Podlaskie. W iPlus Managerze można wybrać żeby łączył się z 3G ale nie chodzi. Tutaj screen gdzie można wybrać Obrazek Dzwoniłem do iPlusa i kazali mi tutaj ustawić, próbowałem prawie wszystkich ustawień i nie łączy.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

W Jałówce rzeczywiście jest stacja bazowa UMTS. Sprawdź może czy w telefonie masz 3G Plusa, o ile twój telefon obsługuje tą technologię. Lub jak masz laptopa to pojedź do innej miejscowości, gdzie jest UMTS, i zobacz czy tam działa.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

W połączeniach APN wybierz 3G tylko lub dodaj taki sposób łaczenia się z netem (ustaw jako domyslny). U mnie też czasem łapał niepotrzebnie EDGE (150kb/s) mimo że miał minimum 1Mbit 3G/UMTS. Po wymuszeniu 3G jest ok.

Poza tym ten modem jest dość czuły na 2 rzeczy
1. Wymaga dobrego zasilania - mam podłączony przez 2xUSB (standardowy kabel), jak coś nie styknie w kablu lub porcie to jest kicha i takei prędkości to norma (testowałem, na 1 porcie miałem od 0 do 90kbps)
2. Jest dość czuły na nawet lekkie wychylenia w lewo/prawo. U siebie przestawię np. o 20* w prawo i mam 1.5 zamiast 2.0Mbit (przykładowo). Dodatkowo kupiłem 2 kable USB, przedłużacze (cena ok 10zł/szt) i posadziłem modem na biurku na kartonie i jest gdzieś o 2Mbit lepiej niz gdzieś koło stacjonarki.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
maciejek052

Dziękuje za odpowiedzi, spróbuje 2 przedłużaczy. Niestety mam stacjonarny komputer, mój telefon nie ma 3G.
EDIT:
Kupiłem dwa przedłużacze i wystawiłem modem za okno. Niestety, nie pomogło, dzwonie teraz do infolini iPlusa.
ODPOWIEDZ